Diputaci髇 CS: La Diputaci i l'UJI refor鏰ran la seua col穕aboraci en defensa d'una nova ruralitat i per a combatre la despoblaci


 
La Plana al Dia | Diputaci髇 CS | General | 13-09-2019
 

El president de la instituci prov韓cia, Jos Mart, i la rectora de la universitat castellonenca, Eva Alc髇, mostren la seua disposici a estudiar noves formes de col穕aboraci, centrades sobretot a refor鏰r el Programa d'Extensi Universit鄏ia
La lluita contra la despoblaci i la defensa d'una nova ruralitat s髇 dues dels aspectes que uneixen a la Diputaci de Castell i la Universitat Jaume I, que ja treballen per a refor鏰r el treball com que mantenen des de fa anys i buscar nous camins que permetin donar un servei tant als estudiants com als municipis d'interior.

S髇 alguns dels aspectes analitzats aquest mat en la reuni mantinguda en l'UJI entre el president de la Diputaci, Jos Mart, i la rectora de la universitat, Eva Alc髇, trobada en el qual han participat la diputada de Cultura, Ruth Sanz; les vicerectores de Cultura i Relacions Internacionals, Carmen L醶aro, i d'Estudiantat i Comprom韘 Social, Inmaculada Rodr韌uez, i el vicerector de Planificaci, Coordinaci i Comunicaci, Modest Fabra.

Jos Mart ha posat l'accent en el nou model de diputaci, que est impulsant des de la posada en marxa de la nova corporaci pol韙ica, on la batalla contra la despoblaci "閟 per a nosaltres fonamental". Per a Mart, "閟 necessari treballar amb for鏰 en el canvi necessari de la mentalitat sobre el rural", insistint que cal defensar el que ja funciona, per avan鏰r en nous camins perqu la nova ruralitat, que 閟 sin騨im de naturalesa, qualitat de vida i benestar social, estigui present en les nostres vides". I en aquest plantejament, per al president de la diputaci "閟 fonamental treballar de la m amb la Universitat Jaume I, que fa una labor extraordin鄏ia per a formar als estudiants i acostar-los les oportunitats de desenvolupament personal i professional que els ofereixen, no nom閟 els municipis m閟 grans del litoral, sin els de l'interior de la prov韓cia".

La rectora de l'UJI, per part seva, ha obert les portes de la universitat a continuar buscant noves eines que permetin el treball conjunt entre totes dues institucions, destacant la bona salut que t aquesta col穕aboraci. De fet, entre tots dos ja s'estan analitzant noves possibilitats per a promoure pol韙iques de desenvolupament rural i lluitar contra la despoblaci dels nuclis amb menys de 3.000 habitants, que suposaria promoure un programa de pr郼tiques en l'鄊bit rural, alguna cosa que ja s'est aplicant amb 鑨it en altres comunitats aut騨omes.

Per a Jos Mart, "閟 important donar serveis als joves perqu vegin que als pobles tamb poden desenvolupar-se professionalment i poden trobar un cam per a quedar-se a viure en ells". Per aix, considera positiu analitzar al detall les propostes vinculades amb la ruralitat que arriben des de l'鄊bit universitari.

La Diputaci i l'UJI treballen de la m en diversos 鄊bits, programes que en conjunt sumen una aportaci de la instituci provincial que ronda els 160.000 euros. D'una banda est el conveni per a finan鏰r activitats culturals, xifrat en 110.000 euros, on destaca sobretot el Programa d'Extensi Universit鄏ia (PEU), en el qual la diputaci participa de forma activa. Al costat d'aix, est en marxa la C鄑edra Diputaci de Centres Hist騬ics i Itineraris Culturals, destinat a finan鏰r el projecte Camins de Penyagolosa, que compta amb una partida de 44.000 euros. Finalment apareix el conveni amb la Fundaci Universitat Empresa, dotat amb 6.000 euros.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana