Castelló: Santamaría qüestiona els beneficis socioeconòmics dels biocarburants a Espanya


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2012/7/69884_37121/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Castelló | Agricultura y Medio Ambiente | 28-07-2012
Santamaría qüestiona els beneficis socioeconòmics dels biocarburants a Espanya

Un estudi desenvolupat per Marta Santamaría, del Departament d'Energia del CIEMAT (Centre d'Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques), sobre l'anàlisi cost benefici dels biocarburants a Espanya en el període 2008-2020 confirma el seu valor ambiental, especialment en el cas del bioetanol, però posa en dubte els seus avantatges socioeconòmiques a causa de diversos factors com el seu elevat cost i el desplaçament d'ocupacions a sectors que generen menys valor afegit. Santamaría ha exposat l'estudi durant l'última jornada del curs d'estiu de la Universitat Jaume I ?Eines per a l'anàlisi de la sostenibilitat de sistemes energètics?.

A diferència d'altres energies renovables, el cost dels biocarburants no està previst que baixe en els pròxims anys ?ja que no és una qüestió de desenvolupament tecnològic, sinó de cost de matèria primera?, ha explicat Santamaría. Un altre problema en termes econòmics dels biocarburants, segons aquest estudi, és que generen llocs de treball en sectors com l'agricultura, però a costa de reduir ocupacions en altres amb uns nivells de renda més elevats i amb un valor afegit més gran com els serveis o l'energia.

L'estudi conclou que els biocarburants generen una millora important de la qualitat ambiental, especialment el bioetanol utilitzat en proporcions de mescla amb gasolina molt elevades, superiors al 85%. En aquest sentit, Santamaría ha assenyalat com un problema el fet que el 80% del parc mòbil a Espanya consumisca dièsel ja que els beneficis ambientals del biodièsel no són tan elevats. Així mateix, ha indicat que tot l'oli que s'utilitza per a produir biodièsel s'importa ja que, de moment, ?Espanya no té capacitat per a ser competitiva en la producció d'oli per a biodièsel?.

Pel que fa a la dependència energètica, l'autora de l'estudi considera que els biocarburants no constitueixen una solució al problema dels talls de subministrament i tampoc solucionen el problema davant una pujada del preu del petroli degut al seu elevat cost. Santamaría ha conclòs la seua exposició destacant la necessitat que aquest tipus de treballs es tinguen en compte a l'hora de dissenyar les polítiques energètiques.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana