Generalitat Valenciana: Educaci i la DGTIC inicien la formaci en els centres pilot del nou model d'eines digitals educatives


 
La Plana al Dia | Generalitat Valenciana | General | 16-04-2021
 

El conseller d'Educaci, Cultura i Esport, Vicent Marz, junt amb el secretari autonmic d'Educaci i FP, Miquel Soler, i el director General de la DGTIC, Jos Manuel Garca Duarte, han participat hui en la presentaci del projecte de Centres Digitals Collaboratius, que arranca en 50 centres pilot de tot el sistema educatiu valenci, que sumen uns 39.700 alumnes i ms de 3.600 docents.

El conseller ha destacat que "aquest projecte pilot permet provar la millora d'eines i utilitats digitals que estem implementant en el nostre sistema educatiu i per aix aquest mes s'inicia la formaci del professorat dels centres pilot, per tal d'establir-la de manera generalitzada durant el curs que ve", i ha afegit que: "Era molt necessria la modernitzaci digital de l'administraci educativa i de la tasca docent, i durant l'ltim any s'ha treballat de valent per a fer-ho realitat amb una nova concepci de l'ensenyament en qu les TIC estan integrades en l'aprenentatge del dia a dia".

El nou model de Centre Digital Collaboratiu se sustenta en cinc pilars tecnolgics, amb possibilitats d'integraci entre si i capaos de suportar centenars de milers d'usuaris a diferents nivells: centre, professorat i alumnat, aix com les seues famlies.

Els cinc pilars dels CDC sn el sistema operatiu Lliurex, el programari lliure que continuar sent el preferent per als centres educatius pblics de la Generalitat; la plataforma AULES, un entorn virtual d'aprenentatge (EVA) que la Generalitat ha desenvolupat sobre Moodle; la plataforma Web famlia, com a eina de comunicaci dels centres o docents amb les famlies o l'alumnat; les pgines web de cada centre educatiu, allotjades en el PortalEdu desenvolupades amb l'eina WordPress, aix com la plataforma Office 365 de Microsoft controlada per la Generalitat, que complementa les anteriors, i que potencia l's de les TIC als centres educatius, ja que proporciona comptes de correu electrnic i fomenta el treball collaboratiu tant en l'mbit de centre com entre professorat i alumnat.

A ms del correu, cada usuari i usuria disposar d'espai d'emmagatzematge en nvol, possibilitat de fer videoconferncies i altres eines de treball collaboratives, com Teams, on es crearan equips virtuals de treball, segons el nivell educatiu, per a cada aula o cada assignatura.

Per tant, es tracta d'un sistema enriquit i adaptat a les necessitats dels centres educatius, basat en programari lliure, al qual s'afigen eines de Microsoft en un acord pioner i nic a l'Estat en el qual les dades de la comunitat educativa estan completament blindades i amb totes les garanties de privacitat de dades.

Noves figures per a liderar la transformaci digital>

Per a implantar el nou model de centre, "que s una de les nostres lnies estratgiques", segons destaca el secretari autonmic d'Educaci i FP, Miquel Soler, "a ms de la necessria collaboraci i implicaci de l'equip directiu, crearem en cada centre dues figures que considerem essencials: una persona que dirigir la gesti de la transformaci digital de centre i una altra persona que actuar com a acompanyant en qestions ms tcniques de les plataformes".

La implantaci de la nova plataforma Microsoft 365 comenar en tots els centres el 26 d'abril i prviament es far una formaci a les dues persones per centre seleccionades, amb el comproms per ambdues d'exercir aquest lideratge i acompanyament als companys i companyes del centre.

La Direcci General de Tecnologies de la Informaci i les Comunicacions (DGTIC) liderar el projecte de gesti del canvi i la integraci de les plataformes i la Subdirecci General de Formaci del Professorat tutelar i facilitar tota la formaci prctica associada no noms aquest mes d'abril sin els prxims mesos.

Per la seua banda, el director general de Tecnologies de la Informaci i les Comunicacions ha remarcat que "el Centre Digital Collaboratiu s una de les claus del projecte 'Centre a Casa', juntament amb la nova Secretaria Digital, amb el qual pretenem facilitar la relaci entre tots els agents del sistema, utilitzant noves plataformes que permeten tant la collaboraci i la comunicaci com la tramitaci electrnica i que possibilitaran una autntica transformaci digital de tota la comunitat educativa, mantenint sempre el control tant de les dades com de l's d'aquestes".

Garca Duarte ha explicat que, "amb Office 365, hem incorporat la pea del puzle que faltava per a generar la soluci tecnolgica del CDC i que permetr fer evolucionar el sistema actual per a crear, en un futur, un entorn virtual nic per a l'aprenentatge i la collaboraci del mili d'usuaris i usuries que conformen la comunitat educativa, per, tamb, consolidar les competncies digitals de l'alumnat sota un model flexible i inclusiu, assentat en infraestructures i eines de gesti consolidades".

La formaci per a les 100 persones que exercisquen el lideratge i l'acompanyament en els 50 centres pilot constar de 4 sessions de 4 hores que es desenvoluparan des del 19 fins al 22 d'abril.

CDC pilot a les comarques

Les comarques d'Alacant comptaran amb 16 centres digitals collaboratius pilot, amb ms d'11.000 alumnes i uns 1.100 docents. Es tracta d'un CEE, set CEIP i huit IES. Concretament sn el CEIP Enric Valor i l'IES El Pla d'Alacant, l'IES Pare Vitria d'Alcoi, el CEIP Ausis March de Benidorm, el CEIP El Fabraquer del Campello, el CEIP Rico Sapena de Castalla, els IES Montserrat Roig, Misteri d'Elx i Severo Ochoa d'Elx, l'IES Serra Mariola de Muro, el CEE El Somni de Sant Joan d'Alacant, l'IES Mediterrneo de Torrevieja, el CEIP M. Francisca Ruiz i l'IES Marcos Zaragoza de la Vila Joiosa, el CEIP Ruperto Chap de Villena, i el CEIP Port de Xbia.

A les comarques de Castell sn 12 els CDC pilot, que sumen uns 10.800 alumnes i vora 650 docents. Es tracta d'un centre de formaci de persones adultes (FPA), una escola oficial d'idiomes, 7 CEIP i 3 IES. Sn el CEIP Grangel Mascars de l'Alcora, el CEIP L'Hereu de Borriol, l'IES de Jrica-Viver, el centre d'FPA Jordi de Sant Jordi de la Vall d'Uix, el CEIP Sant Miquel de Vilafams, el CEIP Don Blasco de Alagn de Vilafranca, i sis centres de Castell de la Plana: l'EOI de la ciutat, els IES Francesc Ribalta i La Plana, i els CEIP Bernat Artola, Gaet Huguet i Tombatossals.

Els CDC pilot de les comarques de Valncia sn un total de 22 i globalment sumen 17.900 alumnes i prop de 1.900 docents. Es tracta d'un centre integrat pblic de Formaci Professional (CIPFP), set CEIP, un collegi rural agrupat (CRA), un conservatori professional de msica i 12 IES.

En detall sn el CEIP Juan Esteve Muoz d'Albal, el CEIP Coln i l'IES Mara Carbonell de Benetsser, l'IES de Bocairent, l'IES Primo Marqus de Carlet, el CEIP Clara Campoamor de Paterna, el CEIP Ausis March de Picanya, l'IES La Vereda de la Pobla de Vallbona, l'IES del Puig de Santa Maria, el CRA de Benavites-Quart de les Valls, el CEIP Verge del Miracle de Rafelbunyol, l'IES Jorge Juan de Sagunt i l'IES Veles de Torrent.

A ms, cal afegir 9 centres ms de la ciutat de Valncia: els CEIP Llus Guarner i Llus Vives, els IES Benlliure, Districte Martim, Juan de Garay, Joanot Martorell i Llus Vives, el CIPFP Ciutat de l'Aprenent i el Conservatori Professional de Msica nmero 2.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana