Generalitat Valenciana: El 1,8% de persones rebutja vacunar-se contra la COVID-19 en la Comunitat Valenciana


 
La Plana al Dia | Generalitat Valenciana | General | 28-02-2021
 

Noms el 1,84% de les persones a les quals la Conselleria de *Sanitat Universal i *Salut Pblica ha oferit la vacuna contra la *COVID 19 ha refusat posar-li-la. Aquest baix percentatge de rebuig evidencia que la necessitat d'immunitzar-se ha calat entre els grups on ms avanat est el procs: personal sanitari, tant d'Atenci Primria com d'Atenci Especialitzada, i persones que viuen o treballen en centres de majors o de diversitat funcional de la Comunitat Valenciana.

El principal objectiu de la vacunaci s previndre la infecci per coronavirus i disminuir la seua gravetat i mortalitat en cas d'emmalaltir, i, com ocorre amb la resta de vacunacions a Espanya, la vacuna enfront del coronavirus s gratuta, voluntria i tamb molt recomanable per a reduir l'impacte de la pandmia.

En aquest sentit, la vacuna protegeix la persona immunitzada, per tamb, d'una manera indirecta, a la resta de la poblaci, perqu quantes ms persones es vacunen, menor probabilitat haur de que els grups ms vulnerables entren en contacte amb el virus.

En aquest moment, estan autoritzades per les agncies reguladores de medicaments, i disponibles en la Comunitat Valenciana, les vacunes de *Pfizer, Moderna i *AstraZeneca. Totes han demostrat en assajos clnics la seua capacitat de previndre la malaltia, s a dir, que sn eficaces i tamb segures.

Aquesta evidncia cientfica explica que el percentatge de rebuig siga redut entre el personal de centres de salut i hospitals, on s'han produt 0,71 rebutjos per cada 100 dosi administrades. La quantitat de rebutjos tamb s baixa entre personal de residncies (1,11 rebutjos per cada 100 dosi declarades) i prcticament inexistent en persones institucionalitzades en residncies.

Per a monitorar l'estratgia de vacunaci correctament, els sistemes d'informaci i registres valencians diferencien els rebutjos explcits dels casos que la vacunaci est contraindicada (0,16 rebutjos per cada 100 dosi declarades). Com tots els medicaments, hi ha grups poblacionals per als quals les vacunes no es recomanen, per exemple, en dones embarassades no hi ha evidncia suficient per a aconsellar el seu s durant la gestaci, encara que si la dona en qesti t un alt risc d'exposici, s'estudia el cas concret i se sospesen pros i contres.

Salut Pblica tamb registra els casos de persones a les quals s'ofereix la vacunaci i la rebutgen perqu ja han passat la COVID-19, i elles mateixes consideren que la immunitzaci natural que han generat s suficient (0,77 rebutjos per cada 100 dosi declarades). En aquest sentit, l'evidncia actual indica que la reinfecci pel nou coronavirus s excepcional en els sis mesos posteriors a una infecci natural, per Sanitat ofereix la vacunaci a totes les persones incloses en els grups prioritaris sense discriminar si han passat o no la infecci.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana