Castelló: CSIF: 'Sanitat ha repartit als sanitaris de Castelló una partida de màscares sense comprovar la seua homologació'


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2020/4/195156_120929/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Castelló | General | 22-04-2020
CSIF: 'Sanitat ha repartit als sanitaris de Castelló una partida de màscares sense comprovar la seua homologació'

La Central Sindical Independent i de Funcionaris ha detectat a Castelló una partida de màscares, adquirida a la central de compres de la Generalitat Valenciana, i que després de repartir-se en diversos departaments de Salut, es comprova que no compten amb els avals normatius ni l'homologació de la *FDA d'acord amb la seua descripció.
El sindicat CSIF ha elevat formalment una petició a la Conselleria de Sanitat ja que “s'ha pogut comprovar que no estan avalades per les normes europees (en concret per la UNEIX 1492001+A1) ni estan homologades per la *National *Institutes *of *Occupational *Safety *and *Health (*NIOSH) de la *FDA”.
Encara que al principi la central sindical va ser informada que aquests elements de protecció havien sigut repartits únicament a Alacant, hui ha pogut confirmar que diversos centres de Salut de Castelló com és el cas de *Palleter, porten una setmana utilitzant aquestes màscares. Segons informa el sindicat, altres consultoris com *Barranquet, Grau, Almassora i Borriol han pogut rebre màscares del mateix lot. “Malgrat córrer-se el risc que no protegisquen al personal, han arribat fins i tot a l'UCI de l'Hospital General” explica CSIF. Aquestes màscares són fàcilment identificables pel seu color blau i perquè l'embolcall està retolat en portugués, ja que es tracta de material procedent del Brasil, d'ús industrial, i que apareix en portals de venda online del gegant sud-americà al preu de 3,20€ la màscara (18,50 reals brasilers).
A la província d'Alacant, l'Institut Tecnològic del Tèxtil (*AITEX) ha sigut l'encarregat de retirar les màscares per a estudiar la seua validació, la qual cosa demostra els dubtes sobre la seua procedència que té la pròpia GVA. A Castelló, s'ha començat a advertir des de conselleria que no s'usen a través de missatges de whatsapp a coordinadors, sense més instruccions, per la qual cosa a més de retirar-les, el sindicat demana que *Sanitat realitze els test oportuns a les persones que hagen usat aquestes màscares estant en contacte amb pacients malalts per *Covid-19. El sindicat lamenta que “*Sanitat està tractant de culpar als directors econòmics dels departaments de Salut pel material que reparteixen, quan la realitat és que aquests només accedeixen al catàleg que els facilita la conselleria en la seua central de compres”.
“Es tracta de l'enèsima gran ficada de pota de les administracions en pocs dies“ asseguren des de CSIF, en referència a la recent ordre de retirada urgent, per falta de seguretat, de 16.000 màscares FFP2 repartides per part del Ministeri de Sanitat. El sindicat, que ja ha presentat una denúncia per prevaricació relacionada amb el repartiment i provisió del material de protecció a *sanitaros durant la pandèmia, estudia la rellevància d'aquest nou i greu error.
En Twitter, @*CSIFCV, i en Facebook: https://www.facebook.com/csifcomunidadvalenciana/
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana