Castelló: Carrasco insta a Marco a no ocultar les xifres de morts a la ciutat des de l'inici de la pandèmia, 'hi ha confusió entre el nombre real de víctimes mortals i les que s'informen oficialment'


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2020/5/195284_121044/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Castelló | General | 03-05-2020
Carrasco insta a Marco a no ocultar les xifres de morts a la ciutat des de l'inici de la pandèmia, 'hi ha confusió entre el nombre real de víctimes mortals i les que s'informen oficialment'

La portaveu del Grup Municipal Popular a l'Ajuntament de Castelló, Begoña Carrasco, lamenta que l'alcaldessa socialista Amparo Marco es negue a facilitar informació sobre el nombre d'enterraments que s'han produït en els dos cementeris municipals des de l'inici de la pandèmia del Covid-19. "L'Ajuntament posseeix una participació del 49% en l'empresa mixta que gestiona tant el Cementeri San José com el Nou Cementeri i, per tant, coneix la informació. No obstant això, havent-li sol·licitat conéixer el nombre de defuncions registrades en els mesos de març i abril del present any, així com d'anys anteriors, només respon amb evasives com va quedar patent en l'últim Ple", assenyala Carrasco.

L'edil popular recorda que en un primer moment van intentar portar una iniciativa respecte al nombre de defuncions per Covid-19 a la ciutat de Castelló, per a debatre-la en sessió plenària, "alguna cosa que no ens va ser permés, furtant-nos un debat que no interessa als membres del govern municipal, especialment al Partit Socialista. Finalment, decidim interpel·lar directament a l'alcaldessa sobre aquest tema en el torn de precs i preguntes del Ple i tampoc va ser capaç de respondre'ns".

I afig: "La seua falta de transparència ens ha portat a articular una tercera via per a obtindre la informació. Hem presentat un escrit en el Registre General de l'Ajuntament -dirigit a l'alcaldessa, com a màxima autoritat municipal-, sol·licitant conéixer el nombre de persones que han mort pel Covid-19, concreta i específicament a la ciutat de Castelló de la Plana, segons les estadístiques de la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana; el nombre d'enterraments durant els mesos de març i abril de 2020 en els cementeris municipals, així com dels registres de defunció que hi ha hagut durant aquest mateix període i la mateixa informació corresponent als anys 2017, 2018 i 2019".

La portaveu dels populars a la ciutat de Castelló recorda que un moment en el qual existeixen sospites que el govern d'Espanya no està comunicant les morts reals que es produeixen per Covid-19, la qual cosa ha motivat diverses investigacions judicials sobre el desfasament entre les xifres oficials que transcendeixen i el nombre real d'enterraments, molt superior en moltes parts del territori nacional, "ens preocupa que a Castelló no s'estiga donant a conéixer la magnitud real de la mortandat d'aquesta pandèmia. La ciutat de València ha registrat un increment del 24% en el nombre d'enterraments aquest mes de març en comparació amb el mateix mes de l'any anterior. Considerem que aquest tipus de comparatives poden ajudar a calibrar la magnitud de la tragèdia, per això, demanem màxima transparència referent a això. Els morts no ens números, sinó vides arrabassades per un virus que està destrossant a milers de famílies castellonenques, especialment aquelles que han perdut a un ser estimat i no han pogut ni tan sols acomiadar-se".

L'actitud que, segons Carrasco, ha demostrat fins hui l'alcaldessa de Castelló referent a això, "ens porta a pensar al fet que li incomoda parlar de les quasi 200 víctimes mortals que comptabilitza ja la nostra província a causa del *coronavirus i prefereix silenciar-les negant-se a col·locar les banderes a mitja asta en senyal de duel i solidaritat amb les famílies afectades. Igual que l'Ajuntament de Castelló dona senyals de duel amb cada cada víctima per violència de gènere o tragèdia que commociona a la societat, fa setmanes que li demanem a l'alcaldessa que les banderes oficials onejaren a mitja asta fins al final de l'estat d'alarma, però tampoc hi ha hagut cap mena de sensibilitat en aquest sentit", subratlla Carrasco.

Diversos mitjans de comunicació de la ciutat de Castelló s'han fet eco d'informacions que apunten al desfasament entre el número de morts per coronavirys i els enterraments reals que es comptabilitzen, assegurant que "les defuncions a la província de Castelló s'han elevat per damunt del 50% del que haguera sigut habitual en aquestes dates. No tots estan diagnosticats de *Covid-19, però quasi tots són majors de 70 anys amb infeccions pulmonars. Aquestes dades duplicarien les xifres oficials (...). La xifra real de decessos en quasi totes les zones de la província de Castelló durant els últims 15 dies està molt per damunt de les xifres oficials que ofereix la Conselleria de Sanitat sobre defuncions de *Covid-19".

"Els ciutadans tenen dret a conéixer tota la veritat en els diferents aspectes que tenen a veure amb l'epidèmia de *coronavirus i les institucions tenen l'obligació de ser exemplars i transparents en la seua gestió", conclou Carrasco.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana