Generalitat Valenciana: Ximo Puig reclama una 'aliana d'aliances institucional' per a superar la 'frontera de la desigualtat' de l'mbit rural


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2021/3/197602_123020/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Generalitat Valenciana | General | 05-03-2021
Ximo Puig reclama una 'aliana d'aliances institucional' per a superar la 'frontera de la desigualtat' de l'mbit rural

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha reclamat durant la presentaci del pla estratgic contra la despoblaci 'Estratgia Avant 20/30', una "aliana d'aliances institucional" per a superar "la frontera de la desigualtat" de l'mbit rural.

En el transcurs de l'acte, que ha comptat amb l'assistncia de la vicepresidenta quarta i ministra per a la Transici Ecolgica i el Repte Demogrfic, Teresa Ribera, s'ha donat a conixer l'Estratgia *AVANT 20/30 que la Generalitat ha impulsat, juntament amb les universitats pbliques i una gran participaci de tots els agents implicats, que identifica les solucions prioritries per a combatre la despoblaci i proposa ms de 250 accions de dimensi econmica, social, cultural, mediambiental, d'innovaci, i de governana poltica per a desenvolupar en la present dcada.

Durant la seua intervenci, el *president ha qualificat l'Estratgia *Avant 20/30 com un pla "dinmic i participatiu", que "suma la voluntat i instruments per a eixir cap avant", i en aquest sentit ha assegurat que per a aix s'ha de "establir sinergies per a realitzar una acci conjunta entre totes les administracions".

El cap del Consell ha manifestat que no sols est en joc que "algunes comarques tinguen ms vida", sin "la prpia cohesi d'Espanya i de la Comunitat Valenciana", per la qual cosa s fonamental una "aliana d'aliances entre totes les institucions".

En el transcurs de l'acte, Puig ha assegurat que la pandmia ha suposat una gran incertesa per al mateix temps una "grandssima oportunitat" per a acabar amb la "frontera de desigualtat" de l'mbit rural.

Aix mateix, el *president tamb s'ha referit a "la gran esperana" que suposen els fons europeus, dels quals "es disposar en la mesura que siguem capaces de generar projectes", per ha insistit que el ms important que necessita l'espai rural sn recursos humans i "la convicci de tindre futur".

Per a aix, ha destacat la necessitat de "fer atractiu l'espai rural" especialment per als joves, els qui seran determinants en la capacitat de recuperaci, i per a posar en marxa el "pla de reflexi, debat i acci" que representa l'Estratgia *Avant 20/30.

A l'acte tamb han assistit el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimtica, Rubn Martnez *Dalmau; la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergncia Climtica i Transici Ecolgica, Mireia Moll, i el conseller de Poltica Territorial, Obres Pbliques i Mobilitat, Arcadi Espaa, aix com el president de la Diputaci de Castell.

32 projectes presentats als fons europeus
Durant la seua intervenci, el *president s'ha referit a l'avan experimentat des de la creaci de l'Agncia Valenciana *Antidespoblament, grcies a programes per a mantindre activitats econmiques essencials, el comproms per a obrir nous els collegis, aix com el suport creditici a empreses que generen ocupaci i fixen poblaci, o les deduccions fiscals per a famlies en municipis en risc de despoblaci.

Aix mateix ha destacat que els fons europeus sn la gran oportunitat per a "corregir els desequilibris de la despoblaci", i en aquest sentit ha assenyalat que la Generalitat, en el marc de l'Estratgia Valenciana de Recuperaci, ja ha presentat al Ministeri per a la Transici Ecolgica i el Repte Demogrfic 32 projectes contra la despoblaci que aspiren a rebre fons europeus.

Cal assenyalar que aquests projectes, el pressupost estimat dels quals s de 685 milions d'euros, contemplen accions com l'a Promoci de la Formaci Professional en el medi rural amb ofertes formatives en zones despoblades; un programa per a la contractaci de persones desocupades en serveis d'emergncies municipals, o el desplegament d'infraestructures avanades de telecomunicacions 5G per a promoure la digitalitzaci i el desenvolupament econmic.

Estratgia AVANT 20/30
El Pla Estratgic Valenci Anti-despoblament Estratgia *AVANT 20/30 s una iniciativa de l'Agncia Valenciana de Despoblaci *AVANT de la Generalitat Valenciana, amb l'objectiu principal de disposar d'un document dirigit a combatre la despoblaci del territori valenci, mitjanant la planificaci estratgica participada.

El document final, elaborat per investigadors de les universitats pbliques de la Comunitat Valenciana, ha sigut el resultat de les aportacions d'un equip d'experts en desenvolupament territorial i rural de les universitats pbliques i d'un procs de participaci de collectius implicats en el sistema rural valenci.

L'estratgia compta amb dues parts, la primera d'elles consisteix en un diagnstic abreujat de l'actual escenari de la despoblaci valenciana, que ha definit els problemes del territori rural valenci generats per la despoblaci i el despoblament; aix com les potencialitats i les oportunitats que posseeixen els territoris valencians en procs de despoblaci. Quant a la segona part del document recull el disseny de les estratgies que condicionaran l'acci poltica dirigida a combatre la despoblaci i el despoblament.

El diagnstic realitzat ha constatat que en la Comunitat Valenciana hi ha 224 municipis amb menys de 1.000 habitants, el 40% del total, corresponents en la majoria dels casos a comarques de l'interior, i en ells la poblaci dependent supera el 60%.

A ms, la densitat d'algunes d'aquestes comarques s d'entre 4 i 6 habitants per quilmetre quadrat en zones com Els Ports de Morella (4 *hab/km), el Rac d'Ademuz (4,5), l'Alt Millars (5,2) o la Vall d'Ayora-Cofrentes (6,5); i la taxa d'envelliment del 55% (297) dels municipis valencians s superior al 20%, especialment en els localitzats a l'interior de les provncies de *Castello? i de Valncia, i en la Munten?a Alacantina.

5 lnies estratgiques i 250 accions
El Pla Estratgic antidespoblament *Estartegia *AVANT 20/30 comprn 5 lnies estratgiques, 15 rees estratgiques, 53 programes i ms de 250 accions d'mbit econmic, mediambiental, social, cultural i de governana poltica.

En concret, la lnia estratgica primera relacionada amb la dimensi econmica contempla una poltica dirigida a facilitar la fiscalitat diferenciada , amb la finalitat de facilitar l'emprenedoria empresarial, mitjanant noves empreses, o la fixaci en el territori d'empreses existents; aix com el foment d'empreses sota el paraigua de l'economia social, mitjanant frmules associatives com les cooperatives de treball.

De la mateixa manera, es contempla el desenvolupament de mesures per a l'impuls de l'ocupaci, mitjanant diversos programes, inclosos els programes d'ajudes al desenvolupament rural; programes de conservaci i recuperaci del patrimoni cultural i els recursos naturals; i la millora de la connectivitat territorial, aix com l'accessibilitat interna.

Pel que respecta a la lnia estratgica mediambiental, es preveu l'estudi d'una futura Llei d'Equilibri Territorial, conseqncia de l'Estratgia Territorial de la Comunitat Valenciana, per a establir mecanismes que compensen els desequilibris territorials, i les febleses dels municipis en procs de despoblaci; aix com accions relacionades amb la conservaci dels boscos, l's d'energies renovables, la qualitat de les aiges, etc.

Quant a la lnia estratgica social, destaca les accions per a garantir l'accs a uns serveis socials de qualitat, que faciliten la fixaci de la poblaci en municipis en procs de despoblaci: formatius, educatius, bancaris, sanitaris, etc; aix com la incorporaci de les noves tecnologies, especialment les TIC, que constitueixen un factor de desenvolupament territorial, donades les oportunitats i els avantatges que genera, especialment en activitats empresarials, serveis socials, serveis culturals i educatius.

Respecte a la lnia estratgica cultural, es contempla el valor de la dimensi cultural com a factor contra la despoblaci, i, finalment, la lnia estratgica de governana poltica, contempla entre altres, un pla de treball que permeta la coordinaci entre les diverses administracions autonmiques, i la incorporaci d'altres administracions (provincials i supramunicipals), per a augmentar l'eficcia i l'eficincia de les accions de govern; aix com un sistema de seguiment dels resultats de les accions de l'Administraci Autonmica en el programa Pla AVANT.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana