Comunitat Valenciana: AE-Agró denuncia la falta de rigor del Pla Local de Prevenció d'Incendis Forestals d'Énguera


 
La Plana al Dia | Comunitat Valenciana | General | 04-11-2023
 

La associació AE-Agró ha denunciat la absoluta falta de rigor del Pla Local de Prevenció d'Incendis Forestals (PLPIF) d'Énguera, aprovat en 2021. Segons denuncien, el pla no presta atenció a la principal causa humana dels incendis en el municipi: les queques agrícoles, responsables del 96% de la superfície cremada en els últims 20 anys.

AE-Agró considera escandalosa aquesta situació, ja que el pla no inclou mesures importants per a solucionar aquest problema, malgrat que existeix una alternativa viable: la trituració dels residus agrícoles per a obtindre adob o pellets per a calefacció. Aquesta alternativa no només seria de fàcil organització i mínimes inversions, sinó que també generaria ocupació sense càrregues de costos als agricultors ni a l'Ajuntament.

El PLPIF destina menys del 2% de les inversions previstes a les activitats preventives i dedica la resta del 98% a altres actuacions amb diferents finalitats, que no estan enfocades a evitar incendis.

AE-Agró ha denunciat per escrit aquesta situació tant a l'Ajuntament com a la Conselleria responsable de prevenció d'incendis, considerant el PLPIF com a inacceptable i un fracàs anunciat.

El Pla Local de Prevenció d'Incendis Forestals és obligatori per als ajuntaments que posseeixen superfície forestal en el seu terme municipal. En el cas d'Énguera, l'Ajuntament va encarregar la redacció del pla a un gabinet tècnic, el qual va presentar el document en 2019 i va ser definitivament aprovat per la Generalitat en 2021. El pla, d'unes 300 pàgines, inclou informació i anàlisi sobre les característiques del terme municipal i el risc d'incendis, així com propostes amb la seua corresponent programació temporal i valoració pressupostària.

Encara que teòricament el pla és de prevenció d'incendis, menys del 2% dels fons s'invertiran en accions dirigides directament a evitar els focs. La resta es destinarà a altres actuacions, com suportar l'extinció, reduir la superfície cremada o protegir interessos i béns humans. Aquestes activitats són necessàries, però només tenen sentit quan l'incendi ja està en marxa, el que suposa un fracàs en la prevenció i no haurien de reemplaçar les inversions necessàries en l'objectiu estrictament preventiu.

Gran part dels fons es destinaran a l'obertura o millora de camins i tallafocs, així com a l'eliminació de vegetació. Algunes d'aquestes accions poden estar justificades, però altres no asseguren la seua efectivitat ni utilitat en la prevenció d'incendis. A més, tenen forts impactes ambientals i alts costos econòmics. En qualsevol cas, aquestes accions no evitaran cap foc.

AE-Agró denuncia la falta de rigor del Pla Local de Prevenció d'Incendis Forestals d'Énguera, ja que no s'atén a la principal causa humana dels incendis, les queques agrícoles, i es destinen escassos recursos a les mesures preventives. La associació ha presentat la seua denúncia per escrit tant a l'Ajuntament com a la Conselleria responsable de prevenció d'incendis.

El PLPIF compta amb un pressupost de més de dos milions i mig d'euros, obtinguts en la seua major part de subvencions. La seua validesa és de 15 anys, amb revisions cada 5.


 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana