Generalitat Valenciana: Ximo Puig destaca que el Consell treballa per a aconseguir com ms prompte millor el 'millor model de finanament possible' per a les universitats


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2021/9/198808_124074/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2021/9/198808_124074/2_M1.jpg
La Plana al Dia | Generalitat Valenciana | General | 18-09-2021
Ximo Puig destaca que el Consell treballa per a aconseguir com ms prompte millor el 'millor model de finanament possible' per a les universitats

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat que el Consell treballa per a aconseguir el "millor model de finanament possible" per a les universitats de la Comunitat Valenciana i ha expressat el comproms d'avanar en el mateix enguany i tamb de "desbloquejar" el conveni collectiu.

Aix ho ha assenyalat durant la seua intervenci a la Universitat Jaume I en l'acte d'obertura del curs acadmic 2021-2022 de les universitats valencianes, on ha subratllat que el Consell est "fent tot el possible" perqu "el Govern d'Espanya contemple una excepcionalitat per a les nostres universitats en l'aplicaci de la normativa pressupostria vigent", ha agregat el *president, que s'ha referit tamb a la taxa de reposici de les plantilles universitries, que "ha augmentat fins a un 110%".

Puig ha anunciat a ms que s'est accelerant la soluci a una altra de les qestions plantejades des de les universitats, de manera que el comit conjunt per a revisar els nivells d'experimentalitat dels diferents graus "ja t data de reuni: ser el prxim 20 de setembre". En aquest sentit, ha avanat que a la fi d'any ja es tindr una proposta que "corregisca l'obsolescncia de l'actual baremaci".

D'altra banda, ha anunciat que les cinc universitats pbliques de la Comunitat Valenciana comptaran "en breu" amb una dotaci de huit milions d'euros per a la rehabilitaci d'edificis amb criteris de sostenibilitat als seus campus.

"Hui, per fi,128.000 alumnes tornen presencialment a les facultats valencianes; no se m'ocorre una notcia millor per a l'educaci, la cultura i el coneixement de la Comunitat Valenciana; no se m'ocorre una notcia ms esperanadora per al futur de la nostra societat", ha indicat Puig, que ha agrat al professorat el "lliurament mxim" mostrat en els pitjors moments de la pandmia per a garantir l'atenci educativa a l'alumnat.

El president ha advocat en el seu discurs per un model d'Universitat que "servisca al progrs de la societat" i que tinga un "paper decisiu" davant el repte d'una "transici energtica i digital justa". "Urgeix incorporar la cincia, la tecnologia i la sostenibilitat a tots els processos productius", ha manifestat el cap del Consell, per a qui resulta fonamental intensificar la transferncia de coneixement al teixit productiu i aconseguir que desapareguen les barreres que allunyen a les pimes de la innovaci.

Primera convocatria d'excellncia de valdre
A ms, ha assenyalat que l'Administraci tamb ha de "canviar el 'xip'", convertir-se en emprenedora i potenciar un "dileg a mltiples bandes que desemboque en un nou pacte amb la Universitat i amb l'empresa, amb projectes d'innovaci comunes a tot el sistema universitari com el relacionat amb la Fundaci d'Investigaci d'Excellncia (valdre), que es presentar la setmana prxima a Castell i que comptar amb la seua primera convocatria enguany i disposar de dos milions per a atraure talent.

Aix mateix, s'ha referit al programa d'atracci de talent *Gent, que en tan sols 3 anys ha registrat 20 patents i ha generat 260 ocupacions per a investigadores i investigadors; a les ajudes de l'Agncia Valenciana de la Innovaci o als ms de 1.196 milions d'euros de pressupost i a l'increment de la inversi en cincia en un 70% del passat exercici.

El *president ha apostat per enfortir la investigaci bsica, ja que "sense ella no hi haur transferncia aplicable i d'utilitat general" i tamb per la generaci de coneixement innovador, perqu, tal com ha defensat, "les tecnologies basades en la intelligncia artificial han arribat per a quedar-se". I, a ms, ha insistit en la necessitat d'acostar la cincia a la societat, amb la divulgaci i la promoci de les vocacions cientfiques, especialment, entre les dones i les xiquetes.

Puig ha destacat que les cinc universitats pbliques valencianes sn "campus d'excellncia" i compten amb un "excellent posicionament" en els 'rnquings' internacionals de docncia i investigaci, aix com amb una "bona" taxa d'inserci laboral dels estudiants que finalitzen els seus estudis en elles.

En concret, sobre l'UJI, ha remarcat que est entre les 200 millors universitats del mn de menys de 50 anys, s la segona universitat d'Espanya amb millors resultats en les proves del MIR i actua com un excellent canalitzador de transferncia de coneixement i investigaci al sector cermic.

En l'acte s'ha entregat les medalles d'or de la instituci, per l'esfor realitzat durant la pandmia, als collectius sanitari, educatiu i cientfic, representats per l'epidemileg dels departaments de Salut de Castell i la Plana Juan Bellido; la infermera supervisora general del Departament de Salut de Vinars Blanca Ferrer; els responsables del Collegi Francisco *Grangel Mascars de l'Alcora, *Noel Manzanares, i de l'IES Leopoldo Querol de Vinars, Andreu *Branchat, aix com la presidenta del Consell Superior d'Investigacions Cientfiques, Rosa Menndez.

El *president ha assenyalat que, sense els collectius que han rebut en la cerimnia inaugural aquesta distinci universitria, "cap societat tindr igualtat d'oportunitats, drets bsics i un horitz d'esperana".
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana