Generalitat Valenciana: Ximo Puig presenta 41 projectes innovadors per a disposar de solucions 'avanades' enfront de la COVID-19


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2020/5/195471_121204/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Generalitat Valenciana | General | 14-05-2020
Ximo Puig presenta 41 projectes innovadors per a disposar de solucions 'avanades' enfront de la COVID-19

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat la "potent" resposta del sistema valenci de cincia i innovaci i del teixit productiu en la lluita contra la pandmia de *COVID-19, amb solucions que permetran al personal sanitari protegir-se de contagis i fer el seu treball en les millors condicions i que, a ms, tamb ajudaran a tornar amb major seguretat a la convivncia en espais comuns.

Ximo Puig ha realitzat aquestes declaracions durant una trobada telemtica en el qual han participat el ministre de Cincia i Innovaci, Pedro *Duque, aix com la consellera d'Innovaci, Universitats, Cincia i Societat Digital, Carolina Pascual i investigadors i investigadores principals dels projectes seleccionats en l'anomenada a la investigaci i a la innovaci que va realitzar aquesta Conselleria, en collaboraci amb l'Agncia Valenciana de la Innovaci.

El ministre de Cincia ha lloat, durant la seua intervenci en aquest seminari web, la fortalesa de la cincia en la Comunitat Valenciana i el paper "destacat" de la innovaci en el seu sistema productiu, i ha considerat una mostra d'aix els projectes seleccionats en aquesta anomenada a la investigaci i la innovaci.

Ximo Puig ha ressaltat el protagonisme que estan tenint els equips d'investigaci de les universitats, els hospitals, les empreses, les fundacions, els i les agents innovadors i, en general, tot el sistema de cincia i innovaci en la cerca de solucions per a fer front a la "causa comuna" de la lluita contra la pandmia.

El *president tamb ha ressaltat l'aposta del Govern valenci per la cincia i per la investigaci i ha assenyalat que una de les "llions" que est donant l'actual crisi s precisament que la cincia s un "factor fonamental" per al futur. "La cincia i la innovaci sn la millor bovina", ha assenyalat.

Igualment, Carolina Pascual ha afirmat que el sistema valenci d'innovaci i investigaci "s'ha bolcat per a cuidar als qui ens cuiden". Segons ha destacat, "la diversificaci del nostre teixit productiu, la transferncia del coneixement i l'adaptaci per a atendre les necessitats ms urgents han contribut a la producci i a la millora d'elements de protecci dels sanitaris i tamb ha adaptat solucions per a la volta a la convivncia desprs del *desconfinamiento, amb mesures noves de desinfecci".

Anomenada a la innovaci
Personal investigador i agents del sistema de la innovaci els projectes de la qual han sigut seleccionats en la crida han intervingut explicant els seus treballs i els avantatges que es poden obtindre amb el seu disseny i posada en marxa. En total, s'han triat 41 projectes, que rebran una inversi global de tres milions d'euros.

Els projectes presentats a la crida, triats per un comit avaluador extern, sn solucions innovadores sobre equips de protecci i mscares, test i *PCR, respiradors, solucions mdiques i farmacolgiques, sistemes de desinfecci, intelligncia artificial (*IA) i optimitzaci de recursos i logstica.

En els equips de protecci i les mscares, el personal investigador ha dissenyat prototips amb diverses millores en la protecci, amb elements antivirals i antimicrobians, com en el disseny, al qual s'han incorporat determinats ajustos que protegeixen millor al personal sanitari i evitar contagis durant l'assistncia.

Nous dissenys de *PCR, de test i de respiradors amb millores afegides tamb contribuiran a la detecci de la malaltia i al tractament de pacients afectats. A ms, permetran la producci d'aquesta mena de materials en el territori, sense haver d'acudir al provement exterior.


Tamb hi ha noves aportacions des de l'mbit mdic i farmacolgic per a estudiar com es desenvolupa la infecci i com reacciona el sistema immunitari i els medicaments antivirals, aix com un sistema de producci d'oxigen en hospitals, mitjanant membranes de cermica.

Una altra de les rees destacades s la desinfecci. Les propostes aporten l's de materials que garanteixen la seguretat sense conseqncies per a la salut, entre les quals es troben els raigs ultraviolats, electrlisis d'aigua salinitzada, purificadors d'aire que eliminen virus i bacteris, aix com tnels de detecci de temperatura i ruixat de desinfectant per a l'accs a edificis i centres de treball.

La intelligncia artificial tamb s un instrument que el personal investigador ha aplicat a diferents sectors per a contindre l'expansi del virus, amb projectes relacionats amb la detecci primerenca a travs de raigs X i tomografies, el seguiment de l'estat de persones malaltes, l'expansi de la malaltia, aix com per al control d'aglomeracions o detecci de la mobilitat a travs del consum d'aigua dels domicilis.

Tamb hi ha projectes que apliquen tecnologia d'ltima generaci a la logstica hospitalria i a l'optimitzaci dels recursos, entre ells, l's de drons per a provement hospitalari, robtica aplicada a la desinfecci i al repartiment de medicaments i menjar, aix com pilots d'investigaci operativa per a impedir propagaci.

Entitats participants
Les entitats beneficiries de la crida sn les cinc universitats pbliques valencianes (UV, UPV, UA, UMH i UJI), i els instituts tecnolgics Aiddime, Aiju, Aitex, IATA-CSIC, aix com la Fundaci Universitat Miguel Hernndez, la Fundaci Investigaci Hospital General Universitari de Valncia o la Fundaci per a la Investigaci de l'Hospital universitari La Fe de la Comunitat Valenciana

Altres investigadors pertanyen a Fisabio, el Grup d'Investigaci Biomdica en Imatge de l'Institut d'Investigaci Sanitria La Fe i l'Institut de Biomecnica de Valncia.

Tamb han sigut aprovats els projectes de les empreses Mila-Rosa, Darimo Carbon, Graphenglass., Kerioniks., IGLs, BestAir Technologies, Aquactiva Solutions, Alumini Tecnolgic, Disseny i Construcci de Maquinria Automatitzada, Hidraqua, Quibim i Foment de Societat Agrcola Castellonenca.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana