Castelló: Una vintena d'experts debaten a l'UJI sobre la discriminació racial a través del llenguatge


 
La Plana al Dia | Castelló | General | 13-09-2023
 

La Universitat Jaume I ha celebrat la 1a Conferència de la Càtedra UNESCO d'Esclavituds i Afrodescendència, sota el títol «Les paraules que ens delaten. De l'esclavitud i la tracta, a la racialització», en la qual una vintena de ponents, especialistes en història, periodisme, comunicació, antropologia, dret, gestió cultural i activisme, han posat el focus en la discriminació racial a través del llenguatge des d'una òptica pluridisciplinària.

Federico Mayor Zaragoza, director general de la UNESCO de 1987 a 1999, ha participat en la inauguració de la trobada a través d'una intervenció en vídeo. Durant les dues jornades de la conferència, s'han abordat temes com la discriminació lingüística, el racisme en l'esport, el relat distorsionat del passat esclavista d'Espanya en els llibres de text o la resposta dels poders públics davant la discriminació racial, que han donat lloc a debats i recomanacions d'accions a posar en pràctica.

L'acte ha sigut organitzat per la Càtedra UNESCO d'Esclavituds i Afrodescendència i ha comptat amb el suport de la Conselleria de Justícia, a través del Conveni per a la formació i difusió de drets fonamentals, i la Facultat de Ciències Humanes i Socials.

La Càtedra UNESCO d'Esclavituds i Afrodescendència de la Universitat Jaume I té per objectiu la investigació i la difusió de les condicions històriques que van donar lloc a l'esclavitud i al seu impacte en la cultura occidental, així com el llegat de racisme i discriminació que enllaça amb noves formes de sotmetiment i exclusió.


 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana