Diputaci髇 CS: Jos Mart posa en valor les troballes hist騬iques obtingudes en el jaciment arqueol騡ic de Tossal de la Vila a Serra d'en Galceran


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2021/9/198776_124046/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2021/9/198776_124046/2_M1.jpg
La Plana al Dia | Diputaci髇 CS | General | 13-09-2021
Jos Mart posa en valor les troballes hist騬iques obtingudes en el jaciment arqueol騡ic de Tossal de la Vila a Serra d'en Galceran

El president de la Diputaci, Jos Mart, i la diputada de Cultura, Ruth Sanz, han visitat hui al costat de l'alcalde de Serra d'en Galceran, Juan Carlos Mateu, el jaciment del Tossal de la Vila, per a con閕xer de primera m els descobriments i avan鏾s obtinguts a la conclusi de la desena campanya d'excavacions, centrada en la fase d'ocupaci andalusina entre els segles VIII i X, un projecte d'investigaci que des de 2012 ve desenvolupant el Servei d'Investigacions Arqueol騡iques i Prehist騬iques de la Diputaci de Castell amb la col穕aboraci de l'ajuntament.

Mart ha quedat "molt gratament sorpr閟" i ha posat de manifest "la import鄋cia de trepitjar el territori perqu en cada rac de la prov韓cia descobrim una cosa nova". Encara que "l'acc閟 al Tossal de la Vila no 閟 senzill, perqu ha de fer-se en un vehicle condicionat o a peu", anima a la ciutadania a interessar-se per ell perqu "des del cim podem veure pr郼ticament tota la prov韓cia i rememorar la nostra hist騬ia, des de l'edat de ferro fins a l'assentament musulm, quan des d'ell es controlava la pr郼tica totalitat del territori".

Els 鷏tims treballs de neteja i excavaci han perm閟 la detecci d'un fort isl鄊ic, amb habitacions rectangulars pegades a la muralla i la pres鑞cia d'un edifici principal, que consta d'una gran habitaci i un pati davanter, al qual posteriorment es va adossar en un lateral altre pati comunitari.

Serveis per triplicat

Mart ha estat diverses hores en el terme municipal de Serra d'en Galceran, visitant tant el nucli que d髇a nom al municipi com les pedanies de Els Ibarsos com Els Rossildos. En aquestes 鷏times ha contemplat l'estat de les obres de 2019 executades amb c鄏rec al Pla 135 de la Diputaci, el reasfaltat de quatre carrers en Els Ibarsos i la rehabilitaci d'un local multiusos en Els Rossildos. Al llarg de la trobada, l'alcalde Juan Carlos Mateu s'ha referit a la problem鄑ica que es genera en un terme municipal com el seu, en el qual "pr郼ticament tot ha de fer-se per triplicat; escoles, depuradores i la resta de serveis p鷅lics, encara que a efectes administratius i legals, hi haja un 鷑ic terme municipal". Constitueix un seri髎 inconvenient sobre el qual el president Mart ha assenyalat que "en la Diputaci som plenament conscients, ra per la qual aquesta especificitat ja est contemplada en les 鷏times edicions del Pla 135 de la Diputaci, que els ajuntaments destinen a la realitzaci d'obres o al cap韙ol de despeses corrents".
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana