Generalitat Valenciana: El PPCV assessorar jurdicament les famlies davant la imposici del model lingstic en els centres


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2021/1/197127_122647/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Generalitat Valenciana | General | 22-01-2021
El PPCV assessorar jurdicament les famlies davant la imposici del model lingstic en els centres

El PPCV ha demanat suspendre l'aprovaci dels projectes lingstics dels centres, ha posat a la disposici de totes les famlies que ho desitgen els serveis jurdics del PPCV davant la vulneraci dels seus drets fonamentals i ha sollicitat la compareixena de Marz en les Corts. A ms ha presentat una proposta en Les Corts perqu es reforme la norma en aquells articles que vulneren la legalitat.

Aix ho han anunciat aquest mat la secretria general del PPCV Eva Ortiz i la portaveu d'educaci Beatriz Gasc, desprs de reunir-se digitalment amb les confederacions de pares *Covapa i *Concapa. Les famlies no estaran soles. Els donem suport perqu puguen impugnar els projectes lingstics que no s'ajusten a la legalitat ha assenyalat Eva Ortiz.

La portaveu d'Educaci del Grup Popular en Les Corts, Beatriz Gasc, ha demanat la suspensi dels projectes lingstics de centre. En la Comunitat Valenciana vivim una situaci sanitria i social molt complicada, per aix ens sembla una barbaritat aprofitar aquesta conjuntura per part de l'administraci per a desenvolupar plans educatius que canviaran el model educatiu. Aprovar els projectes lingstics de centres com ha demanat Marz abans que finalitze febrer s una barbaritat.

Beatriz Gasc ha agrat la gran labor que estan realitzant els docents en la Comunitat assumint un treball impagable. En aquest context tan complicat no es pot demanar que elaboren el projecte lingstic de centre per al prxim curs.

La portaveu popular ha recordat que el passat curse l'administraci va decidir suspendre l'aplicaci del decret de projecte lingstic perqu s'havien de celebrar moltes reunions i entenien que no era el context adequat per a decidir en quina llengua ha de donar-se cada assignatura. Fins i tot va haver-hi en les zones castell-parlants com Orihuela una manifestaci on la comunitat educativa va posar el crit en el cel.

El pla lingstic del centre obliga els centres a impartir el 25% d'assignatures en valenci, fins i tot els exempts de l'assignatura de valenci. Aquestes mesures, tenint en compte la recent llei d'educaci *Cela on el castell deixa de ser llengua vehicular, provocaran la implantaci real del monolingisme en detriment del castell com ocorre a Catalunya, ha explicat.

Gasc ha explicat que no t sentit aprovar-ho aquest curs perqu les circumstncies sn les mateixes que quan es va ajornar el curs passat. Demanem que es torne a suspendre l'aplicaci dels projectes lingstics perqu no s possible fer reunions per a aprovar-ho.

Beatriz Gasc ha indicat que demanem que el castell continue sent llengua vehicular i que, almenys, es respecten els percentatges mnims. Anem fent passos de gegant per a bandejar el castell a una llengua residual en l'ensenyament. Han unificat ja totes les lnies en castell que passen a reforar hores en valenci. Aix es fa amb percentatges perqu ning spia res. En molts centres ja es dona el 80% de temps lectiu en valenci sense fer soroll.

Per a la portaveu popular s lamentable que una llei mal feta no es reforme. Els diuen als centres que no es preocupen i de paraula canvien les instruccions contnuament en lloc de reformar la llei. Demanem transparncia i que les instruccions es donen per escrit.

En aquest sentit, Beatriz Gasc ha demanat que es duga a terme amb criteris objectius segons una planificaci perqu hi haja oferta i demanda per a poder triar, amb consultes vinculants en els centres com s'ha fet amb la jornada contnua, i que es treballe en una bona proporci per a no aplicar un model nic que no permeta que la llibertat estiga garantida.

Per part seua, la secretria general del PPCV Eva Ortiz ha qualificat de atropellament posar en marxa la imposici lingstica amb 24 sentncies en contra i en plena pandmia. Igual que han fet amb l'aprovaci de la llei *Cela volen portar-ho avance en el pitjor moment. Un conseller d'educaci amb 24 sentncies en contra significa que tota el que ha intentat posar en marxa ha sigut tombat en els tribunals. Ja tarda temps Puig a tirar al senyor Marz de conseller.

El PPCV ha demanat una reuni immediata amb el conseller Marz per a aclarir aquestes qestions i ha sollicitat la seua compareixena en les Corts per a explicar-lo. Ja est b que se'ns menyspree als qui parlem castell en aquesta Comunitat i que a la gent del sud se'ns relegue com va dir el conseller d' Punt *Lluis Rivera que diu que els del sud som una subregi.

Eva Ortiz ha demanat paralitzar el procs que s'acaba d'obrir pels mateixos motius que es va parar el curs passat i a ms ha mostrat el seu rebuig al canvi d'inspectors a dit que est duent a terme Educaci i que siguen els assessors lingstics els qui s'estan reunint amb els centres.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana