Generalitat Valenciana: Arranquen les activitats programades amb motiu de l'Any Garca-Berlanga


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2021/6/198119_123474/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Generalitat Valenciana | General | 10-06-2021
Arranquen les activitats programades amb motiu de l'Any Garca-Berlanga

Les activitats programades amb motiu l'Any Berlanga inclouen exposicions, cinema, teatre, activitats literries, musicals, audiovisuals i institucionals, entre les quals destaquen, l'acte de commemoraci del centenari del naixement del cineasta, que tindr lloc aquest dissabte en el Palau de la Generalitat i l'obertura de la caixa amb el seu llegat que se celebrar aquest dijous en el Insituto Cervantes de Madrid.

Els membres del comit executiu de la Comissi Commemorativa de l'Any Garca-Berlanga, adscrita a la Presidncia de la Generalitat, han presentat les accions i activitats programades amb motiu de la declaraci del 2021 com a Any Garca-Berlanga, en commemoraci del centenari del naixement del cineasta.

L'acte, que ha tingut lloc en La Filmoteca, ha estat dirigit per la comissionada de l'Any Garca-Berlanga, actriu i directora, Rosana Pastor, que ha estat acompanyada per la directora general de Promoci d'Institucional, Mara Fernanda Escribano; el director del Institut Valenci de Cultura, Abel Guarinos; el president de la Federaci Valenciana de Municipis i Provncies, Rubn Alfaro, i el director general de la Societat Annima de Mitjans de Comunicaci, Alfred Costa.

Les activitats programades ms importants sn exposicions en el *MUVIM, cicles en La Filmoteca, la presentaci del segell commemoratiu, el 18 Festival Internacional de Cinema d'Alacant, el concurs de Narrativa Ertica Garca-Berlanga, el Congrs Internacional Berlanga o la ruta turstica Berlanga.

Durant la seua intervenci, Rosa Pastor, ha destacat la implicaci de totes les institucions i entitats collaboradores que participen en la commemoraci de l'Any Garca-Berlanga i ha posat en relleu la "transversalitat" de tot el Consell i l'aportaci de totes les seues rees "per a fer que aquesta celebraci arribe a tota la Comunitat i tamb als ms joves".

Tamb ha avanat que els actes commemoratius s'estendran fins a juny de 2022, a petici del *president de la Generalitat, Ximo Puig, i del Ministeri d'Educaci i Cultura.

De la mateixa manera, Pastor ha avanat que aquest dijous, a les 12.45 hores, tindr lloc un acte en el *Insituto Cervantes de Madrid, on s'obrir una caixa amb el llegat de Garca-Berlanga, al qual assistir com a membre de la Comissi i en el qual tamb participar la banda de msica Eslava d'Albuixech, que interpretar peces de les bandes sonores del cineasta valenci.

Per part seua, la directora general de Promoci Institucional, Fernanda Escribano, ha presentat la imatge de l'Any Berlanga que acompanyar a totes les activitats previstes i ha anunciat que l'est dissabte, 12 de juny, tindr lloc un acte institucional en el Palau de la Generalitat, amb motiu del centenari del naixement de Luis Garca-Berlanga.

Tamb ha explicat que a aquest acte s'uniran tres concerts en la plaa del Ajuntament d'Alacant, en la plaa dels Aules de Castell i en la plaa de la Verge de Valncia, que es realitzen grcies a la collaboraci i a la participaci de la Federaci de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

"Volem que la msica de la banda sonora de 'Benvingut, Mister *Marshal' sone en les principals places de les tres ciutats de manera simultnia a les 11.30 del mat", ha destacat Escribano.

El director del Institut Valenci de Cultura, Abel Guarinos, ha indicat que des de Cultura es porten realitzant activitats relacionades amb l'Any Berlanga en rees com l'audiovisual, les arts escniques, la msica, la cultura popular o les arts plstiques. "Tot emmarcat en la commemoraci de l'Any Berlanga".

Any Garca-Berlanga
Cabe recordar que el passat 8 el Consell va aprovar declarar l'any 2021 com a Any Garca-Berlanga, en commemoraci del centenari del naixement del cineasta Luis Garca-Berlanga i es va crear la Comissi Commemorativa de l'Any Garca-Berlanga.

La Comissi est formada per Presidncia de la Generalitat; el Ministeri de Cultura i Esports; la Conselleria d'Educaci, Cultura i Esports; la Diputaci Provincial d'Alacant, Castell i Valncia, aix com l'Alcaldia de Valncia.

Tamb formaran part de la comissi les persones titulars de la Secretaria Autonmica de Turisme; la Secretaria Autonmica de Cultura i Esports; la presidncia de la Federaci Valenciana de Municipis i Provncies; la presidncia del Consell Valenci de Cultura; la presidncia de l'Acadmia de les Arts i les Cincies Cinematogrfiques d'Espanya; la Direcci General de Cultura i Patrimoni; la Direcci General de Promoci Institucional i la direcci de l'Institut Valenci de Cultura.

Luis Garca-Berlanga, nascut a Valncia el 12 de juny de 1921 i mort a la seua casa de Somosaguas en 2010, va ser un dels protagonistes ms destacats del cinema espanyol del segle XX, com a guionista i com a director d'algunes de les pellcules ms celebrades pel pblic i per la crtica durant els ms de cinquanta anys al llarg dels quals es va desenvolupar la seua carrera artstica.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana