Generalitat Valenciana: Ximo Puig anuncia ajudes directes de fins a 250 euros per a fomentar l'adquisici de bicicletes i patinets


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2020/5/195487_121217/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Generalitat Valenciana | General | 14-05-2020
Ximo Puig anuncia ajudes directes de fins a 250 euros per a fomentar l'adquisici de bicicletes i patinets

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la concessi d'ajudes directes de fins a 250 euros, a partir del 15 de juny, per a la compra de bicicletes i patinets amb la finalitat de potenciar l's de vehicles individuals sostenibles, i al seu torn, reanimar el consum i fomentar l'activitat del xicotet comer.

Aquesta mesura, emmarcada dins del Pla de Foment d's de la Bicicleta, se suma a una srie d'accions la fi de les quals s afermar un model de mobilitat sostenible com a eix estratgic per al nou perode que s'obri com a conseqncia de la pandmia de *COVID-19.

"Una de les qestions bsiques que ens ha portat la pandmia s el plantejament de grans dificultats en la mobilitat", ha afirmat el cap del Consell, qui l'ha valorada com una "qesti estratgica", que s'ha d'abordar des de diverses perspectives.

Aix, Puig ha sostingut que, a ms de donar suport al transport pblic, s'ha d'avanar en "la construcci d'una nova realitat", en la qual la ciutat siga "ms ecolgica i sostenible" i que al mateix temps beneficie a les persones.

En aquest sentit, al costat de la proposta per a la posada en marxa d'un pla de renovaci del parc automobilstic realitzada per la Generalitat al Govern d'Espanya, se suma, segons Puig, "un element fonamental" per a la mobilitat ciutadana com les bicicletes i patinets.

"Hem de fer un pas ms enll i facilitar l'accs a les bicicletes", ha remarcat el cap de l'Executiu valenci, al mateix temps que ha apostat pel "s quotidi" d'aquest mitj de transport i per "generar una cultura favorable" cap a ell.

Aix s'ha manifestat el president de la Generalitat, desprs de la reuni mantinguda aquest dijous amb el conseller de Poltica Territorial, Obres pbliques i mobilitat, Arcadi Espaa; la directora general d'Obres Pbliques, Transport i Mobilitat Sostenible, Roser *Obrer; Jos Carlos Domnguez *Curiel, director gerent de la Fundaci dels Ferrocarrils Espanyols (*FFE); Rafael Torres, president de la *Confederaci de *Comer *dAlacant, Castell i Valncia (*Confecomer CV), i representants de la Coordinadora en Defensa de la Bici (*ConBici).

Durant aquesta trobada telemtica, s'han abordat, a ms de les ajudes previstes per a l'adquisici d'aquests vehicles, temes com la creaci d'una Oficina de la Bicicleta o la proposta de condicionar itineraris per a la mobilitat quotidiana en les rees metropolitanes de la Comunitat.

El conseller Arcadi Espaa ha assegurat que "l'aposta del Govern valenci pel foment de mitjans de transport individuals i sostenibles facilita el compliment del distanciament social, garanteix les demandes de mobilitat en un sistema inclusiu que no deixe arrere a cap collectiu i que preserve la qualitat de l'aire de les nostres ciutats, sense abandonar la lluita contra el canvi climtic".

Ajudes de fins a 250 euros
Aquesta nova lnia d'ajudes directes, que compta amb una inversi de 500.000 euros, subvencionar l'adquisici de bicicletes convencionals de carcter d'urb, bicicletes elctriques, vehicles de mobilitat personal elctrics (patinets) i kits d'electrificaci de bicicletes, en tots aquells establiments i botigues amb seu en la Comunitat que s'adherisquen al pla.

En aquest sentit, les ajudes previstes sn de fins a 250 euros en el cas de bicicletes elctriques (l'import de les quals no podr sobrepassar els 1400 euros), de 75 euros per a les no electrificades (el preu mxim de les quals ser de 500 euros) i igualment 75 euros per a patinets elctrics (el cost dels quals no podr ser superior a 450 euros). Les ajudes tamb es poden aplicar a la installaci de kits d'electrificaci, amb un import de fins a 200 euros (el preu mxim del kit est fixat en 600 euros) o a la compra de bicicletes amb elements de crrega per al transport infantil i en aquest cas les ajudes seran de 150 euros (en aquest cas el preu de la bicicleta familiar no podr ser superior a 700 euros).

La tramitaci d'aquestes ajudes ser un de les comeses que amb carcter immediat emprendr la nova Oficina Valenciana de la Bicicleta.
Les persones interessades a accedir a aquestes ajudes per a la compra de vehicles individuals sostenibles, que hauran de complir amb el requisit nic de ser residents en la Comunitat, podran consultar el llistat de comeros adherits a la campanya en una pgina web habilitada per a tal fi per la Conselleria de Mobilitat.

Una vegada seleccionat l'establiment, i seleccionat el vehicle de compra, la persona sollicitant haur d'emplenar en el local la documentaci necessria. Posteriorment, una vegada acreditada i aprovada aquesta sollicitud, podr beneficiar-se de l'ajuda en el moment de la compra, ja que l'import de la subvenci ser descomptat directament del preu de venda.

Condicionament d'itineraris ciclistes en rees metropolitanes
Tamb dins del paquet de mesures que posar en marxa la Generalitat, figura el condicionament d'itineraris per a la mobilitat quotidiana en les rees metropolitanes. L'objectiu se centra en "escometre accions gils de condicionament -ha descrit Arcadi Espaa-, en lnia amb el que es ve denominant urbanisme tctic, amb la premissa fonamental de garantir els majors nivells de seguretat viria en els nous itineraris".

D'aquesta manera, s'est estudiant, de manera conjunta amb els consistoris de l'rea metropolitana de Valncia, Castell i Alacant-Elx, la millora de les connexions entre els diferents municipis, amb la finalitat de millorar els itineraris per a la mobilitat ciclista.

Creaci de l'Oficina de la Bicicleta
La creaci de l'Oficina Valenciana de la Bicicleta, dependent de la Conselleria, ser l'eina per a centralitzar i potenciar les accions de la Generalitat en aquest mbit, segons ha explicat el conseller. "Naix amb vocaci de permanncia ms enll d'aquesta crisi, i concentrar les diferents iniciatives i lnies de treball per a promoure la utilitzaci de bicicletes i vehicles de mobilitat personal, a ms de constituir un punt de trobada i d'informaci en relaci amb aquesta manera sostenible de transport".

Aix, entre les funcions que desenvolupar l'oficina destaquen l'elaboraci d'estudis en relaci amb aquesta manera de transport; el desenvolupament d'aplicacions per a ajudar a les persones que utilitzen aquest mitj (aplicacions amb rutes i itineraris ciclistes o per a canalitzar queixes i suggeriments); la informaci sobre normativa, i novetats sobre les actuacions en aquesta matria; un registre de bicicletes i *VMP; un canal de participaci ciutadana en relaci amb actuacions *ciclopeatonales. Tamb servir com a eina d'interlocuci amb collectius i altres administracions; per a desenvolupar campanyes de sensibilitzaci; per a impulsar una educaci viria que integre aquestes formes de desplaament, i per a millorar la coordinaci d'aquesta manera amb el sistema de transport pblic (condicions d's en serveis de transport pblic, en aparcaments dissuasius, etc).

L'Oficina de la Bicicleta comptar amb un rgan de participaci permanent que ser el Consell Valenci de la Bicicleta, en el qual s'integraran els agents socials relacionats amb aquestes maneres de desplaament. El Consell de la Bicicleta s'integrar en el Frum de la Mobilitat de la Comunitat Valenciana.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana