Generalitat Valenciana: Prez Garijo es reuneix amb el Collegi de Registradors per a estudiar la reversi d'immobles pblics inscrits per l'Esglsia Catlica


 
La Plana al Dia | Generalitat Valenciana | General | 23-02-2021
 

La consellera de Participaci, Transparncia, Cooperaci i Qualitat Democrtica, Rosa Prez Garijo, s'ha reunit amb representants del Collegi de Registradors de la Comunitat Valenciana per a posar en marxa accions que permeten la reversi d'immobles pblics que es troben en el llistat d'immatriculacions realitzades per l'Esglsia Catlica.

Durant la trobada, les representants dels registradors i les registradores han informat de les vies per a reclamar immobles que puguen estar inscrits indegudament.

En concret, han constatat que sn principalment els ajuntaments els legitimats per a realitzar aquestes reclamacions. Per aix, Rosa Prez Garijo, ha anunciat que el seu departament "collaborar" amb ells per a detectar "quins immobles consten als inventaris de bns pblics" i "preparar la documentaci necessria".

La consellera de Qualitat Democrtica ha anunciat aix mateix que es reunir amb la Direcci General del Cadastre, dependent del Ministeri d'Hisenda, per a comprovar les circumstncies i caracterstiques de cada propietat i determinar aix si sn susceptibles de reclamaci.

El departament dirigit per Prez Garijo va sollicitar en gener de 2020 el llistat dels bns immatriculats per l'Esglsia Catlica a la Comunitat Valenciana per a comprovar si existien immobles que podien revertir en el patrimoni pblic.

Posteriorment, en el mes de juliol, es va enviar una carta a la Direcci General de Seguretat Jurdica i Fe Pblica, adscrita al Ministeri de Justcia, on es va reiterar aquesta petici.

En la missiva, la consellera Prez Garijo argumentava que el fenomen de les immatriculacions dels bns immobles "ha suposat el major espoli del patrimoni histric del pas per l'Esglsia Catlica, propiciat per l'article 206 de la Llei Hipotecria de 1946 que va permetre a les autoritats eclesistiques inscriure bns al seu nom sense acreditar ttol de cap domini, mitjanant un procediment d'acte-certificaci".

De fet, tal com recull l'escrit rems al Govern central el mes de juliol passat, entre 1996 i 2015 aquesta possibilitat d'autocertificaci va continuar mantenint-se a travs de modificacions legislatives en 1996 i 1998 "sota preceptes que difcilment poden sostindre's a causa de la seua inconstitucionalitat".

De fet, amb la modificaci de la Llei Hipotecria en 1998 es va permetre la inscripci de bns pblics espoliats per l'Esglsia Catlica amb una certificaci de l'rgan dioces corresponent, "la qual cosa ha derivat en la privaci a les valencianes i valencians de la utilitzaci d'aquests bns immobles en tot aquest temps, a ms de perdre's la rendibilitat patrimonial que hauria pogut derivar-se en benefici de les institucions pbliques valencianes", afirmava Prez Garijo.

Cal assenyalar que no s fins a 2015, amb l'aprovaci de la Llei de 13/2015, de 24 de juny de Reforma de la Llei Hipotecria, quan queda circumscrita nicament a les Administracions Pbliques i a les entitats de Dret Pblic la facultat d'autocertificar la titularitat al seu favor de les finques i immobles.

Finalment, el Govern espanyol va fer pblic el llistat d'immobles el passat 16 de febrer. Dels 35.000 detectats, 912 es troben a la Comunitat Valenciana.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana