Generalitat Valenciana: Ximo Puig anuncia la creaci d'un Observatori de Cincia de Dades sobre la COVID-19 i la posada en marxa de projectes per a avaluar els efectes de les vacunes


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2021/4/197783_123179/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Generalitat Valenciana | General | 13-04-2021
Ximo Puig anuncia la creaci d'un Observatori de Cincia de Dades sobre la COVID-19 i la posada en marxa de projectes per a avaluar els efectes de les vacunes

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la creaci d'un Observatori Permanent de Cincia de Dades sobre la COVID-19 i la posada en marxa de diversos projectes per a avaluar els efectes de les vacunes per a combatre el SARS-CoV-2 en la Comunitat Valenciana.

El president ha mantingut sengles reunions en el Palau de la Generalitat amb integrants del Grup de Treball de Cincies de Dades per a la COVID-19 en la Comunitat Valenciana i del Programa Valenci d'Investigaci Vacunal COVID-19 (ProVaVac), aquesta ltima amb la participaci de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pblica, Ana Barcel. A ms, tamb ha assistit a elles la directora general d'Anlisi i Poltiques Pbliques, Ana Berenguer.

"Aquests dos grups demostren la gran vitalitat, la fortalesa del sistema d'innovaci i d'investigaci de la Comunitat Valenciana," ha assenyalat Ximo Puig.

Respecte al Grup de Treball en Cincia de Dades, el *president de la Generalitat ha avanat la intenci d'impulsar la creaci d'un Observatori Permanent de Cincia de Dades per a recollir la informaci relacionada amb la COVID-19 i amb l'escenari *postCOVID en la Comunitat Valenciana.

L'actual grup de treball (consultar ac) liderat per la comissionada de la Presidncia de la Generalitat per a l'Estratgia Valenciana per a la Intelligncia Artificial, Nuria Oliver, coordina la intelligncia de dades davant la pandmia de COVID-19 en la Comunitat Valenciana.

Aquest grup l'integren persones expertes de la Universitat Jaume I, la Universitat de Valncia, la Universitat Politcnica de Valncia, la Universitat Miguel Hernndez, la Universitat d'Alacant, la Universitat *CEU Cardenal Herrera i la Fundaci per al Foment d'Investigaci Sanitria i Biomdica (Fisabio), i centra els seus treball en tres rees prioritries: anlisi, visualitzaci i *modelaje de dades de mobilitat, models epidemiolgics i cincies de dades aplicades a la COVID-19.

Dins dels treballs que es desenvolupen en el seu si, l'equip Valncia IA4COVID, coordinat per Nuria Oliver, i el director del departament de Matemtiques Aplicades de la Universitat Politcnica de Valncia, Jos Alberto Conejero, va obtindre recentment el primer premi del desafiament internacional 'Resposta a la Pandmia', pel seu model d'Intelligncia Artificial per a gestionar la lluita contra la COVID-19.

D'altra banda, en relaci al programa d'investigaci en vacunes, Ximo Puig ha explicat que ja s'han posat en marxa dos projectes. Un d'ells est orientat a l'avaluaci i seguiment dels smptomes post-vacunals a travs d'enquestes en les quals recullen dades 1, 3, 7 i 30 dies desprs de rebre la dosi.

L'altre s un estudi que analitza el grau d'immunitat generat per la vacunaci en les residncies sociosanitries, per al que s'han triat aleatriament 13 centres en els quals resideixen 850 persones amb la finalitat de tindre una mostra poblacional representativa.

El cap de Microbiologia de l'hospital Clnic de Valncia i director cientfic del Programa Valenci d'Investigaci Vacunal, David Navarro, ha detallat que el grup de treball associat a aquesta iniciativa ha dissenyat cinc projectes, dels quals els ms avanats sn el de seguiment post-vacunaci, amb l'objectiu d'analitzar, a travs d'enquestes, possibles efectes adversos que es declaren amb menor freqncia, aix com els estudis per a avaluar l'eficcia vacunal en poblacions d'alt risc, com sn les persones majors de residncies i el personal sanitari.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana