Castelló: La Generalitat inicia per primera vegada els treballs d'exhumació d'una fossa comuna al cementeri de Castelló


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2020/7/195889_121566/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Castelló | General | 01-07-2020
La Generalitat inicia per primera vegada els treballs d'exhumació d'una fossa comuna al cementeri de Castelló

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, ha iniciat els treballs d'exhumació d'una fossa comuna en el cementeri de Castelló, on es troben enterrats les restes de 8 persones represaliades pel franquisme. Aquesta és la primera exhumació que es realitza directament des de la Generalitat.

Els treballs, que duraran aproximadament 20 dies, se centraran en la recuperació d'aquests cossos. Dos de les víctimes van ser alcaldes de les localitats castellonenques *Villahermosa i de Llucena: Jose Llach Ibáñez i *Casimiro Isidro Beltrán, respectivament. Al costat d'ells es troben les restes de Ricardo Sánchez Vila, José *Garí Boix, Manuel Bueso Puig, Marcelino *Ora Ribera, Agustín Martí Mateu i Francisco Bachero *Bartol.

Sobre les víctimes, els experts han descobert que cinc d'ells van ser afusellats: dos assassinats amb la pràctica del garrot vil, i a un tercer se li va induir al suïcidi.

La consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez *Garijo, ha subratllat que "és un dia molt important. Marca un abans i un després en les polítiques públiques autonòmiques de memòria democràtica. Per fi podem actuar directament i executar una exhumació que retornarà els cossos de 8 víctimes als seus familiars, els qui han estat esperant aquest moment molts anys".

Pérez Garijo ha avançat que aquesta primera actuació "vindrà seguida de moltes altres amb l'objectiu somiat que el nostre territori estiga lliure de fosses comunes".

La consellera ha volgut també agrair la tasca realitzada pel Grup d'Investigació de la Memòria Històrica de Castelló, "qui ha sigut determinant perquè es puguen realitzar aquests de treballs d'identificació. Sense la tasca d'aquestes entitats en els últims anys, seria impossible estar hui ací. Tot el nostre agraïment cap a elles i el compromís de seguir al seu costat en aquesta lluita per la justícia i la reparació".

A l'acte han assistit membres d'aquest Grup d'Investigació, així com alguns familiars de les víctimes, i la regidora de l'Ajuntament de Castelló Verónica Ruiz.

Equip de treball
El cost de l'adjudicació d'aquests treballs és de 15.730 euros, i l'equip tècnic encarregat de la tasca el formen dues persones historiadores, dues arqueòlogues i dues antropòlogues.

En el cementeri civil de Castelló hi ha més de 400 persones represaliades pel franquisme. A més en l'ossera, situat en la part religiosa, hi ha enterrades 500 persones més. En total es calcula l'existència d'unes 976 persones.

Exhumacions en tot el territori
Una vegada finalitzats els treballs en el cementeri de Castelló, la Conselleria de Qualitat Democràtica iniciarà altres dues exhumacions pendents a la província d'Alacant, en concret en les poblacions de Monòver i Benissa, les quals també s'han vist retardades com a conseqüència de la pandèmia de la COVID-19.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana