Diputación CS: El PPCS exige a Sánchez desbloquejar els pagaments a la cogeració i que els deixe funcionar


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2024/5/227904_144536/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Diputación CS | General | 21-05-2024
El PPCS exige a Sánchez desbloquejar els pagaments a la cogeració i que els deixe funcionar

El Partit Popular de la província de Castelló ha reclamat a través del seu secretari general, Salvador Aguilella, el desbloqueig dels fons de la cogeració. 'Es deuen al sector més de 14 milions d'euros que deixen a la indústria ceràmica en un limbe que castiga doblement al múscul econòmic de la nostra província'.

Aquesta mateixa setmana es debatrà a Les Corts la proposta del PP, fruit de l'escolta activa, amb l'objectiu de recolzar i promoure el sector de la cogeració a la Comunitat Valenciana. Perquè tal com explica Aguilella, és 'una prioritat' que el Govern d'Espanya 'els pagui a les atomitzadores el que els deu de l'any 2023 i del que portem de 2024'. Per això, en la proposta que el PP lidera es fa un èmfasi especial en la indústria ceràmica, vital per a l'economia de Castelló.

D'una banda, tal com assenyala Aguilella, 'estem a l'expectativa que el Govern d'Espanya aterre els fons per a aquest exercici després d'haver anunciat que els del segon semestre de 2023 no els pagaran fins a finals d'any. I a això s'afegeix la incertesa econòmica que la indústria arrossega des de 2021 per a la subhasta de 1.200 megavats'. 'Sol·licitem la convocatòria urgent de l'actualització dels sistemes retributius i de les subhastes paralitzades des de 2021', exigeix Aguilella, criticant la inacció del Ministeri de Transició Ecològica i de la seua responsable, Teresa Ribera.

La proposta també reclama a l'Executiu central la pròrroga de dos anys de l'operativitat de les plantes fins que es culmine el nou marc jurídic. 'La major part de les plantes estan aturades perquè han exhaurit la seua vida útil i no poden instal·lar noves sense un marc jurídic per a dur a terme inversions de renovació tecnològica', estima Aguilella. 'Això està generant majors costos energètics i l'emissió de més gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera'.

A la província de Castelló, la situació és particularment greu. 'El sector ceràmic produeix en les plantes atomitzadores, que transformen les argiles en terra atomitzada per a fabricar rajoles, electricitat i calor de forma sostenible simultàniament. Només en el sector ceràmic hi ha 30 plantes amb una potència instal·lada de 240 megavats. Actualment, un terç d'aquestes plantes estan aturades per superar els 25 anys de vida útil sense rebre retribucions i no poden instal·lar noves plantes per la falta d'una norma reguladora', ha detallat Aguilella.

Aquest escenari 'constitueix un atac a la mèdul·la econòmica del nostre territori que debilita una ceràmica que és garantia d'ocupació per a més de 70.000 famílies de forma que treballen en el sector directa o indirectament'.

Un llast que s'afegeix, tal com declara Aguilella.


 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana