Generalitat Valenciana: Ximo Puig anuncia un mecanisme per a flexibilitzar la cita de vacunaci i adaptar-la a les vacances


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2021/6/198136_123488/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Generalitat Valenciana | General | 11-06-2021
Ximo Puig anuncia un mecanisme per a flexibilitzar la cita de vacunaci i adaptar-la a les vacances

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat en Les Corts que la conselleria de Sanitat habilitar un mecanisme que permetr flexibilitzar la cita per a la vacunaci contra el coronavirus, de manera que puga adaptar-se a les vacances o altres circumstncies personals.

Aix ho ha manifestat durant la seua intervenci en la sessi de control, on ha assegurat que la recuperaci emocional tamb constitueix un "aspecte fonamental per a superar la pandmia".

Durant la seua intervenci, el *president ha reiterat que la prioritat del Consell i la millor manera de defensar els interessos de la Comunitat Valenciana s "superar la pandmia i propiciar la reactivaci social, econmica i emocional".

En aquest sentit ha destacat l'esfor de la societat valenciana i el ritme de vacunaci aconseguit, que han incidit en qu la Comunitat Valenciana siga "un dels territoris ms segurs d'Europa", ats que porta ms de 12 setmanes amb una incidncia de la malaltia per davall dels 50 casos per 100.000 habitants.

Respecte al procs de vacunaci, el president ha indicat que ja s'han depassat els 3 milions de dosis administrades, la qual cosa suposa que 2,1 milions de valencians han rebut almenys una dosi, i 1,15 milions de persones ja estan totalment immunitzades.

Aix mateix, ha destacat que aquesta setmana s'aconseguir un nou rcord en vacunar a 406.000 persones, aix com l'avanament, en una setmana, de la vacunaci en la franja d'edat situada entre els 40 i els 49 anys.

Pla Resistir Plus
Respecte a la recuperaci econmica, el president ha assegurat que la Comunitat Valenciana s l'autonomia que ms ha avanat en la gesti de les ajudes del Pla Resistir Plus, posades en marxa aquesta mateixa setmana. En aquest sentit ha explicat que fins al moment un total de 32.181 empreses i autnoms valencians s'han acollit a les ajudes de la Generalitat per a reforar la seua solvncia i garantir la seua viabilitat i les ocupacions.

Aix mateix, cal destacar que la Comunitat Valenciana s el territori que ms ajudes econmiques ha donat als treballadors, empreses i autnoms, ms de 1.000 milions, la qual cosa ha possibilitat la recuperaci del nivell d'ocupaci prvia a la pandmia.

Model sanitari "ms efica"
En el transcurs de la seua intervenci, el president ha manifestat que la crisi sanitria provocada pel coronavirus "ha fet evident la importncia de tindre un sistema sanitari pblic, universal i gratut, per tamb de qualitat".

En aquest sentit ha assegurat que caldr estudiar "amb intelligncia" quin s "el millor" i el "ms efica" model, ats que "els recursos no sn infinits".

El *president ha assegurat que el sistema "no est en qesti, perqu va anar precisament aquest govern qui va comenar el procs de *desprivatizacin", per ha incidit en la necessitat d'estudiar el model.

Increment del pressupost en Sanitat
Ximo Puig ha indicat que des de 2015 una de les prioritats del Consell ha sigut reconstruir un sistema sanitari pblic que, segons ha assegurat "ens trobem seriosament deteriorat". Per a aix, el *president ha explicat que s'ha incrementat el pressupost un 37% entre 2015 i 2021, la qual cosa ha suposat 2.000 milions d'euros ms.

"Aquest esfor sense precedents en l'aposta i consolidaci del sistema sanitari pblic" ha perms convergir en despesa sanitria amb la mitjana espanyola, ats que la Comunitat Valenciana es trobava quasi 6 punts per baix de la mitjana en 2013 i actualment es troba ms d'un punt per damunt de la mitjana, ha indicat.

Aix s'ha tradut en mesures com la universalitzaci de l'assistncia sanitria, grcies a la qual 80.000 persones van recuperar el dret a una atenci normalitzada; l'eliminaci del copagament farmacutic per a un mili i mig de valencians; aix com l'accs als tractaments d'ltima generaci front l'hepatitis C, que va salvar la vida de 16.000 persones amb una inversi de 254 milions d'euros.

Aix mateix, ha destacat que tal com es va fer amb l'hospital de la Ribera, a partir del 15 d'octubre, amb la conclusi del contracte de concessi del departament de salut de Torrevieja, aquest tamb s'incorporar a la gesti pblica.

Refor de l'escut social
El president tamb s'ha referit al segon aniversari de l'Acord del *Botnic, assegurant que aquest pacte ha perms "reforar l'escut social de les valencianes i els valencians".

Puig ha assegurat que aquest acord ha suposat "blindar l'Estat del benestar en un moment especialment complicat com ha sigut la pandmia. Aix mateix ha indicat que tamb ha contribut a donar un nou empenyiment als sis eixos en els quals es basa, s a dir transici ecolgica i lluita contra l'emergncia climtica; feminisme, la diversitat i igualtat de tracte; serveis pblics per a continuar rescatant i cuidant de les persones; ocupaci, transformaci del model productiu i innovaci; qualitat democrtica i bon govern; i fiscalitat progressiva, finanament just i defensa dels interessos valencians.

Aix, el *president s'ha referit a algunes de les principals mesures posades en marxa en aquest perode en matria sanitria, com l'inici de les obres d'ampliaci de l'hospital Clnic i del bloc quirrgic d'Elx; l'aprovaci del Pla d'Infraestructures Sanitries per import de 658 milions fins a 2023; l'ampliaci de la plantilla estructural de la sanitat valenciana; o la recuperaci de la gesti pblica del departament de salut de Torrevieja.

Aix mateix, ha recordat que, en matria social, s'ha posat en marxa el major Pla d'Infraestructures Socials de la histria, amb una inversi de 560 milions i la creaci de 6.600 places pbliques; i s'han resolt ms expedients d'ajuda a la Dependncia que la resta de comunitats juntes, la qual cosa contrasta amb la inexistncia d'expedients aprovats pel govern del Partit Popular en 2013, any en qu tamb es va viure una situaci de crisi.

En matria educativa, el *president ha valorat la implantaci de ms de 200 nous cicles formatius de Formaci Professional en els dos ltims cursos i ha avanat 181 nous cicles per al prxim curs 2021-2022, amb la creaci de 6.000 noves places. De la mateixa manera, s'ha referit a l'obertura en aquest perode de 15 nous centres educatius, que s'han sumat als 21 centres de Primria i de Secundria de la legislatura anterior i a totes les obres del Pla *Edificant, implementat amb la collaboraci dels ajuntaments.

El cap del Consell tamb ha destacat la continuaci de les obres de la Lnia 10 de *Metrovalencia que conclouran a la fi d'any i per tant estar en servei l'any vinent; l'increment de les ajudes a la indstria valenciana, que han passat de 11,5 milions en 2014 a 101,5 milions enguany; aix com de les ajudes a poltiques d'ocupaci, que han augmentat un 115%, passant de 146 milions en 2014 a 315 milions en 2021.

De la mateixa manera, s'ha referit a l'impuls a la investigaci i la innovaci, amb el pla per a la *dgitalizacin de 100.000 empreses valencianes i la incorporaci de 100 cientfics al sistema d'investigaci *valencniano mitjanant el Pla *GenT; la lluita contra el canvi climtic, mitjanant un avantprojecte pioner amb l'objectiu de reduir les emissions un 100% en 2050, i l'aprovaci de l'Estratgia Valenciana de Regadius, amb una dotaci de 1.200 milions per a les prximes dues dcades.

Finalment, ha destacat la posada en marxa del pla per a duplicar en 10 anys l'habitatge pblic i l'adquisici de 432 habitatges mitjanant el tanteig i retracte per a evitar que li les van quedar fons especulatius; l'extensi de la Xarxa d'Oficines d'Assistncia a les Vctimes del Delicte, la major d'Espanya, que a la fi d'enguany ja estar en tots els partits judicials; l'aprovaci de la nova Llei de la Funci Pblica, que prepara a la Generalitat per a la modernitzaci dels seus serveis i donar estabilitat a les seues plantilles; aix com el disseny dels primers pressupostos participatius del Consell, en els quals els ciutadans podran decidir projectes per 115 milions d'euros.

Solucions poltiques
Durant la sessi de control s'ha abordat la qesti dels indults als poltics catalans condemnats pel '*procs', respecte a la qual cosa el *president ha assegurat que "Espanya necessita solucions" i ha advocat per "donar solucions poltiques a un problema poltic". Per al *president, "totes les grans crulles en aquest pas s'han superat amb el dileg, amb el consens, amb una mirada oberta".

Finalment, el *president ha traslladat les seues condolences a la famlia de Toms Llorens, historiador de l'art i primer director de l'IVAM, mort aquest dijous, i a qui ha qualificat com "un gran valenci".
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana