Generalitat Valenciana: Carlos Mazón: 'El PPCV està recolzat i ha portat el canvi a la Comunitat Valenciana'
Comunitat Valenciana: El Fòrum Internacional sobre Escombraries Marines perfila la posició d'AEBAM en relació amb el Tractat del Plàstic

L'Associació Espanyola de Femorrades Marines (AEBAM) ha afirmat durant l'esdeveniment que aquesta eina jurídicament vinculant establirà bases comunes i objectius clars per lluitar de forma efectiva contra la generació de residus de plàstic i les femorrades marines.
Els quatre convenis marins regionals europeus s'han reunit en una de les sessions en la qual s'ha posat de manifest la importància que el Tractat sobre el Plàstic es construeixi sobre la base del treball que ja realitzen els convenis marins regionals.
València, 24 de maig 2024.- El III Fòrum Internacional sobre Femorrades Marines i Economia Circular (MARLICE) que s'acaba de celebrar a València, ha reunit als majors experts a nivell internacional en l'àmbit de les femorrades marines. Es tracta d'un encuentro organitzat per l'Associació Espanyola de Femorrades Marines (AEBAM) al qual han assistit representants de l'administració autonòmica i estatal, i que ha posat el focus en la lluita per aconseguir uns oceans nets.
Des de l'AEBAM es considera que el tractat ha d'incloure els següents punts:
Abordar tot el cicle de vida dels plàstics, des de l'extracció fins a la gestió dels residus, per enfocar-se en una producció i consum del plàstic sostenible.
Incloure objectius de reducció de producció i consum de polímers plàstics primaris (a nivell global i nacional).
A més, evitar la producció de productes de plàstic d'un sol ús. Hem de ser 'plastiambiciosos'.
Evitar les alternatives falses o enganyoses als plàstics d'un sol ús i posar el focus del debat en el concepte d'un sol ús.
Regular i eliminar les substàncies químiques preocupants que s'utilitzen com a additius en els plàstics, tenint en compte les cada vegada més clares evidències científiques en aquest sentit.
Impulsar una economia circular real per als plàstics i per això s'han de garantir criteris i normes harmonitzades per al disseny de productes de plàstic que garanteixin la seva durabilitat, reutilització, reparació i reciclabilitat. L'economia circular és molt més que la gestió dels residus.
Incloure una definició clara i harmonitzada de la responsabilitat ampliada del productor (RAP) com a element clau perquè les empreses es responsabilitzin de la gestió dels seus residus, sobretot en països sense infraestructures de gestió de residus.
Impulsar la cooperació internacional, l'intercanvi de bones pràctiques, la sensibilització, educació i investigació com a eines clau per aconseguir la reducció de l'entrada de plàstic en el medi marí.
Sobre les Jornades.
Per les instal·lacions del Veles e Vents (València), durant les tres jornades que han conformat l'esdeveniment, han passat més de 170 d'assistents, que han presenciat les sessions tècniques impartides per més de 100 experts internacionals representant a més de 70 entitats, que han debatut entorn a la governança, investigació i innovació i conservació, creant-se, de forma paral·lela, espais que han propiciat el networking entre tots els sectors representats.
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana