Generalitat Valenciana: La llista d'espera quirrgica baixa 10 dies des de setembre i quasi un mes respecte a octubre de 2020


 
La Plana al Dia | Generalitat Valenciana | General | 24-11-2021
 

El temps de demora per a ser intervingut quirrgicament en un hospital pblic de la Comunitat Valenciana continua disminuint desprs de la reactivaci de l'activitat en els quirfans, i grcies a les mesures adoptades per la Conselleria de Sanitat per a la reducci de les llistes d'espera.

Aix, durant el mes d'octubre la demora mitjana total per a passar per quirfan als hospitals valencians se situa en 107 dies, deu dies menys que el mes de setembre (117), i 25 dies menys que a l'octubre de l'any passat, en el qual la demora se situava en 132 dies.

Aquesta reducci de l'espera mitjana per a una intervenci quirrgica queda reflectida en les dades registrades per la majoria dels departaments de salut. Especialment, han redut de manera significativa la demora mitjana quirrgica en un mes, el departament de salut d'Orihuela (23%), el departament Valncia- Arnau Llria (25%), el departament de Sagunt (17%), el departament d'Elx (16%), el departament de Vinars (11%) i Vila *Joiosa i Gandia (14%). No obstant aix, la resta dels departaments oscilla en una reducci de la demora entre un 7 i 14% en la seua majoria.

Per especialitats, la demora mitjana s de 96 dies per a cirurgia general, 98 per a ginecologia, 69 per a oftalmologia, 81 per a otorrinolaringologia, 136 per a cirurgia ortopdica i traumatologia, 102 per a urologia, 67 per a cirurgia cardiovascular, 87 per a cirurgia vascular, 148 per a cirurgia maxillofacial, 105 per a cirurgia peditrica, 197 per a cirurgia plstica, 162 per a cirurgia torcica, 171 per a neurocirurgia i 84 per a dermatologia, entre altres.

En aquest sentit, les especialitats que han redut de manera considerable la demora en comparaci amb el mes de setembre han sigut cirurgia peditrica amb una reducci de la demora del 15%, otorrinolaringologia (15%menys), cirurgia general (13% menys) i cirurgia ortopdica i traumatologia (11% menys).

Aix mateix, el mes d'octubre, el total de persones que han deixat d'estar en la llista d'espera es xifra en 25.991, s a dir, 3.377 ms que en el mes setembre.

Cal assenyalar que durant un mes s'ha produt un increment del 39% en el nombre d'intervencions programades als hospitals del sistema sanitari pblic, que han passat de 8.032 el mes de setembre a un total de 11.160 intervencions.

A ms, s'ha duplicat en un mes l'activitat per autoconcert, que s quan el personal sanitari i no sanitari, de manera voluntria i retribuda, allarga la seua jornada per a realitzar activitats quirrgiques. En aquest sentit, les intervencions per autoconcert han passat de 1.224 el mes de setembre a 2.819 intervencions a l'octubre d'enguany.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana