Generalitat Valenciana: Ximo Puig planteja tres reformes d'Estat: un nou model de finanament, una descentralitzaci en clau federal i la reconnexi emocional per a construir l'Espanya d'Espanyes


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2021/6/198190_123544/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Generalitat Valenciana | General | 18-06-2021
Ximo Puig planteja tres reformes d'Estat: un nou model de finanament, una descentralitzaci en clau federal i la reconnexi emocional per a construir l'Espanya d'Espanyes

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat la necessitat d'abordar tres reformes d'Estat que consisteixen en un nou model de finanament autonmic, una descentralitzaci en clau federal a travs de la institucionalitzaci de la *cogobernanza i una reconnexi emocional per a construir l'Espanya d'Espanyes.

Ximo Puig ha realitzat aquestes manifestacions en la taula redona 'El model territorial per a millorar l'economia espanyola' organitzada a Barcelona pel Cercle d'*conomia, en una trobada en el qual han participat tamb els presidents d'Andalusia, Juan Manuel Moreno Bonilla; de Galcia, Alberto Nez Feijoo; i la presidenta de Balears, Francina Armengol.

El *president ha plantejat la necessitat d'abordar aquestes tres reformes per a corregir les cinc grans disfuncions que pateix l'Estat i que tenen a veure amb: l'Espanya macroceflica del centralisme ineficient; l'Espanya unilateral de l'independentisme; l'Espanya divergent del finanament injust i del 'dmping fiscal'; l'Espanya invisibilitzada; i l'Espanya despoblada.

Respecte a l'allusi a l'Espanya divergent, el *president de la Generalitat ha posat l'accent principalment en la necessitat de corregir la divergncia de rendes que hi ha a Espanya, i ha posat l'exemple de la Comunitat Valenciana, que des de 1995 ha anat retrocedint respecte a la mitjana nacional fins a aconseguir una diferncia de 12 punts.

El cap del Consell, s'ha referit a la reforma del model de finanament autonmic com una "exigncia absoluta", per a aconseguir que es garantisca la suficincia financera i l'equitat entre els territoris.

"Cal asseure's i aprofundir en la via del dileg, i superar la situaci actual del consens a la contra que semblen tindre totes les comunitats autnomes respecte a l'actual sistema per a aconseguir una situaci de consens a favor d'un nou finanament", ha assenyalat.

Ximo Puig tamb ha reiterat la necessitat d'un nou model fiscal a Espanya en l'elaboraci del qual han de participar totes les comunitats autnomes i que ha de seguir la senda d'harmonitzaci marcada per la Uni Europea. En aquesta nova fiscalitat, el *president de la Generalitat ha exigit que no hi haja espai per al 'dmping' fiscal.

En la seua intervenci, Ximo Puig ha apostat per "trobar frmules de cooperaci per a institucionalitzar la cogobernana" en un nou model d'Estat en clau federal que prevalga una gesti basada en la subsidiarietat, proximitat i responsabilitat. A ms, com a part d'aquesta nova estructura territorial, el cap del Consell ha reclamat una descentralitzaci real de les institucions de l'Estat.

Finalment, el president ha assenyalat que "cal superar la crispaci i el *frentismo", en relaci al tercer gran repte al qual s'enfronta Espanya i que consisteix en la necessitat de treballar per una "reconnexi emocional" dels territoris amb la finalitat de construir una "Espanya d'Espanyes".
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana