Diputaci髇 CS: El ple de la Diputaci aprova un conveni amb el EPSAR per 6,25 milions d'euros per a la modernitzaci de depuradores i la seua connexi amb els nuclis disseminats de la prov韓cia


 
La Plana al Dia | Diputaci髇 CS | General | 24-11-2021
 

La Diputaci de Castell ha aprovat hui per unanimitat un acord de cooperaci amb l'Entitat P鷅lica de Sanejament d'Aig黣s Residuals de la Comunitat Valenciana de la Generalitat Valenciana (EPSAR) per valor de de 6,25 milions d'euros, per al finan鏰ment i execuci d'infraestructures i actuacions en instal穕acions hidr鄒liques de la prov韓cia.

L'acord contempla accions de manteniment i millora de les Estacions de Depuraci d'Aig黣s Residuals (EDAR) dels municipis de menys de 10.000 habitants de la prov韓cia en el per韔de 2022-2025, un total de 30 actuacions que afecten 66 localitats, de l'execuci de les quals s'encarregar la Diputaci. El 90% de la inversi (5.626.469 euros) ser a c鄏rec de EPSAR.

En paraules del president Jos Mart, 玡s tracta d'un projecte de vital import鄋cia, amb el qual la Diputaci progressista de Castell busca la m鄕ima efic郼ia a trav閟 de la col穕aboraci i el consens amb la Generalitat Valenciana. Segons ha assenyalat, 玽olem garantir la depuraci de les aig黣s en tot el territori, tamb en els nuclis de poblaci disseminats, perqu volem una prov韓cia amb qualitat de vida, verd i sostenible.

Per part seua, el diputat de Sostenibilitat, Ignasi Garcia, tamb ha destacat la import鄋cia d'aquest conveni aprovat hui, ja que 玦ncrementar, mantindr i millorar la nostra infraestructura de depuraci, b鄐icament per a poder cuidar els nostres rius i aqfers, i garantir la biodiversitat en el nostre medi ambient.

A m閟, ha afegit que "amb aquest document comencem a treballar amb el que coneixem com disseminats, aqueixos nuclis poblacionals que quedaven fora dels centres estructurals de depuraci, on tamb ara cobrirem les necessitats del seu ve飊at".

25-N contra la viol鑞cia masclista
Els quatre grups representats en el ple han procedit a l'aprovaci de cinc declaracions institucionals, entre les quals destaca la referent al 25-N, Dia Internacional de l'Eliminaci de la Viol鑞cia Contra les Dones. La Diputaci se suma a totes les veus que clamen per un futur en igualtat i reconeix la 玤ravetat de la viol鑞cia masclista, que s'identifica com 玼n problema pol韙ic de primer ordre, de salut p鷅lica i com un greu atemptat als drets humans fonamentals. La Diputaci defensa 玡l principi de reparaci en totes les fases d'aquest problema i alerta de la seua preocupaci davant 玪'augment d'assassinats masclistes, la viol鑞cia vic鄏ia i el desemparament que pateixen les 騬fenes i els orfes.

Al final del ple, el president ha convidat a tots els integrants de la corporaci a assistir als actes que ha programat l'鄏ea d'Igualtat per a dijous que ve 25: el lliurament de premis del concurs de microrelats 'Roc韔 L髉ez Agredano' a les 9.30 hores, la performance 'Totes som v韈times', que es desenvolupar a partir de les 10.15 hores en la Pla鏰 de les Aules, la lectura per part del president d'un manifest declaraci contra la viol鑞cia masclista en la mateixa pla鏰, i l'espectacle 'Veus femenines contra la viol鑞cia' a c鄏rec de la 'La Rebera El鑓trica' a les 12.00 horas al pati del Espai Cultural Obert ECOLes Aules.

Reforma del sistema de finan鏰ment
Tamb hi ha hagut consens en l'aprovaci d'una declaraci institucional referent a la sol穕icitud d'un finan鏰ment just per a la Comunitat Valenciana, reclamant la reforma immediata del sistema i l'habilitaci transit騬ia mentre es tramita, que establisquen un nou model amb recursos suficients i repartits equitativament entre totes les autonomies, possibilitant que les valencianes i els valencians tinguen uns serveis p鷅lics fonamentals dignes. El text exigeix a m閟 unes inversions estatals que s'ajusten al pes poblacional de la Comunitat Valenciana i el reconeixement dels d鑖icits de finan鏰ment acumulats, aix com l'habilitaci de mecanismes de compensaci que alleugen el deute generat per l'infrafinan鏰ment, a fi que el nou model no nasca llastrat.

Salut mental
Un altre acord del ple ha sigut l'aprovaci d'una declaraci institucional per a la prevenci de la salut mental, en la qual s'insta el Govern d'Espanya a desenvolupar un pla de prevenci, a la Generalitat Valenciana a executar el pla de xoc en salut mental per a la poblaci infantil i juvenil que va anunciar el mes d'agost passat i a la Diputaci de Castell la posada en marxa de campanyes d'educaci en salut mental per a fomentar un consum responsable de f鄏macs. Tamb s'insta la realitzaci per part de la instituci provincial de campanyes de conscienciaci i sensibilitzaci per a evitar tab鷖 i prejudicis sobre salut mental. Pel que al pla de xoc de la Generalitat respecta, el text consensuat fa refer鑞cia a la construcci en les tres prov韓cies d'hospitals de dia d'atenci infantil i juvenil i l'habilitaci d'equips d'intervenci comunit鄏ia i d'equips espec韋ics per a abordar els casos d'alta complexitat.

Unitat de trasplantament renal
En mat鑢ia de Sanitat s'ha aprovat una altra declaraci institucional sol穕icitant l'entrada en servei d'una unitat de trasplantament renal a l'Hospital General Universitari de Castell i el reconeixement de la labor realitzada per l' Asociaci髇 por la Lucha Contra las Enfermedades Renales de la provincia de Castell髇, ALCER Castalia, amb motiu dels seus 40 anys d'exist鑞cia.

Montanejos
Durant la sessi plen鄏ia s'ha aprovat una 鷏tima declaraci institucional en suport a les al穕egacions presentades per l'Ajuntament de Montanejos contra el nou Pla Hidrol騡ic de Conca 2022-2027 i en defensa de la comarca de l'Alt Millars. L'objectiu 閟 que no es pose en risc el futur de la comarca.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana