Castelló: El PSPV-PSOE de la província de Castelló aprova una resolució per a l'aprofitament de les dessaladores


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2020/10/196420_122043/1_M1.jpg
Publicitat
La Plana al Dia | Castelló | General | 11-10-2020
El PSPV-PSOE de la província de Castelló aprova una resolució per a l'aprofitament de les dessaladores

El PSPV-PSOE de la província de Castelló ha aprovat una resolució per a instar al partit socialista —en les institucions on tinga competències— a posar en marxa un pla d'abastiment d'aigua, que incloga a les dessaladores de Moncofa-Xilxes i Cabanes-Orpesa, i que complemente i millore el Pla Director aprovat per la Diputació de Castelló.

La proposta, presentada i defensada pel secretari d'Estratègia, José Manuel Navarro, assenyala que la província de Castelló registra problemes de subministrament d'aigua potable, sobretot, en arribar l'estiu, quan molts pobles de l'interior s'han d'abastir amb cubes d'aigua. També es destaca que més comú és el problema de la qualitat d'aigua, ja que el nivell de nitrats als aqüífers subterranis és molt elevat. "Per tot això, és evident que ha arribat l'hora de planificar una solució a futur i, encara que per part de la Diputació Provincial s'acaba d'aprovar un Pla Director de Proveïments d'Aigua Potable, des del PSPV-PSOE de la província de Castelló, el recolzem, però volem anar més enllà", va explicar Navarro.

Cal assenyalar que a la província hi ha dues dessaladores situades als municipis de Moncofa i de Cabanes amb molt de potencial per la generació d'aigua potable de qualitat, però lligades amb uns convenis que es van signar en un moment de desenvolupaments urbanístics que res han de veure amb l'actualitat. Estos convenis lliguen a cinc municipis amb Acuamed i els obliga a pagar l'amortització de les dessaladores, així com els compromisos de consumir unes quantitats d'aigua que, el dia de hui, són completament desfasades. També es dóna el cas de municipis que voldrien connectar-se a les dessaladores per poder desenvolupar diferents projectes però que, per falta d'infraestructures o problemes en les condicions, no ho poden fer.

Amb tot, Navarro va explicar que la solució seria crear un pla que integre a les dues plantes dessaladores en una xarxa superior, gestionada per un ens supramunicipal, amb totes les infraestructures necessàries per a arribar a la major part de la província, i que complemente el pla director que ha posat en marxa la diputació. "És un canvi de filosofia en la gestió de l'aigua, que al PSPV-PSOE de la província de Castelló, creem imprescindible per a garantir un futur sostenible a totes les nostres comarques", va afegir.

En la resolució es destaca que estes plantes dessaladores són una ferramenta molt potent i que s'han d'impulsar perquè puguen subministrar aigua potable i de qualitat a tot aquell municipi que no necessite i que, junt amb la resta de fonts d'aigua que es disposen, garantir l'abastiment continu i sense problemes, a la vegada que s'allibere als aqüífers subterranis i puguen regenerar-se.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana