Generalitat Valenciana: Marz: 'Iniciem el trmit per a fer realitat el Refugi Escola del Penyagolosa'


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2021/6/198096_123454/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Generalitat Valenciana | General | 08-06-2021
Marz: 'Iniciem el trmit per a fer realitat el Refugi Escola del Penyagolosa'

El conseller d'Educaci, Cultura i Esport, Vicent Marz, junt amb el director general d'Esport, Josep Miquel Moya, s'ha reunit amb l'alcalde de Vistabella del Maestrat, representants de la Federaci d'Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana, esportistes d'elit, clubs i associacions vinculats als esports de muntanya per tal de compartir el Projecte Refugi Escola del Penyagolosa, que est impulsant la Conselleria en l'emblemtic parc natural valenci.

Fa uns mesos la Conselleria va tramitar l'adscripci d'un edifici que pertanyia a la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergncia Climtica i Transici Ecolgica i que es troba en el terme de Vistabella del Maestrat, adjacent al santuari de Sant Joan i dins del Parc Natural del Penyagolosa.

Els refugis de muntanya sn equipaments destinats a promoure i facilitar la prctica dels esports de muntanya en els indrets naturals on s'ubiquen; tenen la consideraci d'infraestructura esportiva i exerceixen essencialment funcions de suport a la prctica d'esports de muntanya, de suport a la seguretat de les persones que practiquen aquests esports i d'informaci mediambiental i meteorolgica en relaci amb els espais naturals on s'ubiquen.

Segons ha explicat el conseller, "iniciem el trmit per a fer realitat el Refugi Escola del Penyagolosa. Pensem que la posada en funcionament i la potencialitat del nou espai suposar un pas ms en la poltica de conservaci i divulgaci del Parc Natural del Penyagolosa".

Marz ha afegit: "Volem que el refugi oferisca el servei de pernoctaci, activitats de promoci dels esports de muntanya, tecnificaci esportiva, formaci de tcnics i tcniques esportius i formaci contnua, informaci relativa al parc natural i suport a les tasques de sensibilitzaci mediambiental".

Des de la Conselleria d'Esport s'ha iniciat ja el trmit del projecte d'execuci i el titular d'esport l'ha explicat a les persones assistents "perqu volem compartir-lo des de l'inici i escoltar les aportacions. L'objectiu s poder adequar l'edifici i quan estiguen les obres finalitzades en uns anys, siga el primer refugi de muntanya valenci preparat tamb per a la formaci en la tecnificaci esportiva de modalitats de muntanya i escalada2.

"Ara com ara no existeix un centre d'aquestes caracterstiques al nostre territori i els i les nostres esportistes s'han de desplaar a altres llocs per a obtindre ttols de modalitats de muntanya, com per exemple de guia de muntanya o d'alta muntanya", ha dit.

Marz ha destacat tamb que "quan entre en funcionament afavorir la reactivaci de les activitats de muntanya en una zona tan important com s el Penyagolosa, permetr conixer millor un paratge natural referencial per al nostre territori i ser molt beneficis, especialment per a les comarques de l'interior de Castell i les poblacions del seu entorn, perqu combinar el respecte al medi ambient i l'acollida de persones visitants".


Nou Refugi Escola del Penyagolosa

L'actuaci inclou la rehabilitaci de l'estructura de l'edifici i la seua adequaci, aix com l'accessibilitat i l'equipament amb tot el que s necessari per al seu funcionament.

Esport de la Generalitat iniciar la licitaci del projecte d'execuci i la direcci de l'obra per valor de vora 65.000 euros. Una vegada adjudicat el projecte es licitar l'obra, que est estimada en aproximadament 670.000 euros. En total la Conselleria que encapala Vicent Marz hi destinar al voltant de 735.000 euros

Ser un espai amb planta baixa i primer pis. A ms un elevador connectar les dues plantes. Les installacions estan concebudes per a ser respectuoses amb el medi ambient i energticament sostenibles.

En la planta baixa es conservar una part de refugi no guardat; comptar amb cuina; hi haur un espai polivalent on, a ms de menjador, es podran desenvolupar les activitats formatives, de promoci o de tecnificaci; comptar tamb amb una habitaci per als i les guardes, un magatzem i una sala d'installacions.

En la planta superior hi ha previstos dos dormitoris que podran acollir unes 50 persones; tamb hi haur dues zones de banys, dutxes i vestidors; l'espai superior tindr, a ms, un vestbul per a taquilles, on guardar motxilles i material.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana