Castelló: Carrasco: 'Els comerços de la ciutat de Castelló necessiten l'ajuda ja.


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2020/5/195451_121186/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2020/5/195451_121186/2_M1.jpg
La Plana al Dia | Castelló | General | 13-05-2020
Carrasco: 'Els comerços de la ciutat de Castelló necessiten l'ajuda ja.

La portaveu del Grup Municipal Popular a l'Ajuntament de Castelló, Begoña Carrasco, reclama ajudes directes i suports concrets de manera urgent per als xicotets empresaris i autònoms del sector del comerç de la ciutat. "Necessiten l'ajuda ja. Dins de tres mesos s'hauran perdut molts negocis", ha declarat.

Carrasco ha realitzat aquestes declaracions després de mantindre una reunió per via telemàtica amb els representants de *Confecomerç Castelló, liderats pel seu president Juan Rodolfo *Adsuara, i el seu portaveu Tere Esteve, que al seu torn va traslladar les demandes de l'organització Castelló *Espai Comercial, que aglutina a bona part dels negocis del centre històric de Castelló. Una àrea de l'activitat econòmica que va arribar a la crisi molt afeblida, ja que en els últims anys ja són molts els negocis que han hagut de baixar la persiana per falta de consumidors.

"La situació del sector és complicada i delicada. Porten dos mesos sense tindre ni un sol ingrés i la capacitat de poder continuar és més difícil cada dia que passa. Necessiten suports, és necessari el suport econòmic i fiscal de l'Ajuntament de Castelló, perquè molts d'ells no podran, lamentablement, ni alçar la persiana", ha advertit.

En aquest sentit, els representants dels comerciants admeten que la negativa del Govern d'Espanya al fet que la capital de la Plana entrara a formar part de la Fase 1 de desescalada ha sigut "un pitxer d'aigua freda". "Portaven una setmana netejant, buscant equips de protecció individual per a ells i els seus clients, hi havia empreses que fins i tot havien recuperat a treballadors que tenien en expedients temporals de regulació d'ocupació (*ERTE)... perquè la Generalitat Valenciana havia estat dient-nos tots els dies que anàvem a passar de nivell. La decepció s'ha instal·lat en un àmbit que ara mateix no veu la llum al final del túnel", ha subratllat.

"Fins hui, els xicotets empresaris i autònoms del sector serveis de Castelló de la Plana només han obtingut bones paraules, però res més. Se'ls està prometent que hi haurà bonificacions fiscals, però el sector no pot esperar més dies ni admet marge d'error. Si les ajudes arriben dins de dos o tres mesos, com sembla ser que s'està anticipant verbalment per part dels responsables de l'equip de govern municipal, senzillament serà tard i s'haurà tornat a perdre una part important d'aquest gran col·lectiu del qual depenen moltes famílies, a més de contribuir a la dinamització del centre de la nostra capital", ha indicat.

ACCIONS CONCRETES
En aquest sentit, reclamen bonificacions fiscals, com per exemple el cost zero de la taxa de fem, a més de la creació d'una línia d'ajudes directes a fons perdut, amb la finalitat del poder cobrir les despeses fixes que els negocis suporten. Així mateix, estan reclamant a l'Ajuntament de Castelló el disseny d'un pla de viabilitat que permeten impulsar una activitat que porta mesos completament tancada, en haver sigut declarada sector no essencial. En aquest cas, es fan necessàries accions com la millora de l'accessibilitat als pàrquings del centre, amb hores d'ús dels recintes gratuïtes.

Així mateix, proposen que l'executiu local duga a terme una potent campanya de conscienciació perquè els consumidors es bolquen en el comerç de barri o proximitat, a més de la celebració d'esdeveniments i iniciatives que, respectant totes les mesures de seguretat, siguen capaces d'atraure al públic, perquè quan podem alçar la persiana tampoc rebrem als potencials clients, perquè per les dates que són aquests es traslladen a les segones residències, deixant buida la ciutat.

Així mateix, els representants de *Confecomerç Castelló i de Castelló *Espai Comercial adverteixen del "difícil" que està resultant trobar equips de protecció, màscares, guants, gels *hidroalcóholicos... "i quan els troben, ho fan a preu d'or, totalment inassumibles, una situació que serà més complicada encara quan entrem en la Fase 1, perquè hi haurà molta més demanda d'ells. Necessiten compromís i suport de l'Ajuntament".

En aquest sentit, Carrasco recorda que el Partit Popular de la ciutat de Castelló ha proposat accions com la bonificació de la taxa de fem, la rebaixa del 50% dels rebuts de l'IBI associat a locals comercials, i en la mateixa quantia per a l'impost sobre vehicles de tracció mecànica (*IVTM) vinculats a negocis terciaris, entre altres propostes d'alleujament. "Així i tot, estem disposats a negociar amb l'equip de govern qualsevol altre tipus de mesura que puga estar estudiant, però cal activar-les ja, sense més demora, arribarem tard", ha lamentat.

"L'Ajuntament de Castelló compta amb un pressupost molt elevat, tenint en compte que encara no ha pressuposat de l'any 2020 i que moltes de les partides que s'arrosseguen des del passat exercici 2019 no s'executaran, cas dels capítols de Festes. Demanem que tots aqueixos diners que s'alliberarà s'habilite de manera immediata i es pose a la disposició del teixit empresarial de la ciutat, perquè es puga mantindre l'activitat i l'economia i, amb això, l'ocupació i les famílies que d'ells depenen", ha remarcat.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana