Els Ports: Ximo Puig destaca que l'avan "histric" reeixit amb la millora de la N-232 per a salvar el Port de Querol reforar la cohesi territorial de la Comunitat i la connexi amb el Cantbric


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2021/2/197465_122916/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2021/2/197465_122916/2_M1.jpg
La Plana al Dia | Els Ports | General | 19-02-2021
Ximo Puig destaca que l'avan

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que l'avan "histric" reeixit amb les actuacions de millora en la N-232 per a salvar el Port de Querol permeten donar satisfacci a una reivindicaci pendent des de fa dcades que repercutir en una major cohesi territorial de la Comunitat i millorar les connexions entre el Cantbric i el Mediterrani, a ms d'incrementar les oportunitats dels habitants dels Ports, del conjunt de la provncia de Castell i dels territoris limtrofs d'Arag.

El *president ha visitat, amb el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Jos Luis balos, les obres de condicionament de la N-232 en el Port de Querol, a Morella, una actuaci que compta amb un pressupost de 42,33 milions d'euros, executada ja al 75%, i que, en paraules del representant del Govern central, exercir de "vertader corredor vertebrador" amb el Cantbric.

El responsable del Govern valenci ha subratllat que, per a la provncia de Castell, es pot parlar de "dia histric", per poder apreciar el grau d'execuci d'una obra que va comenar a exigir-se a principis dels 90, i de la qual "ha sigut necessari el pas de tants anys perqu siga una realitat".

El *president ha agrat en aquest sentit la "voluntat inequvoca" de finalitzar l'adequaci de la N-232 en un "tram decisiu", de gran complexitat i que exercia de "coll de botella" per a les connexions amb el nord d'Espanya i fins i tot per als propis habitants de la comarca.

Es tracta a ms, tal com ha afegit, de reforar un model territorial que permet fugir de la *radialidad i que demostra que es pot caminar cap a "una Espanya vertebrada d'una altra manera", perqu "per a anar del Mediterrani al Cantbric no cal passar per Madrid".

El cap del Consell tamb ha recordat que la millora d'aquesta connexi viria reflecteix a ms la importncia de la inversi en obra pblica "per al desenvolupament integral d'un territori".

"Les infraestructures sn un pilar tamb de l'estat de benestar, perqu ajuden a la mobilitat i, sobretot, al creixement econmic que pot fer possible l'ocupaci", a ms de representar "una mirada d'esperana" en la lluita contra la despoblaci.

"Durant molts anys vam estar somiant un dia com hui, un dia que ens uneix ms a tot el territori de la Comunitat Valenciana i a la vena comunitat d'Arag", ha indicat el *president, que s'ha mostrat convenut que aquesta inversi tindr un efecte dinamitzador no sols per als Ports, sin tamb per al conjunt de la provncia.

Caracterstiques de l'actuaci
El port del Querol, en la carretera N-232, s la principal via de comunicaci entre les comarques castellonenques del *Maestrazgo i dels Ports i l'aragonesa del Baix Arag.

Les obres contemplen la construcci d'una carretera de nou traat amb l'objectiu de millorar la capacitat, funcionalitat i seguretat viria de la carretera actual, aix com disminuir els temps de recorregut.

La nova carretera comptar amb una calada de 2 a 3 carrils, un carril per sentit ms un carril addicional en rampa per a vehicles lents en l'ascens al port de Querol), a ms de vorals de 1,5 metres, entre altres elements.

El nombre total d'estructures projectades s de tretze, de les quals nou sn viaductes. Destaca el del Barranc de la Bota, amb 432 metres de longitud, un pas superior, dos passos inferiors i un fals tnel de 42,5 metres de longitud.

Es contemplen tamb accions de protecci ambiental, aix com mesures complementries d'integraci, que suposen aproximadament un 15% del pressupost de l'obra.

En la visita tamb ha sigut present el conseller de Poltica Territorial, Obres Pbliques i Mobilitat, Arcadi Espaa, aix com l'alcalde de Morella, Rhamss Ripolls.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana