Generalitat Valenciana: L'estratgia 'Mosaic' puja un 14% la inversi en obres de prevenci d'incendis i llana noves ajudes per a l'execuci dels plans locals


 
La Plana al Dia | Generalitat Valenciana | General | 19-02-2021
 

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergncia Climtica i Transici Ecolgica, Mireia Moll, ha assegurat que la planificaci, prevenci, innovaci i gesti articulen 'Mosaic', l'estratgia integral en matria de prevenci d'incendis que incrementa en un 14%, fins als 9,8 milions d'euros, el pressupost destinat a infraestructures per a evitar i frenar la propagaci del foc.

La consellera ha obert aquest mat la presentaci de l'estratgia 'Mosaic' ,que han exposat el director general de Prevenci d'Incendis Forestals, Diego Marn, i el cap de servei del departament, Mario Romero.

La consellera ha assenyalat el carcter "prioritari" de la protecci del terreny forestal, "uns espais que emmagatzemen CO₂, que mantenen la sostenibilitat digna, la vida saludable, la biodiversitat, la cohesi social i que actuen com a fre a la desertificaci".

Moll ha explicat que '*Mosaic' fa referncia al "paisatge agroforestal, al punt de convivncia entre els espais forestals i agrcoles". L'estratgia vertebra un conjunt d'iniciatives amb un objectiu com: "sumar esforos i anar augmentant la dotaci perqu la millor lluita contra el foc s una bona gesti de prevenci", ha subratllat.

Aquest increment de dotaci s'estn a la inversi en obres i infraestructures de prevenci, a les tres noves ajudes que complementen a la de voluntariat ambiental, i al comproms amb la planificaci i la innovaci a travs dels Plans de Prevenci i les eines per a anticipar i predir el comportament del foc en la muntanya Mediterrnia.

El director general de Prevenci d'Incendis ha iniciat la seua intervenci fent balan del passat exercici. Marn s'ha mostrat prudent en l'avaluaci del 2020, que va registrar el menor nombre d'incendis de l'histric i ha posat l'accent en els factors meteorolgics i en les actuacions de manteniment millora.

L'any passat es van adequar 270 km de pistes forestals, 1250 Ha d'rees tallafoc, 97 depsits d'aigua i 33 observatoris forestals.
En 2021, l'Estratgia '*Mosaic' contempla, entre altres, una inversi de 4 milions d'euros en la construcci de depsits d'aigua per a la prevenci i extinci d'incendis forestals i 2,6 milions d'euros en pistes forestals i tallafocs. Marn s'ha referit als projectes presentats al Pla de Recuperaci, Transformaci i Resilincia (*PRTR), que comptar amb 3.867.500 euros en el perode 2021-23, per al desenvolupament de la modernitzaci de la Xarxa de Detecci d'Incendis Forestals, a travs de noves estacions meteorolgiques i sistemes pioners de teledetecci.

En l'apartat d'ajudes, aquestes cobreixen tres noves lnies de per a la promoci de mtodes alternatius a la crema en la gesti de restes vegetals aix com el control de vegetaci a travs de la ramaderia extensiva.

El director general de Prevenci ha destacat, aix mateix, la convocatria dirigida els municipis per a l'execuci dels seus Plans Locals de Prevenci: "Destinem mig mili d'euros a aquesta lnia d'acompanyament que pretn facilitar el desenvolupament dels plans de prevenci, prevalent a ms a les localitats de l'entorn rural amb un major percentatge de subvenci".

70% dels municipis amb *PLPIF
Les ajudes a l'execuci dels *PLPIF mantenen l'impuls de l'administraci autonmica al compliment i desenvolupament d'aquesta eina de prevenci. L'any passat es van aprovar 103 plans locals, duplicant en un sol any la xifra aprovada en el perode 2007-2019.

"L'objectiu de 2021 s aprovar ms de 180 plans addicionals -en el que va d'any ja s'han publicat 20- per a tancar l'exercici amb prop del 70% dels municipis dotats amb aquest element de protecci", ha subratllat.

En matria de planificaci, es continuaran desenvolupant els plans de prevenci dels Parcs Naturals. Concretament, en 2021 s'aprovaran els de Font Roja, el Fondo, Fals del Cabriol i Salinas de Santa Pola, que s'afigen als 7 de 2020 i a l'impuls d'uns altres com els de la *Calderona, Puebla de San Miguel, Llacunes de la Mata i Torrevieja o *Tinena de *Benifass.

Imatge satllit i intelligncia artificial
"L'anticipaci s clau en la prevenci del foc", Segons el cap de servei de Prevenci d'Incendis,que ha avanat experincies innovadores que s'estan desenvolupant en la matria basant-se en la teledetecci o en la combinaci de la imatge satllit i la intelligncia artificial.

Entre els ja en marxa es troba el projecte per a l'Estudi per a la Determinaci de la Humitat del Combustible Viu (analitza el contingut d'aigua de la vegetaci) per a obtindre una cartografia del territori forestal i el de fenologia histrica que permet predir el comportament i la virulncia del foc.

A ms, la Conselleria treballa al costat del *CEAM en l'avaluaci del risc de generaci de processos d'ignici a partir de llampecs, van ser la causa d'un de cada quatre incendis en 2020, i en el control de l'Estat dels Tallafocs a travs de teledetecci i intelligncia artificial que permet fer un seguiment detallat a travs de la imatge satllit.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana