Generalitat Valenciana: Habitatge i la AVI llancen una compra pblica per a impulsar innovacions que milloren l'eficincia energtica d'edificis de ms de 40 anys


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2020/6/195821_121520/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Generalitat Valenciana | General | 24-06-2020
Habitatge i la AVI llancen una compra pblica per a impulsar innovacions que milloren l'eficincia energtica d'edificis de ms de 40 anys

La Vicepresidncia Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimtica ha obert un procs, amb l'assessorament tcnic de la Agncia Valenciana de la Innovaci (AVI), amb la finalitat de trobar i implementar solucions innovadores en matria de rehabilitaci capaces de reduir el consum energtic i les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle (GEI) i millorar la qualitat i flexibilitat dels espais habitables, especialment d'aquells immobles que superen els 40 anys d'antiguitat i que no van estar subjectes a cap mena de normativa energtica.

El vicepresident segon i titular d'aquest departament, Rubn Martnez *Dalmau, ha presentat la iniciativa, batejada com a Habitatge Resilient, en una jornada tcnica 'online' dirigida a especialistes de la comunitat cientfica, els instituts tecnolgics i les empreses en la qual s'han detallat les necessitats que la Conselleria pretn satisfer a travs del seu primer procs de Compra Pblica d'Innovaci (CPI), vinculades a la rehabilitaci d'habitatges.

Martnez Dalmau ha assegurat que, "desprs del pas de la COVID-19, s necessari buscar solucions innovadores que ens permeten, a curt termini, reduir el consum energtic i les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle mitjanant la millora de la qualitat dels espais en els quals vivim".

Aix mateix, s'ha mostrat convenut que "en una normalitat que es construsca a travs de la transici ecolgica i que done soluci a les noves necessitats que han sorgit desprs de la crisi del *coronavirus. Ara, el nostre benestar ha de passar per la lluita contra la pobresa energtica i la cerca d'espais que ens permeten garantir les condicions de salut dins de les nostres cases".

Tamb ha intervingut el vicepresident executiu de la *Agncia Valenciana de la Innovaci (AVI), Andrs Garca Reche, qui ha subratllat la capacitat de l'Administraci per a demandar al sector privat, en cooperaci amb la comunitat cientfica i els instituts tecnolgics, el desenvolupament d'innovacions no presents en el mercat, aix com el comproms de la *AVI per a fer-ho possible en la Comunitat.

De fet, l'impuls de la CPI constitueix una de les lnies estratgiques de la *Agncia, que ja treballa amb diversos departaments en la posada en marxa d'aquesta mena de procediments innovadors.

"La CPI no sols eleva la qualitat i eficincia dels serveis que oferim al ciutad, sin que dinamitza la I+D+i millorant en ltima instncia la competitivitat de les nostres empreses i promovent l'extensi del teixit productiu cap a noves activitats", ha precisat en el seminari web, que ha comptat amb ms d'un centenar d'assistents.

Consulta preliminar al mercat
Aquesta primera fase suposa el llanament, amb el suport de la *Agncia Valenciana de la *Innovaci (*AVI), d'una consulta preliminar al mercat que permetr sondejar la disponibilitat del teixit productiu per a desenvolupar solucions innovadores en l'mbit de la rehabilitaci i l'eficincia energtica, aix com analitzar la viabilitat tcnica i econmica d'aquestes propostes.

El termini per a la seua remissi romandr obert fins al prxim 23 de juliol, segons ha explicat la directora general d'Innovaci Ecolgica en la Construcci, Nria Matarredona.

Matarredona ha destacat que "en un moment clarament assenyalat per una necessria reconstrucci verda post *COVID s crucial afrontar el repte de la descarbonitzaci del parc construt, afavorint la seua rehabilitaci des de la innovaci". "Amb aquesta Compra Pblica Innovadora la Vicepresidncia Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimtica pretn incrementar la resilincia dels nostres habitatges i contribuir a la transici ecolgica de l'entorn construt", ha assenyalat.

A ms, ha afegit que "per a aix demandem al mercat solucions innovadores relatives a mesures actives i passives de rehabilitaci, mecanismes d'apoderament i conscienciaci dels habitants i usuaris dels habitatges i en general totes aquelles que promoguen la integraci dels principis d'economia circular i el foment del *ecodiseo, la *biohabitabilidad i el disseny inclusiu, amb l'objectiu d'aconseguir el benestar de les persones i la cura del planeta".

Projectes pilot per a testar els nous desenvolupaments
Les entitats que desitgen participar en aquest procs hauran d'oferir solucions indites que donen resposta a algun dels reptes que ha identificat Habitatge i Arquitectura Bioclimtica amb el suport de la *AVI, i que advoquen, entre altres mesures, per noves mesures de rehabilitaci que optimitzen l'eficincia energtica, redusquen el consum de recursos i milloren el comportament de les edificacions enfront de crisis sanitries com l'ocasionada per la *COVID-19.

Amb aquest projecte es busquen noves frmules per a potenciar l'autoconsum en edificis residencials, aix com el foment i exploraci de noves tecnologies constructives i productes que minimitzen la petjada energtica, incorporant, a ms, criteris d'economia circular en les reformes.

Habitatge tamb demanda sistemes que incrementen la flexibilitat dels espais, optimitzen la seua ventilaci i illuminaci i eleven la qualitat i el confort en situacions de confinament, a ms de reforar la capacitat de resilincia dels immobles enfront dels fenmens adversos derivats del canvi climtic.

En la consulta es posa l'accent en el desenvolupament de mecanismes innovadors de finanament per a la rehabilitaci, aix com en el desenvolupament d'eines per a la conscienciaci de les persones i d'intermediaci tecnolgica per a millorar aix la gesti d'aquests edificis.

Les solucions proposades hauran de ser testades per a comprovar la seua eficincia i, de fet, est previst que algunes d'elles s'incorporen a sengles projectes pilots o demostradors de rehabilitaci que la Generalitat promour, primer, en un edifici deshabitat i, posteriorment, en un altre habitat. "L'objectiu s avaluar els resultats obtinguts i fomentar aix el seu *replicabilidad per la iniciativa privada", ha explicat la directora general.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana