Generalitat Valenciana: Puig , primer President autonmic que demana disculpes 'perno haver arribat a temps al Tsunami del Covid-19'


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2020/4/195184_120953/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2020/4/195184_120953/2_M1.jpg
La Plana al Dia | Generalitat Valenciana | General | 23-04-2020
Puig , primer President autonmic que demana disculpes 'perno haver arribat a temps al Tsunami del Covid-19'

El *president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat disculpes a la poblaci en general per no haver arribat a temps davant el "Tsunami" del Covid-19 que "ens ha desbordat a tots". Ha sigut el primer President autonmic a demanar disculpes per les Crisis del Coronavirus. Puig, a ms, ha reivindicat la necessitat d'un "gran acord valenci" que unisca als partits poltics i a tota la societat entorn del "propsit com" i la "destinaci compartida" de "recuperar el benestar del poble valenci en una situaci d'emergncia histrica" com la propiciada per la pandmia de *COVID-19, tot aix per a dur a terme la "reconstrucci" de la Comunitat.

Puig ha realitzat aquesta crida "a tots els agents implicats en la prosperitat" de la Comunitat Valenciana, durant la seua compareixena davant la Diputaci Permanent de les Corts per a informar sobre l'impacte sanitari, econmic i social de la pandmia de *COVID-19, les mesures adoptades pel Consell per a fer front als seus efectes adversos i les actuacions que es duran a terme desprs de l'emergncia.

El *president ha convidat a les forces poltiques i socials a aconseguir un acord que permeta conduir a un triple objectiu: propiciar la creaci de treball i prosperitat, consolidar a les classes mitjanes i treballadores sense que ning es quede arrere i enfortir l'estat del benestar. La societat valenciana espera de les seues governants "seguretat sanitria, treball i protecci social", ha resumit.

Puig ha subratllat, per aix, que emprar tot el seu esfor a complir amb l'exigncia de cohesi i ha afegit que espera el mateix de la resta de forces poltiques, perqu "no tenim major lleialtat -ha afegit- que la que ens uneix al nostre poble". "No demane butles indulgents ni carta blanca, no demane mordasses ni uniformitat en la mirada, noms demane dues coses: responsabilitat i conscincia del moment histric", ha precisat.

"Si en aquest moment dramtic no som capaos de fugir del partidisme i actuar des de la institucionalitat i la responsabilitat, quan ser possible? Si en aquest punt mort crucial per a la vida dels nostres conciutadans i el futur de la nostra terra, els seus representants no sn capaos d'arribar a un acord, amb quina cara els mirarem; amb quina cara ens miraran?", s'ha preguntat el *president, que ha agrat l'actitud constructiva mostrada per tots els grups parlamentaris al llarg d'aquest mes crtic.

Puig ha convidat a ms a incorporar en Les Corts l'esperit que mant a la ciutadania unida en els seus aplaudiments al personal que lluita en primera lnia contra el *coronavirus, perqu no s "temps per a la divisi, sin per a la unitat ciutadana, poltica, social, econmica, cultural, cvica". "Un poble que cada dia mant als balcons l'esperit de les huit de la vesprada, donant les grcies als sanitaris i a tots els que estan en primera lnia, aqueix poble s capa de tot", ha manifestat.

El *president ha iniciat la seua intervenci recordant als ms de mil valencians i valencianes i als ms de 20.000 espanyols i espanyoles que han mort a causa de la pandmia de *COVID-19, una crisi sanitria que ha definit com "la major catstrofe de salut pblica" viscuda per les actuals generacions, per s'ha mostrat convenut que la societat "resistir, ressorgir i continuar progressant".

"Un nou renaixement s possible i depn de nosaltres", ha dit Puig, que ha apellat a les paraules que va pronunciar Roosevelt durant la Gran Depressi, per a assegurar que no es pot "tindre por a la por" i per a afegir que s essencial recuperar aqueix esperit per a encarar el procs de recuperaci social i econmica en la Comunitat Valenciana.

Disculpes a la ciutadania

Ximo Puig ha considerat necessari realitzar un "acte d'humilitat" i s'ha disculpat, com *president de la Generalitat, "per no haver arribat a temps", per a facilitar la protecci que mereixien els i les professionals que han lluitat contra el *coronavirus sense les suficients garanties davant un "tsunami" que "ha sobrepassat a tots". "

"Reitere les meues disculpes, ara, ac, i les vegades que faa falta", ha subratllat el cap del Consell, que ha afegit: "aqueixa lli del personal sanitari i sociosanitari s la que ha de marcar-nos el cam de la reconstrucci a tots" per a actuar "sense por, amb esperana en el futur i confiana en les nostres capacitats".

El responsable del Consell ha subratllat que, en l'actual conjuntura extraordinria, "el secret est a escoltar, escoltar a tots, perqu ning podr eixir d'aix tot sol. Ning ho sap tot. Ning ho pot tot", sin que "cada veu pot ajudar en la causa comuna que ens germana: eixir d'aquesta desgrcia collectiva".

Puig tamb ha mostrat un profund agrament a la ciutadania, "que ha assumit amb determinaci la seua responsabilitat", des de "aquelles persones ms exposades, com s el personal sanitari i el de les residncies de majors", fins a "tots aquells treballadors, treballadores i empreses que estan en la primera lnia mantenint els serveis pblics essencials".

Dotaci de 341 milions d'euros per a combatre la pandmia

El *president, que ha desgranat les principals actuacions en matria sanitria, econmica i social i per a garantir els subministraments i les infraestructures, ha subratllat que totes aquestes accions posades en marxa pel Consell per a combatre la pandmia de *COVID-19 comporten una dotaci global de 341 milions d'euros ja gastats o compromesos per la Generalitat, que es distribueixen de la segent manera: 145 milions en mesures sanitries. (D'ells, 52,5 milions corresponen a la compra de material sanitari), 123 milions per a l'impuls de l'economia, 41 milions per a mesures d'inclusi, investigaci i cooperaci, 27 milions en accions educatives, culturals i de noves tecnologies i 5 milions en mesures de neteja, desinfecci i informaci.

"Aquesta s la primera part de la factura a la qual hem de fer front", i ser necessari comptar amb noves aportacions, per la Generalitat "ser garant dels drets dels valencians i les valencianes", ha garantit.

En l'mbit sanitari, Puig ha citat entre altres mesures, l'increment de les plantilles en hospitals i centres d'atenci sociosanitria en 3.362 professionals ms des de l'inici de la pandmia, la contractaci de personal jubilat i de persones graduades sense especialitat o la posada en marxa d'un canal fiable de consecuci de material sanitari procedent de la Xina a travs de l'Operaci Ruta de la Seda, que suma ja 14 vols contractats per la Generalitat carregats amb 456 tones de productes sanitaris.

El *president, que ha recordat que la Comunitat Valenciana va aconseguir establir aquesta ruta quan prcticament cap Administraci tenia accs a material suplementari, la qual cosa ha perms obtindre 17,7 milions de mscares, 7,2 milions de guants, 1,1 milions d'equips de protecci *EPI, 597.000 ulleres de protecci ocular, 50.000 bates i 20.000 termmetres. Tal com ha detallat, s'han encarregat 48 milions d'unitats de material sanitari, dels quals s'han rebut 30 milions, i els 18 milions restants de productes sanitaris aniran arribant en les prximes dates. En concret, el quinz vol arribar aquest dimecres a Barajas i el dijous al centre logstic de Valncia.

Mesures econmiques i socials

Puig tamb ha desgranat les mesures per a reactivar els sectors productius, amb, entre altres actuacions, tres acords de gran impacte social, adoptats desprs de les sis reunions mantingudes amb la patronal i els sindicats "des del convenciment que enfortir el dileg social s la palanca per a eixir millor d'aquesta crisi".

S'ha referit en aquest sentit a accions com les ajudes directes de 150 euros per a les persones afectades per un Expedient de Regulaci Temporal d'Ocupaci, amb un pressupost de 30 milions d'euros; tres milions ms en ajudes de fins als 600 euros per a persones que s'han vist obligades a reduir la seua jornada laboral per atenci de menors, majors o dependents i ajudes directes i immediates de 750 euros i 1.500 euros per a persones treballadores per compte propi afectades per la pandmia, amb una lnia total de 57,5 milions d'euros.

Tamb ha subratllat que l'obtenci, ja, de transferncies per part de l'Estat de 1.303 milions d'euros en liquiditat avanada, repercutir en ingressos per a nombroses empreses a curt termini. De fet, ha anunciat que la Generalitat ha abonat entre l'1 de mar i el 20 d'abril 1.295 milions en subvencions i 85.293 factures pendents, i que noms al mar es va pagar a pimes i provedors quasi el doble que el mar de l'any passat: 586 milions enfront dels 331 de fa un any.

Tamb s'ha referit a les mesures socials desplegades, entre altres mbits, en l'educatiu, on s'ha habilitat el Model Unificat Lectiu d'Activitats No Presencials per a ensenyar a distncia en totes les modalitats, cursos i cicles de l'educaci valenciana; el 'val beca menjador' per a 59.000 estudiants o la distribuci en prstec de 14.000 tauletes tctils amb connexi 4G perqu l'alumnat que no tinga dispositius puga seguir el curs en lnia.

Igualment, s'ha referit a altres mesures com l'exoneraci del pagament del lloguer durant tres mesos a totes les famlies que habiten les 14.000 habitatges del parc pblic de la Generalitat o els 11,5 milions per a subvencions directes a 231 entitats locals que presten serveis socials d'atenci primria en dos fronts: prestacions bsiques i alimentaci infantil.

Superaci del confinament

El responsable de l'Executiu valenci ha defensat tamb la necessitat de superar el confinament amb un sistema dinmic de tancament i obertura per a impedir danys irreversibles sobre l'estructura social i econmica de la Comunitat, amb una desescalada que atenga criteris geogrfics, d'edat i per activitat econmica i adopte una execuci descentralitzada.

Per aix, s'ha mostrat partidari de, a partir del 9 de maig, "tornar, progressivament, a la nova normalitat, amb la major obertura possible, i sense crrer riscos per a la salut", perqu "el confinament total tamb t un elevat cost".

"Ara cal acumular talent i sumar veus experimentades, i, per aix, una comissi oberta de 13 experts en rees crucials d'aquesta pandmia ja est aportant idees per a la via valenciana a la transici. Professionals de l'epidemiologia, la microbiologia, el '*big data', la psiquiatria, la qumica o la geografia ja estan dissenyant l'eixida que hem de prendre per a la nostra seguretat sanitria", ha recordat.

Puig ha reivindicat en aquest context el "dret de la Comunitat Valenciana a adaptar el *desconfinamiento a la seua realitat particular", s a dir, a una gesti per comunitats autnomes, i, dins de la valenciana, per territoris locals, partint de quatre principis: la protecci de la poblaci amb ms risc, el mxim dinamisme, la velocitat en la detecci de possibles nous focus, potenciant al mxim l'atenci primria, i la facilitat en la comunicaci i execuci del tancament o l'obertura.

El *president ha assegurat tamb que s necessari, garantir, de manera urgent, assistncia econmica i financera a empreses i persones treballadores per compte propi i per compte d'altri per a ajudar-los a recuperar-se del 'xoc' i, a aquest, temps, desenvolupar una programaci d'actuacions a llarg termini que assegure la reconstrucci. "Necessitem insuflar respiraci assistida a curt termini als ms vulnerables de la nostra economia i de la societat per a poder realitzar una autntica reconstrucci", ha remarcat.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana