Generalitat Valenciana: Ximo Puig subratlla que cal combatre la relaxaci per a vncer al COVID-19 i planteja una desescalada segons criteris geogrfics, edat i activitats econmiques


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2020/4/195011_120797/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2020/4/195011_120797/2_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2020/4/195011_120797/3_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2020/4/195011_120797/4_M1.jpg
La Plana al Dia | Generalitat Valenciana | General | 12-04-2020
Ximo Puig subratlla que cal combatre la relaxaci per a vncer al COVID-19 i planteja una desescalada segons criteris geogrfics, edat i activitats econmiques

El President de la Generalitat ha comparegut davant els mitjans de comunicaci desprs de la reuni amb el president del Govern, Pedro Snchez, i la resta dels presidents i les presidentes de les comunitats autnomes per a abordar l'evoluci de la crisi del Coronavirus.

El titular del Consell ha anunciat la creaci d'un grup de treball multidisplinar integrat per persones expertes de diferents mbits que assessoraran el Govern valenci en l'adopci de mesures o en la realitzaci de propostes per a afavorir la "transici" cap a la "nova normalitat" desprs de la crisi provocada per l'expansi de la pandmia.

Ximo Puig ha iniciat la seua intervenci, com en anteriors ocasions, mostrant el "dolor" de tota la societat per les defuncions que continua provocant la pandmia. Cada persona morta "dol tant com la primera i com cadascuna de les 838 persones que han perdut la vida" al llarg de la crisi sanitria derivada del Coronavirus", ha subratllat.

El President ha convidat a ms a no baixar la gurdia i a combatre la relaxaci per a vncer al virus, malgrat que les dades apunten al fet que en una setmana, el nombre de persones mortes s'ha redut a la meitat i el nmero de les ingressades ha caigut sensiblement. En aquest sentit, ha alludit al fet que, hui dia, existeixen un total de 1.447 persones hospitalitzades, enfront de les 1.909 de la setmana passada, la qual cosa suposa una reducci d'un 24% en una setmana i del 33% en 10 dies.

"Sn dades esperanadores, per, alhora, no ens han de portar a la relaxaci de les mesures de prevenci", ha dit el *president, que ha manifestat que aquesta millora s el resultat del "esfor com" punt dels i les professionals que treballen en primera lnia com de la societat en el seu conjunt, que est respectant el confinament.

Puig ha subratllat, aix mateix, que el "principal focus de preocupaci" continua sent les residncies de majors, en les quals "la intervenci sanitria s fonamental".

Acord institucional per a caminar cap a la "nova normalitat"
D'altra banda, el *president s'ha mostrat partidari de comenar ja a treballar en un pacte de carcter global en el qual, "ms enll del partidisme i d'una visi esbiaixada", es puga caminar cap a aqueixa "transici" cap a la "nova normalitat" atenent a "totes les mirades".

Per aix, ha insistit en la importncia d'aconseguir un "acord institucional" per a la reconstrucci social i econmica en el qual han d'assumir una part fonamental l'Estat i les comunitats autnomes, per tamb els ajuntaments i els agents socials.

Puig ha indicat que, en aquesta negociaci entorn d'unes "bases comunes", s'han de contemplar acords que facen compatibles les mesures generals amb unes altres que atenguen parmetres de carcter geogrfic, per segments d'edat, per tipus d'activitats econmiques, tot aix per a ser ms eficaces en la desescalada.

ERTE en el sector turstic
En aquest mbit, el *president de la Generalitat ha plantejat que els expedients de regulaci temporal d'ocupaci (*ERTE) que afecten el sector turstic puguen anar ms enll de la data de finalitzaci de l'estat d'alarma, ats que, per les caracterstiques d'aquest sector, les empreses que s'acullen a ell no tindran clients immediatament desprs que acabe aqueix perode. Igualment, tamb ha proposat que s'agiliten els mecanismes per a la licitaci d'obra pblica.

El responsable del Consell ha apellat a la "corresponsabilitat" dels territoris i ha subratllat que "ning pot mirar cap a un altre costat", perqu els "exercicis de partidisme i de victimisme no tenen cap sentit".

Acord autonmic entorn d'un Pla Marshall
Puig ha felicitat el president i al Govern per la negociaci amb la UE, ja que, tal com ha subratllat, "s'ha actuat amb intelligncia i s'han aconseguit els objectius" perseguits. Referent a aix, ha convidat a perseverar en aquest cam ara en la segona etapa per a aconseguir aqueix pla de recuperaci europeu o Pla Marshall, una iniciativa per a la qual es compta "amb el suport de totes les comunitats autnomes", segons ha assenyalat.

Puig ha emfatitzat, aix mateix, que, amb la volta a la situaci inicial de l'estat d'alarma, no s'est davant una situaci de "*desconfinamiento", ats que es continuen perseguint els mateixos resultats de seguretat sanitria, una cosa incompatible amb la relaxaci en les mesures de prevenci.

Per aix, davant la nova situaci que s'inicia el dimarts de recuperaci d'activitat en determinats sectors, resulta prioritari garantir la seguretat de les persones treballadores. "Plantejar una dicotomia entre seguretat sanitria i activitat econmica s erroni", ha indicat el *president, que s'ha referit a la necessria "corresponsabilitat" en aquest mbit.

Test rpids i mscares
En relaci amb altres assumptes abordats en la reuni, el president ha fixat la seua posici respecte als test rpids, que, tal com ha recordat, serveixen per a identificar possibles contagis, i tamb ha subratllat que s important garantir el subministrament de mscares per al seu s en determinats espais com el transport pblic, un aspecte sobre el qual ha avanat que es treballar amb els collegis de farmacutics.

No obstant aix, ha subratllat que les precaucions han de continuar mantenint-se perqu "ni un test ni una mscara sn una vacuna".

Sobre l's de la intelligncia artificial, s'ha mostrat partidari d'analitzar com conjugar els drets i llibertats individuals amb l'ajuda que poden prestar aquesta eina en el combat contra la *COVID-19.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana