Diputaci髇 CS: El ple de la Diputaci sol穕icita ajudes al Govern d'Espanya per 'Filomena' i aprova el nou Pla 135 per a dotar de m閟 autonomia als ajuntaments


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2021/1/197108_122634/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2021/1/197108_122634/2_M1.jpg
La Plana al Dia | Diputaci髇 CS | General | 19-01-2021
El ple de la Diputaci sol穕icita ajudes al Govern d'Espanya per 'Filomena' i aprova el nou Pla 135 per a dotar de m閟 autonomia als ajuntaments

El ple de la Diputaci de Castell ha aprovat amb els vots de PSPV-PSOE, Partit Popular, Comprom韘 i Ciutadans una moci en la qual s'insta el Govern d'Espanya a tramitar ajudes "per a atendre les necessitats causades pels danys del temporal Filomena" que la setmana passada va afectar els municipis de l'interior i el litoral de la prov韓cia. Tamb inclou la decisi que la pr騪ia Diputaci habilite de manera urgent una l韓ia d'ajudes econ騧iques per a "sufragar les despeses ocasionades pel temporal en els municipis, tant d'interior com de costa". A m閟, contempla la petici que el Ministeri per a la Transici Ecol騡ica emprenga una actuaci integral en el litoral que fa鏰 front als danys causats pel temporal i supose una soluci definitiva als problemes existents en la costa de la prov韓cia de Castell. El text consensuat pels quatre grups representats en el ple tamb agraeix el treball desenvolupat pel personal professional i voluntari del Consorci Provincial de Bombers i de les forces de seguretat per a restablir la normalitat.

Sobre aquest tema,el portaveu del PSPV-PSOE, Santi P閞ez, ha assenyalat que tal com es va anunciar el passat dia 11 de gener, l'equip de govern t previst activar una l韓ia d'ajudes a les quals podran acollir-se els ajuntaments afectats. Tamb s'ha referit al fet que dos temporals excepcionals com els registrats amb Gloria en 2020 i Filomena en 2021 posen de manifest l'evid鑞cia del canvi clim鄑ic. A continuaci, ha defensat la capacitat d'anticipaci i previsi mostrada per la 'Nova Diputaci', que havia preparat un complet operatiu per a fer front a una situaci d'aquestes caracter韘tiques i en plena pand鑝ia, amb els necessaris recursos humans, maquin鄏ia i apilament de sal. Ha finalitzat la seua intervenci dient que, "s'ha enviat maquin鄏ia als municipis que ho han sol穕icitat, circumst鄋cia que anteriorment no es donava, incidint en qu "per a respondre davant Gloria i Filomena la Diputaci ha disposat de m閟 maquin鄏ia i sal que mai".

Per part seua, el diputat de Comprom韘, Pau Ferrando, ha al穕udit al fet que "el canvi clim鄑ic 閟 una realitat i que, en conseqncia, "hem de contribuir a racionalitzar el nostre entorn per a fer front a l'emerg鑞cia clim鄑ica, no impulsant models urban韘tics depredadors i apostant per l'energies renovables per a avan鏰r cap a una economia m閟 sostenible".

M閟 autonomia municipal amb el Pla 135

En la sessi plen鄏ia de hui tamb s'han aprovat les noves bases del Pla 135, dotat amb 12,4 milions d'euros, que proporcionen major autonomia i capacitat de decisi als ajuntaments en suprimir-se els percentatges tope de despesa destinats a inversions i despeses corrents. Amb aquesta decisi es reconeix a cada municipi la facultat d'invertir els seus recursos segons les seues necessitats, sense haver de seguir cap directriu imposada per la Diputaci. 蓅 una facultat que anteriorment nom閟 gaudien els 8 ajuntaments m閟 poblats de la prov韓cia i que a partir d'ara tamb la podran exercir els 127 restants. 蓅 un canvi transcendental que tal com ha assenyalat el diputat de Concertaci, Ximo Huguet, "d髇a resposta a les propostes plantejades de manera majorit鄏ia per les alcaldesses i els alcaldes en els diferents f騬ums de di鄉eg oberts per l'equip de govern de la 'Nova Diputaci' progressista".

El nou Pla 135 tamb proporcionar major liquiditat als ajuntaments perqu a partir de l'adjudicaci de les subvencions rebran el 75% de la quantitat que els correspon i no el 50% com venia ocorrent fins ara. El 25% restant es transferir una vegada realitzades les pertinents justificacions de les inversions. S髇 modificacions que se sumen a les impulsades per la Diputaci del canvi en 2020 en introduir un factor de correcci que beneficia als municipis amb menor poblaci i eliminar l'obligaci de retornar a les arques de la instituci provincial les quantitats resultants de les baixes de les obres.

Huguet ha recordat que el Pla 135 es complementar amb el Pla Reactivem Obres destinat als ajuntaments, dotat amb 5 milions d'euros, que s'aprovar pr騲imament.

Per part seua, el portaveu de Comprom韘, Ignasi Garcia, ha assenyalat que el vot afirmatiu de la coalici valencianista ha vingut acompanyat d'una reflexi sobre la necessitat d'incloure de manera transversal els Objectius de Desenvolupament Sostenible del Mil穕enni en el pla del pr騲im any, mitjan鏰nt la incorporaci de mesures de discriminaci positiva per als municipis que aposten per ells en les seues obres.

Pacte per la Ind鷖tria

Un altre dels acords del ple ha sigut l'aprovaci d'una declaraci institucional amb el suport de tots els grups en la qual s'insta el Govern d'Espanya a impulsar un Pacte per la Ind鷖tria, en el qual participen les comunitats aut騨omes i els agents socials, del qual emane una futura Llei d'Ind鷖tria que reactive l'economia i que estiga en l韓ia amb l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenibles de l'ONU. El text recull la necessitat d'implementar un pla espec韋ic per a l'automoci, establint ajudes per a la compra de vehicles nous amb baixes emissions, i l'elaboraci de plans d'inversi en projectes europeus vinculats a la transformaci digital i la transici ecol騡ica.

El president crida a la reflexi

La sessi plen鄏ia s'ha iniciat amb una intervenci del president, Jos Mart, amb la qual ha volgut transmetre les condolences de la instituci a les fam韑ies de les persones mortes a conseqncia de la Covid. Tamb ha comentat que la negativa evoluci de la pand鑝ia feia aconsellable que la sessi de hui f髍a telem鄑ica, com ho seran les comissions de les pr騲imes setmanes. A m閟, ha donat les gr郼ies a a els bombers professionals i voluntaris i als voluntaris de Protecci Civil del Consorci Provincial de Bombers, als treballadors dels ajuntaments i a les forces de l'ordre per l'esfor que han realitzat per a restablir la normalitat despr閟 de la irrupci de la borrasca Filomena a la prov韓cia de Castell.

Abans de la finalitzaci, el president ha apel穕at al conjunt de la poblaci perqu complisca de manera responsable les normes que dicten les autoritats en la lluita contra la pand鑝ia. Tamb ha efectuat una crida als grups perqu salvaguardant el dret a la llibertat d'expressi i de visualitzaci pol韙ica de tots ells, s'efectue una reflexi conjunta sobre la mena de mocions que es presenten a debat que, a vegades, poc tenen a veure amb les compet鑞cies amb les quals compta la Diputaci.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana