Generalitat Valenciana: Sanitat recorda que les mesures de protecci enfront de la COVID-19 han de respectar-les tant les persones vacunades com les no vacunades


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2021/4/197833_123223/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Generalitat Valenciana | General | 22-04-2021
Sanitat recorda que les mesures de protecci enfront de la COVID-19 han de respectar-les tant les persones vacunades com les no vacunades

La Comunitat Valenciana ha administrat ms de 1,3 milions de dosis de la vacuna contra el coronavirus. Un de cada cinc valencians majors de 18 anys ha rebut almenys una dosi i 335.281 han rebut la pauta completa. La major part d'aquestes dosis s'han administrat en persones majors i en els collectius professionals ms exposats. Com canvia aquesta circumstncia el seu dia a dia? poden fer vida normal desprs de la vacuna? La resposta s rotunda: No.

Els qui estan vacunats, fins i tot si han rebut les dues dosis recomanades pels laboratoris per a aconseguir el grau ptim d'immunitat, han de continuar portant mscara, mantindre la distncia de seguretat i la higiene de mans, aix com ventilar espais tancats. "Ara com ara, rebre la vacuna no permet relaxar les mesures de seguretat. s ms, les normes establides per les autoritats sanitries sn iguals en aquest moment per a vacunats i no vacunats", comenta el doctor Salvador Peir, investigador en l'rea d'investigaci en Serveis de Salut i *Farmacoepidemiologa de *Fisabio.

"Els assajos clnics d'autoritzaci de les diferents vacunes evidencien que la vacunaci s efectiva per a reduir els casos de COVID-19 simptomtica en tots els grups d'edat. Fins i tot quan s'infecten, el risc de desenvolupar *COVID greu s molt menor", explica Peir. s ms, els casos reportats de reinfecci, prossegueix, sn anecdtics.

Ara b, afig, "si les persones vacunades relaxen les mesures de protecci (mscara, distncia, higiene de mans i ventilaci) quan encara queden persones pendents de rebre la seua primera o la seua segona dosi, podria incrementar-se la transmissi i els quadres greus de COVID-19 entre els convivents, companys, amics i contactes prxims d'els/les vacunats/as".

A ms, la vacunaci no comena a ser efectiva fins al cap de dues o tres setmanes d'haver rebut la primera dosi i, en les pautes que requereixen dues, no s'aconsegueix el nivell de protecci ptim fins transcorregudes dues setmanes de la segona burxada. "Fins a aqueix moment, i especialment en les dues o tres primeres setmanes desprs de la primera dosi, les persones no han generat els anticossos que les protegiran de la malaltia i han de ser especialment acurades", recorda l'investigador.

En conclusi, mantindre les precaucions enfront del coronavirus, fins i tot desprs d'haver sigut vacunats, ajuda a evitar infeccions en les persones que han rebut les dues dosis i, sobretot, protegeix d'emmalaltir als qui estan pendents de ser immunitzats. Per tant, mentre avana la vacunaci de tota la poblaci, quantes menys persones contraguen el virus, menor probabilitat haur de que els grups ms vulnerables entren en contacte amb ell, o almenys en crregues vriques altes.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana