Generalitat Valenciana: Ximo Puig avana que la Comunitat rebr 377 milions per a l'Ingrs Mnim Vital, que beneficiar a 280.000 persones, de les quals 82.000 sn menors


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2020/6/195639_121359/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Generalitat Valenciana | General | 01-06-2020
Ximo Puig avana que la Comunitat rebr 377 milions per a l'Ingrs Mnim Vital, que beneficiar a 280.000 persones, de les quals 82.000 sn menors

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha avanat que la Comunitat Valenciana rebr 377 milions d'euros per a la posada en marxa de l'Ingrs Mnim Vital que beneficiaran a 100.00 famlies i, en el seu conjunt, a 280.000 persones, de les quals 82.000 sn menors.

El president de la Generalitat ha comparegut davant els mitjans de comunicaci desprs de la reuni amb el president del Govern, Pedro Snchez, i la resta dels presidents i les presidentes de les comunitats autnomes per a abordar l'evoluci de la pandmia de COVID-19 i les mesures per a la desescalada.

Puig ha destacat en la roda de premsa posterior a aquesta conferncia de presidents i presidentes l'"enorme rellevncia" de l'aprovaci de l'Ingrs Mnim Vital, que suposa "un gran pas avant per a corregir les desigualtats entre persones".

En concret, la inversi del Govern en l'aplicaci d'aquesta mesura en la Comunitat Valenciana ser de 377 milions d'euros i anir dirigit a 100.000 famlies amb rendes inferiors als 310 euros mensuals, amb un total de 280.000 persones beneficiries, de les quals 82.000 sn menors (el 30%). El 15% d'aquestes famlies sn monoparentals i ms del 40% tenen menors a crrec.

Per provncies, hi haur 125.000 persones i 45.000 famlies beneficiries a la provncia de Valncia, altres 125.000 persones i 45.000 famlies a la provncia d'Alacant i 28.000 persones i 10.000 famlies a la provncia de Castell.

El president, que ha destacat la necessitat que hi haja coordinaci entre administracions perqu l'ingrs arribe a les persones beneficiries de la manera ms efica, demanar un conveni per a poder *cogestionar aquesta renda mnima "al ms prompte possible".

Quatre plans estatals per a la recuperaci
El president ha proposat al Govern central en la dotzena conferncia de presidents i presidentes l'aprovaci de quatre "plans conjunts" amb les comunitats autnomes: un pla d'infraestructures, un pla d'impuls a les energies renovables, un pla d'habitatge per a afavorir l'accs a la mateixa de la poblaci juvenil i per a reactivar la construcci i un pla per a donar suport a la indstria de la mobilitat.

Sobre el sector de la mobilitat, ha sollicitat l'activaci d'un pla "ambicis", "per l'ocupaci que crea, pel desenvolupament econmic i la innovaci que genera i per la seua implicaci en la lluita contra el canvi climtic".

"Si els cotxes sn el principal agent de la contaminaci a les ciutats, hem de reduir-lo fomentant la renovaci ecolgica del parc automobilstic", ha dit el *president, que ha advocat tamb per mesures relacionades amb el transport pblic, "un dels ms afectats en aquesta pandmia".

Reforma del finanament autonmic
Puig ha reivindicat tamb la reforma urgent del model de finanament per a evitar que la recuperaci econmica i social d'Espanya es realitze a diferents velocitats. "No podem permetre una reconstrucci d'Espanya a dues o tres velocitats diferents per una desigualtat d'origen que accentua, ms encara, la desigualtat de renda", ha argumentat el *president.

"Hem de transitar cap a l'equitat i per aix he insistit en la necessitat d'un finanament autonmic just", ha subratllat Puig, que ha demanat la "mateixa capacitat" per a caminar cap a la recuperaci sense desigualtats entre territoris.

Puig ha insistit en la importncia de la unitat d'acci i la transversalitat per a superar la crisi. "Convindria que alguns representants poltics a Espanya deixaren ja de cridar i de crispar. Si baixa la corba sanitria i estem guanyant la batalla de la pandmia i pugen, d'altra banda, els decibels del debat, s que alguna cosa s'est fent malament", ha emfatitzat, per a agregar: "es pot fiscalitzar i criticar i, al mateix temps, dialogar i consensuar, perqu acordar no s claudicar, pactar no s trair".

"La ciutadania no ha fet tant d'esfor per a escoltar baralles diries en la televisi. No s temps per al crit i el bloqueig; s el temps per a la paraula i l'acci", ha afegit.

Puig ha assenyalat que els esforos per a aconseguir aqueixa unitat d'acci en la Comunitat Valenciana se centraran no sols en els treballs de la comissi parlamentria per a la recuperaci de la Comunitat i en la Mesa del Dileg Social impulsada pel Consell, sin tamb en "una tercera branca, fonamental per a donar major solidesa a aqueixa voluntat d'alar-nos junts: l'mbit territorial".

Consens territorial
Segons ha anunciat, aquest mateix dilluns ha convocat a una reuni "per a treballar junts" en favor de la cohesi de la Comunitat, als alcaldes de Valncia, Alacant i Elx i a l'alcaldessa de Castell, aix com als presidents de les tres diputacions provincials, al president de la Federaci Valenciana de Municipis i Provncies, al president del Frum de Municipis d'Interior i al president de la *Mancomunitat de la Ribera Alta i president de la Comissi de Mancomunitats de la *FVMP. Tots estan convocats a un "consens territorial i institucional" que augmente l'eficincia de les mesures per a la recuperaci, ha indicat.

Puig ha reiterat a ms la seua intenci de sollicitar la convocatria d'un ple monogrfic en Les Corts que permeta "recollir totes les iniciatives que els diferents grups puguen plantejar amb mirada europea", ja que resulta fonamental -ha defensat- que la Comunitat "trie b" com, de quina manera i en qu "vol injectar els diners europeus", especialment desprs que el president del Govern haja anunciat aquest diumenge a les comunitats la seua participaci en la gesti dels fons concretats aquesta setmana per la Comissi Europea.

Puig ha valorat tamb que el president del Govern haja comunicat que, a partir de la fase 3, les comunitats autnomes gestionaran la desescalada i podran demanar que s'alce l'estat d'alarma en el seu territori.

D'altra banda, el *president ha proposat institucionalitzar la conferncia de presidents i presidentes autonmics, perqu "ha sigut un mecanisme molt positiu per a plantejar iniciatives comunes", aix com tamb totes les conferncies sectorials. "Aquesta cooperaci d'esperit federal ha d'enfortir-se per als reptes que venen i que no sols competeixen en les comunitats autnomes o a l'Estat, sin a tots i a totes", ha manifestat.

A ms, ha informat que ha demanat tamb en la reuni "un marc legal per a la reactivaci que permeta, amb seguretat jurdica, flexibilitzar lleis per a activar la inversi pblica i privada".

El *president ha subratllat, aix mateix, que, a partir d'aquest dilluns, s'entra en l'equador de la desescalada, amb Valncia com la ciutat espanyola ms gran en fase 2, i la Comunitat Valenciana, com la segona autonomia ms poblada que accedeix ntegrament a ella.

Fase final de la Lliga ACB
De fet, ha subratllat el *president, aquesta setmana Valncia ha sigut triada per a acollir la fase final de la Lliga ACB de bsquet per les seues installacions i per fortalesa econmica i social, per tamb per la seua situaci sanitria. "s un smbol, un reflex que les coses van b, i ser un gran aparador d'aqueix Mediterrani viu i segur que volem oferir aquest estiu", ha indicat.

Puig, que ha atribut a la ciutadania el "mrit d'estar eixint de la pandmia", ha subratllat que l'evoluci positiva s'aprecia en qu es va arribar a tindre 386 persones en les UCI, mentre en l'actualitat sn 24 i que, de les 2.200 persones hospitalitzades, ara hi ha 161.

Tal com tamb ha exposat, "les altes hospitalries s'han multiplicat de manera exponencial, ja que si fa dos mesos eren 240; hui sn ms de 12.122 els valencians i valencianes recuperats de *coronavirus", i la taxa de mortalitat est per davall de la meitat de la mitjana espanyola.

A ms, en les dues ltimes setmanes, el 84% dels municipis valencians no ha tingut cap cas positiu de *COVID-19. D'altra banda, noms el 6% de les persones afectades pel virus estan ingressades, i menys de l'1% en UCI. Aix mateix, la Comunitat posseeix una capacitat de diagnstic amb *PCR en atenci primria molt elevada, que arriba al 90% dels casos sospitosos. "D'ells, noms el 0,5% sn positius, i la taxa de reproducci s'ha redut al 0,75", ha concretat tamb.

El *president, ha demanat, no obstant aix, "prudncia" perqu "aqueixa responsabilitat concntrica, aqueixa mirada pel b com, aqueix sentiment de ser poble i d'anar tots a l'una s la via valenciana enfront del *coronavirus".
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana