Comunitat Valenciana: La Universitat Politècnica de València (UPV), el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i Sener signen un acord per desenvolupar una planta pilot de generació d'hidrogen verd mitjançant microones
La Universitat Politècnica de València (UPV), el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i l'empresa Sener han subscrit avui un acord per desenvolupar una planta pilot de generació d'hidrogen verd, basada en una tecnologia disruptiva desenvolupada per un equip d'investigadors de l'Institut ITACA de la UPV i l'Institut de Tecnologia Química (ITQ, CSIC-UPV).
Després de quasi deu anys d'investigació col·laborativa, la tecnologia desenvolupada per aquest equip de la UPV i el CSIC permet generar hidrogen verd mitjançant microones. Aquest avanç revolucionari es basa en el fenomen de la reducció per microones de materials sòlids a temperatures inusualment baixes comparades amb altres tecnologies i va ser publicat al 2020 a la revista Nature Energy.
La tecnologia, protegida a nivell internacional a través d'una família de patents, permet realitzar processos electroquímics directament sense necessitat d'electrodes, el que simplifica i abarateix substancialment la seva aplicació pràctica. Això s'aconsegueix gràcies a la llibertat en el disseny de l'arquitectura del dispositiu i en la elecció de les condicions d'operació, principalment la temperatura. Aquests factors permeten una major flexibilitat i eficiència en el procés de generació d'hidrogen. El seu desenvolupament va generar un gran impacte a nivell internacional, posicionant la Universitat Politècnica de València i el CSIC com a líders internacionals en aquesta tecnologia.
L'acord subscrit aquest matí pel rector de la Universitat Politècnica de València, José E. Capilla; la vicepresidenta d'innovació i transferència del CSIC, Ana Castro; i el director de negoci d'Energia de Sener, Juan Ivorra, permetrà desenvolupar una planta pilot per determinar els costos d'explotació comercial d'aquesta tecnologia, amb vistes a la seva possible implantació industrial.
L'acte de signatura ha comptat a més amb la presència dels investigadors Jose M. Catalá i Felipe Peñaranda, de l'Institut ITACA de la UPV, i José M. Serra, de l'ITQ, líders dels grups de recerca que van desenvolupar la revolucionària tecnologia de generació d'hidrogen verd.
'Aquest assoliment és un testimoni del compromís de la UPV i el CSIC amb la innovació i la recerca científica de primera línia. La tecnologia desenvolupada per a la generació d'hidrogen verd mitjançant microones té el potencial de contribuir directament en la descarbonització de la indústria de l'energia, i aquest projecte de desenvolupament amb Sener marca un fit important en el camí cap a la seva implementació comercial', ha destacat el rector de la UPV, José E. Capilla, durant la signatura de l'acord.
Per la seua banda, la directora del negoci d'Hidrogen en Sener, Nora Castañeda, afegia: 'entrem amb entusiasme en aquest nou projecte d'innovació amb una tecnologia novadora avançada per la UPV i el CSIC, on aportarem el nostre coneixement tècnic i experiència en el desenvolupament de solucions per a la generació d'hidrogen renovable. Per a Sener, és fonamental el treball en I+D i desenvolupament de tecnologia escalable i industrialitzable, que permeta un desplegament massiu, fiable i optimitzat, de l'hidrogen com a vector energètic'.
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana