Generalitat Valenciana: Soler: 'El Consell reclama permanentment al Govern els 1.325 milions i la reforma del sistema que incloga el deute histric'


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2020/5/195516_121246/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Generalitat Valenciana | Economa | 19-05-2020
Soler: 'El Consell reclama permanentment al Govern els 1.325 milions i la reforma del sistema que incloga el deute histric'

El conseller d'Hisenda i Model Econmic, Vicent Soler, ha destacat que "el Consell reclama permanentment al Govern central els 1.325 milions per l'infrafinanament i que la reforma del sistema contemple una compensaci pel deute histric acumulat".

"Cada vegada que parle amb el Ministeri, pose de manifest la situaci de la Comunitat Valenciana. Som l'autonomia pitjor finanada i aix i tot estem fent un esfor augmentant la inversi per cpita en serveis socials, especialment en Sanitat, per a acostar-la a la mitjana de les comunitats autnomes", ha indicat Soler.

"Ara el dficit es genera no per la mala gesti, ni pel balafiament, ni la corrupci; sin per la inversi en serveis bsics fonamentals. Volem que se'ns compense per la part del deute que t el seu origen en l'injust model de finanament que castiga a la Comunitat Valenciana, la resta l'assumirem, perqu va ser generat pels representants dels valencians triats lliurement", ha afirmat el conseller.

Vicent Soler ha realitzat aquestes declaracions en la seua compareixena en la Comissi d'Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts, que ha tingut lloc aquest dilluns en l'hemicicle del Palau *dels Borja per a permetre el distanciament dels diputats i diputades. Durant la seua intervenci, el conseller, ha recordat que "l'anterior Govern central va tindre durant cinc anys majoria absoluta i va ser incapa de dur a terme la reforma del finanament".

"I aqueix s el problema que arrosseguem, l'statu quo que van pactar en 2002 Aznar i Zaplana i que tant ens perjudica la Comunitat Valenciana. I un Fons de Suficincia que ms aviat hauria de dir-se Fons d'Insuficincia", ha advertit Soler.

"Sn conscients"
"La ministra d'Hisenda s conscient que s necessari reformar el sistema de finanament autonmic i en diverses ocasions ha posat de manifest que les diferncies que genera entre les comunitats autnomes en recursos per habitant no sn raonables", ha assenyalat Soler.

"s ms, en nombroses ocasions ha reconegut que la Comunitat Valenciana est infrafinanada. Ho va fer a l'octubre de 2019 durant la seua visita a Valncia, per tamb en el Congrs dels Diputats al febrer de 2020, quan va dir que som de les ms perjudicades pel model de finanament i, ms recentment al maig de 2020", ha apuntat Soler.

L'infrafinanament de la Comunitat Valenciana tamb ha sigut reconeguda per la *Airef (Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal) en els seus estudis.

"Es tracta de passos positius, ja que l'anterior Executiu mai va ser tan explcit en el seu reconeixement de la nostra situaci. Per no ens conformem. A ms de reconixer la situaci, volem tamb fets i aix li ho hem fet saber al Govern central en les nostres trobades", ha expressat el conseller d'Hisenda.

"Aix, per exemple, en l'ltim Consell de Poltica Fiscal i Financera celebrat el mes de febrer passat, encara que es va convocar amb la finalitat de fixar els objectius de dficit del conjunt de comunitats autnomes, vaig aprofitar per a posar sobre a taula les reivindicacions aprovades per la Comissi Mixta Consell-Corts el dia d'abans i vaig demanar mesures transitries o un dficit asimtric que almenys palliara en part el nostre infrafinanament", ha indicat el titular d'Hisenda

La despesa pblica s prioritari
Soler ha assenyalat que "l'infrafinanament impossibilita la conseqncia dels objectius de dficit i contribueix a augmentar el volum de deute de la Comunitat Valenciana, fins i tot gastant per davall de la mitjana".

"La prioritat del Consell s garantir i millorar la qualitat dels serveis pblics dels cinc milions de valencianes i valencians, i per a aix el que hem estat fent s tractar de convergir amb la mitjana en despesa pblica", ha manifestat el conseller.

"D'aquesta forma, la despesa en serveis pblics fonamentals s el responsable del 44% del volum de deute regional des de 2002", ha lamentat Soler

4.000 milions de diferncia
Si prenem com a referncia les dades del perode 2014-2017, la diferncia en finanament homogeni per habitant entre la regi millor finanada, Cantbria, i la pitjor, Comunitat Valenciana, s del 39%. s a dir, la Comunitat Valenciana hauria d'haver rebut ms de 4.000 milions addicionals si haguera rebut el mateix tracte que Cantbria.

Respecte a autonomies amb una renda per cpita similar, com Galcia o Astries, el finanament anual de la Comunitat Valenciana seria superior als 2.000 milions.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana