Generalitat Valenciana: La Comunitat Valenciana ha administrat ja 48.583 dosi de la vacuna contra la COVID-19


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2021/1/197053_122586/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Generalitat Valenciana | General | 12-01-2021
La Comunitat Valenciana ha administrat ja 48.583 dosi de la vacuna contra la COVID-19

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pblica, Ana Barcel, ha destacat que el seu departament ha administrat fins al migdia d'aquest dilluns un total de 48.583 dosi de vacunes enfront de la *COVID-19, xifra que ha qualificat de "important" i que suposa el 80% del total de dosis rebudes fins al moment en la Comunitat Valenciana, exceptuant les que han arribat aquest dilluns. Barcel tamb ha informat que "poc ms del 2% ha rebutjat explcitament ser vacunat, un total de 1.249 persones".

Barcel ha explicat el recorregut que realitza una vacuna fins a arribar a la persona que la rebr, "no tant per la complexitat del procs i la seua organitzaci, que ho s, sin pel maneig dels temps que, com saben, ha de ser quasi exacte".

D'aquesta manera, respecte a la vacuna *Pfizer, la que en aquests moments s'est subministrant, ha recordat que les dosis arriben entre les 9.00 hores i les 11.00 hores de cada dilluns per avi a Alacant, Castell i Valncia a 80 graus sota zero. Des d'all sn traslladades als tres centres d'emmagatzematge de la tres provncies. Aquestes vacunes poden conservar-se durant sis mesos a aquesta temperatura en els *ultracongeladores que ha habilitat la Conselleria.

Una vegada emmagatzemades, les vacunes es distribueixen als departaments de salut en funci d'una programaci preestablida i unes quantitats prviament calculades. El procs exigeix que les vacunes que s'envien a cada departament, en vials de 5 dosis, es descongelen durant tres hores.

El departament de Salut rep les vacunes que precisa per a complir la programaci de manera immediata. Sn viaris conservats en nevera entre 2 i 8 graus. La seua duraci, a aquesta temperatura, s de 5 dies. Des del departament de salut es distribueixen a residncies, hospitals o centres de salut on s'administraran. I s all on, amb srum fisiolgic, es reconstitueix el vial amb 5 dosi per a ser administrat. A partir d'aqueix moment, es disposa de 6 hores per a, finalment, realitzar la vacunaci.

Tot aquest procs va acompanyat del maneig de l'historial clnic de la persona a qui se li va administrar, d'un ampli dispositiu amb el material (srum, agulles hipodrmiques), de la introducci de totes les dades en el sistema, de la farmacovigilncia, per si hi haguera algun efecte secundari, i, en conjunt, de la mobilitzaci d'un bon nmero de personal del sistema sanitari pblic perqu "el procs de vacunaci siga el ms rpid i efectiu possible", ha apuntat Barcel.

Vacunaci en residncies

Respecte a la vacunaci en residncies, lloc on es va iniciar el procs de vacunaci a la fi de desembre, la titular de Sanitat ha informat que, durant els ltims dies, "s'ha incrementat el nombre de residncies amb brots actius, la qual cosa ens ha obligat a replantejar en diverses ocasions l'estratgia de vacunaci en aquests centres". A ms, "afegim a aix diverses de les residncies que el temporal d'aquests dies ha aconsellat no vacunar i que s'estan vacunant ara. En aquest moment, hi ha 153 residncies amb brots actius, 53 en procs de vacunaci i prop de 300 completament vacunades", ha informat Ana Barcel.

De les 48.583 dosis administrades, a la provncia de Castell s'han utilitzat 6.526, en la de Valncia 22.574 i a Alacant, 19.483.

Planificaci en les prximes setmanes

Respecte a la planificaci dels prxims dies i setmanes, la consellera ha explicat que aquesta mateixa setmana es continuar vacunant a personal sanitari i residncies, "amb una previsi d'administrar 29.000 vacunes. La setmana que ve es comenar amb la segona dosi de la vacuna en residncies sense brots, es continuar amb els sanitaris i es comenar a vacunar en centres ocupacionals".

L'ltima setmana de gener es vacunar en segona dosi a residncies i personal sanitari i en primera dosi, a les residncies amb brots actius. S'administraran un total de 42.500 dosi. En la primera setmana de febrer s'incorporaran al procs, entre altres sectors de risc, els grans dependents i els centres de dia de majors.

Cinc milions d'esperances

Finalment, la mxima responsable de la sanitat valenciana ha ressaltat que la xifra de dosis administrades "no s un nmero, s una esperana. En realitat sn, no 48.583 esperances, sin 5 milions d'esperances".

La consellera ha assegurat que, "amb complicitat i amb responsabilitat, com aix ha sigut fins ara, institucions, ciutadania i cincia, junts, som ms; som ms forts; caminem millor i ms segurs". "No deixem de caminar. No ens detinguem, arribem junts i juntes al final", ha concls Ana Barcel.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana