Diputación CS: La Diputació traslladarà a l'administració sanitària les mesures necessàries per salvar les farmàcies rurals


 
La Plana al Dia | Diputación CS | General | 08-12-2019
 

Garantir la supervivència de les farmàcies rurals per la seva important tasca social i el paper que juguen per a fer front al repte demogràfic són dos dels aspectes que defensa el presidente de la Diputació de Castelló, José Martí, qui ha rebut a quatre farmacèutiques de pobles xicotets de la província de Castelló per a analitzar el seu present i les mesures que podrien aplicar-se per a ajudar a la seua permanència en el territori.

Martí insisteix que “en la nostra preocupació per tot el que afecta al món rural hem analitzat amb algunes farmacèutiques de pobles xicotets la seua problemàtica i els reptes per a la seua supervivència”. En aquest sentit, assevera que “estem preocupats perquè és fonamental mantindre aquests serveis de farmàcies rurals”, tenint en compte que estan en municipis amb una població envellida que requereix dels seus serveis.

Sobre el paper que pot o deu jugar la Diputació, destaca José Martí que “ens plantegen a vegades mesurades que hem d'analitzar quin és el seu recorregut ja que gran part d'elles no són de la nostra competència, sinó d'altres institucions o del propi Col·legi de Farmacèutics”. Malgrat reconéixer que el camí és difícil, “som conscients que la Diputació ha de ser ací, i per descomptat farem les accions necessàries i pressionarem abans les administracions competents”.

La reunió, celebrada en el Palau Provincial, ha comptat amb la presència de la directora general de l'Agència Valenciana Antidespoblament (Avant), Jeanette Segarra, i del diputat provincial d'Acció contra la Despoblació i Desenvolupament Rural, Santi Pérez. En ella, Blanca Carcelén, farmacèutica de Benafigos; Paula Mateu, de Ludiente; Mónica Gozalbo, d'Alcudia de Veo, i Carmen Garcés, de Puebla de Arenoso, han relatat el seu dia a dia i el complicat camí que tenen per a subsistir.

Elles quatre estan dins de les denominades farmàcies VEC, de viabilitat econòmica compromesa, que arriben a les 36 en tota la província i que reben xicotetes ajudes que, reconeixen, donen per a poc ja que damunt no són a fons perdut i són les mateixes que les que es van aprovar en 2011. Les representants de les farmàcies rurals plantegen que s'articulen mesures per a donar-los “una oportunitat”. Entre elles, la manera d'organitzar un remunerar les guàrdies, “perquè el normal és que estiguem 24 hores sense que puge ningú”, assenyalen.

Al marge del complicat que els resulta organitzar-se per a tindre vacances –“ningú vol vindre a treballar 15 dies per a substituir-nos”-, recalquen que se'ls obliga a aplicar nombrosos canvis tecnològics que suposen un gran cost econòmic. “Els farmacèutics rurals, per molt que es pense la gent, no són rics”, assenyalen. Al costat d'això, els problemes habituals a l'interior de la província, com pot ser la bretxa digital i els problemes que tenen de manera habitual amb les connexions a internet.

Amb tot això, el president de la Diputació ha deixat palesa la intenció de traslladar a les administracions competents tota la problemàtica, perquè s'estudien fórmules que permeten redissenyar les guàrdies en les farmàcies rurals o actualitzar les ajudes. En la mateixa línia s'ha mostrat la directora general de Avant, qui ha traslladat a les farmacèutiques la seua plena disposició a treballar de la mà amb el col·lectiu.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana