Diputaci髇 CS: La Diputaci estudiar totes les propostes dels 80 col穕ectius i institucions que han unit forces en les 9 taules de di鄉eg per a impulsar la recuperaci econ騧ica i social de la prov韓cia


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2020/5/195438_121173/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Diputaci髇 CS | Econom韆 | 12-05-2020
La Diputaci estudiar totes les propostes dels 80 col穕ectius i institucions que han unit forces en les 9 taules de di鄉eg per a impulsar la recuperaci econ騧ica i social de la prov韓cia

El president de la Diputaci de Castell, Jos Mart, ha destacat la "gran implicaci" de la societat civil de Castell per a "unir forces i buscar les millors solucions per a la recuperaci econ騧ica i social de la prov韓cia". Mart ha volgut posar aix en valor les 9 taules de di鄉eg que ha impulsat "per a escoltar a tots els sectors i definir entre tots les prioritats i els passos que hem de donar per a enfrontar-nos als efectes negatius de l'actual pand鑝ia de la COVID-19".

El president de la Diputaci ha donat les gr郼ies a tots els participants, "perqu aquestes trobades ens han demostrat que si compartim idees i posem damunt del que de deb necessita la societat, sens dubte agilitarem, dins de les nostres possibilitats i compet鑞cies, les solucions per a recuperar els sectors econ騧ics i socials de la prov韓cia i, especialment, per a estar al costat dels ciutadans".

En total han sigut m閟 de 80 els col穕ectius, entitats i institucions que han format part de les Taules de Di鄉eg celebrades del dimecres al divendres de la setmana passada, 9 f騬ums sectorials en els quals han participat empresaris, pimes, aut騨oms, sector agroalimentari o cooperatives; entitats culturals, socials i esportives; sindicats, ajuntaments, o mancomunitats i empreses del sector cient韋ic, tecnol騡ic i d'innovaci".

Continu飔at de les taules
Per a Jos Mart, "ha quedat demostrat que a tots ens uneix el veure com podem preparar-nos per a escometre els projectes que ens han d'ajudar a recuperar la prov韓cia". 蓅 m閟, est conven鐄t que aquestes Taules de Di鄉eg "han vingut per a quedar-se, perqu tots els participants han deixat clar que 閟 necessari mantindre el contacte peri騞ic, i farem tot el necessari perqu puguem assentar-les de cara al futur".

En aquest sentit, ha ressaltat que "ara analitzarem les idees que ens han traslladat ja que estem redissenyant el nostre pressupost per a afrontar la nova realitat a la qual ens hem d'enfrontar". Aix mateix, s'ha comprom閟 a traslladar a les institucions adequades "aquells aspectes que transcendeixen de les nostres compet鑞cies, per que considerem importants per als sectors econ騧ics i socials de la prov韓cia".

Per part seua, el portaveu de Comprom韘 i membre de l'equip de govern, Ignasi Garcia, considera que "aquestes reunions han sigut una mostra m閟 de la voluntat del nou equip de govern d'obrir la instituci a tota la societat castellonenca, que ha d'estar tan unida a encarar la reactivaci de la quotidianitat com ho ha estat durant la quarantena".

Garcia ha destacat tres punts del diagn騭tic que els diversos agents socials han posat sobre la taula: "primer, la necessitat d'activar l'obra p鷅lica verda i vinculada al sector de les cures; segon, la necessitat d'acabar amb la bretxa digital a l'interior i, tercer, que la Diputaci ha d'exercir ara m閟 que mai les seues compet鑞cies com a ajuntament d'ajuntaments i ha de fer costat als consistoris m閟 xicotets perqu puguen garantir els serveis m韓ims a la seua poblaci".

Les taules
A nivell empresarial, els seus representants han traslladat com a prioritat la liquiditat econ騧ica de les empreses, garantir la protecci sanit鄏ia dels seus empleats, implicar les institucions europees i apostar per la recuperaci del consum, demanant a la Diputaci que es convertisca en un suport clau dels ajuntaments.

Animar al consum
Els representants de les petites i mitjanes empreses i dels aut騨oms reclamen sobretot un esfor a animar als consumidors a comprar en els establiments del comer tradicional i de proximitat, a m閟 d'ajudes directes per a aquestes empreses i bonificacions fiscals.

Per part dels sindicats s'ha coincidit en la prioritat per a protegir els drets laborals i dels col穕ectius socials m閟 vulnerables, a m閟 de la protecci sanit鄏ia de tots els treballadors. Al costat d'aix, s'ha posat a valor la implantaci del teletreball en els diferents centres de la Diputaci.

La taula amb les organitzacions i entitats vinculades a l'alimentaci, agricultura, ramaderia i pesca ha servit per a subratllar la import鄋cia del sector agroalimentari en una situaci com l'actual pand鑝ia. Un dels aspectes als quals hi ha hagut total acord 閟 posar en valor els productes de proximitat i fomentar el seu consum, demanant en aquest sentit a la Diputaci Provincial que es convertisca en la instituci vertebradora per a aconseguir que la prov韓cia consumisca uns articles locals "de gran qualitat i varietat". I, per descomptat, potenciar el comer 'online' en totes les comarca.

A nivell social, la Diputaci i les entitats participants han coincidit que potenciar accions conjuntes per a refor鏰r l'atenci als col穕ectius m閟 vulnerables a les comarques interiors, on els recursos s髇 insuficients i on les estructures personals de moltes associacions no arriben. I a aix s'uneix un aspecte fonamental, acabar amb la bretxa digital per a una atenci m閟 personalitzada.

Ajudes directes i urgents s髇 dues de les claus per als col穕ectius vinculats a la cultura i l'esport, pr郼ticament paralitzats en l'actual situaci d'emerg鑞cia sanit鄏ia. Aquestes entitats insisteixen en la incertesa que existeix i demanen un refor de les subvencions.

Romanents
Fer un front com, disposar de recursos econ騧ics i articular mesures per a fer costat a aut騨oms, comer鏾s i pimes s髇 algunes de les claus exposades pels representants dels huit ajuntaments amb m閟 de 20.000 habitants de la prov韓cia, una cosa similar al plantejat pels pobles xicotets i per les mancomunitats. Al costat de la necess鄏ia "injecci de liquiditat", tots ells esperen que el Govern els permeta utilitzar els seus romanents i super鄓it per a combatre els efectes negatius de la pand鑝ia a nivell local.
Finalment, el sector de la ci鑞cia i la tecnologia ha reivindicat un major finan鏰ment en recerca i desenvolupament (i+D+I), apuntant a m閟 l'oportunitat que t la Diputaci per a avan鏰r en la digitalitzaci del territori i donar eines per al teletreball en el m髇 rural".

Turisme
Aquestes nou Taules de Di鄉eg se sumen al comit de crisi realitzat pel Patronat Provincial de Turisme, on s'ha reunit a m閟 de 30 representants empresarials, sindicals i municipals per a, d'una banda, dissenyar la millor resposta davant el nou escenari de desescalada en quatre fases anunciat pel Govern i, per l'altre, definir el suport al sector, als professionals i a les destinacions.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana