Castelló: La Plataforma de Professorat Associat de l'UJI s'adhereix a la vaga nacional indefinida del col·lectiu


 
La Plana al Dia | Castelló | General | 01-02-2023
 

La Plataforma del Professorat Associat UJi – Professorat precari al Claustre s'ha adherit oficialment a la convocatòria de VAGA NACIONAL DE PROFESSORAT ASSOCIAT UNIVERSITARI en les universitats públiques espanyoles, a partir del dimarts 31 de gener de 2023, i convida al professorat associat a secundar-la respectant la llibertat individual de cada docent a exercir el seu dret.

El col·lectiu de l'UJI està estudiant pròximes mobilitzacions per a donar visibilitat a la problemàtica i aglutinar adhesions que aconseguisquen que els dirigents i responsables, tant institucionals com polítics, revertisquen amb fets tangibles la situació actual de precarietat i menystinc del col·lectiu.

Igual que en altres universitats espanyoles, la vaga també va ser convocada oficialment en l'UJI, i serà indefinida mentre no es desconvoque per a tots els dimarts, dimecres i dijous.

Amb ella es vol posar el focus en aquestes reivindicacions:

1. Aconseguir el caràcter indefinit dels contractes del PDI Associat sense necessitat de concursos

2. El reconeixement de les hores efectives de treball (a cada hora de classe li corresponen quatre de preparació)

3. La promoció del PDI Associat a les categories superiors a les que estiga acreditat

4. El dret al cobrament de quinquennis i sexennis com les altres figures contractuals

5. El ple dret a la participació en la investigació

6. Quantes considere oportú afegir al llarg de la negociació l'esmentada Associació Estatal

7. Per a l'àmbit de la Comunitat valenciana, el cobrament amb efectes retroactius del Conveni Col·lectiu prefirmado la setmana abans de les últimes eleccions autonòmiques per representants dels partits integrants de l'actual govern valencià

Segons dades oficials del curs anterior, dels 1.500 docents de l'UJI, 664 són professorat associat a temps parcial, d'ells 511 associat laboral i 153 assistencial, tots afectats per la LOSU. Al costat d'ells, hi ha 227 professors no indefinits a temps complet (ajudants doctor i personal investigador) que també estan afectats per la falta d'entrada en vigor del Conveni col·lectiu del personal laboral de les universitats valencianes des de 2019. Total 891 (58% del cos docent de la universitat castellonenca)

Com a docents amb experiència laboral i vocació fora de tot dubte som els primers que volem un ensenyament i educació de qualitat i protegir els drets dels nostres alumnes, per això també som els primers a sol·licitar-los la seua solidaritat, empatia, i paciència amb aquesta nova situació de vaga indefinida del professorat associat en la universitat, que és l'últim recurs perquè s'aconseguisca revertir l'actual situació.

El suport sindical s'ha incrementat en els últims dies. Així els representants de CCOO, CSIF i STEPV-IV de la Universitat han mostrat el seu suport i les seues centrals sindicals han enviat comunicats en els quals reafirmen el seu suport al col·lectiu del professorat associat.

La nostra situació de precarietat en la Universitat Pública

L'Associació Estatal del Professorat Associat de les Universitats Públiques assegura que, malgrat les reunions mantingudes amb el Ministeri d'Universitats, el nou projecte de Llei orgànica del Sistema Universitari (LOSU) està ja en el seu últim tràmit per a la seua aprovació i no recull la reivindicacions històriques plantejades, de manera que una multitud de professorat associat serà acomiadat malgrat encadenar anys i anys de contractes en manifest frau de llei. Som uns 30.000 professors afectats.

En la Comunitat Valenciana, el Consell i la Generalitat segueixen sense aprovar el Conveni col·lectiu del personal laboral de les universitats valencianes, acordat en 2019, i l'UJI reclama el Conveni però oficialment no ha sol·licitat que entre en vigor amb la retroactivitat i millores promeses a 1 de gener de 2019, perpetuant-se la precarietat salarial, entre 1200€ i 2.400€ any per docent associeu@, a part d'altres qüestions. A més, en cas de desbloqueig del Conveni, volen actualitzar-se les bases salarials de 2019 a 2023 sense tindre en compte la inflació 2019-2023 i la pèrdua del poder adquisitiu del professorat pitjor pagat en la universitat.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana