l'Alcora: La Diputaci aporta 50.000 euros a la Reial Fbrica de l'Alcora i ser accesible a la tardor


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2020/6/195722_121434/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2020/6/195722_121434/2_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2020/6/195722_121434/3_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2020/6/195722_121434/4_M1.jpg
La Plana al Dia | l'Alcora | General | 12-06-2020
La Diputaci aporta 50.000 euros a la Reial Fbrica de l'Alcora i ser accesible a la tardor

L'Alcora culminar aquesta tardor la primera fase del projecte de rehabilitaci de la Reial Fbrica del Comte de Aranda, declarada B d'Inters Cultural, amb l'obertura al pblic dels antics forns redons, datats de finals de segle XVIII. Amb una inversi de 50.000 euros de la Diputaci de Castell, actualment s'est treballant en la consolidaci de l'estructura de la construcci, que es musealitzar amb recursos provincials, i en el recanvi de la coberta d'uralita de l'antiga fbrica 'BIC', que es convertir en un nou espai polifuncional per a la realitzaci d'esdeveniments culturals.

El president de la Diputaci, Jos Mart, i els diputats de Cultura i Promoci Cermica, Ruth Sanz i Ximo Huguet, han visitat aquest mat aquest histric recinte industrial per a supervisar el desenvolupament de les obres, represes fa poc desprs de l'aturada decretada per l'estat d'alarma.

Mart s'ha quedat "meravellat" per l'estat de conservaci dels antics forns i ha assegurat que "estem davant d'un projecte de gran inters turstic i cultural per a la provncia". El president considera que, com a instituci, "hem de recolzar la protecci i la recuperaci dels nostre patrimoni histric, i la Reial Fbrica ha de ser una prioritat". Estem, ha dit, "davant un edifici transcendental per a entendre la histria de la nostra provncia, perqu va ser ac quan, ara fa vora tres segles, es va establir la primera manufactura cermica castellonenca, pel que no podem concebre l'actual Castell sense la Reial Fbrica de l'Alcora".

Durant el passeig per les installacions han estat acompanyats en tot moment per l'alcalde de la localitat, Samuel Falomir, i tcnics del Museu de Cermica de l'Alcora, qui han estat els responsables de detallar el projecte de rehabilitaci de l'edifici, que celebrar el seu tricentenari el 2027 amb la vista posada en la culminaci de la recuperaci per al poble de l'anomenada Fbrica Gran, que guanyar amb ella nous espais culturals i zones verdes per a l's del venat. Amb l'actuaci de la Diputaci, enguany ja es guanyaran ms de 1.000 metres quadrats per a usos socials i una nova zona musealitzada en els antics forns rabs.

Samuel Falomir ha agrat a Jos Mart la implicaci de la instituci provincial en una iniciativa "tan rellevant per a l'Alcora i per a tota la provncia de Castell". Falomir ha destacat la importncia de la collaboraci institucional per a fer realitat aquest projecte el qual ha qualificat com "ambicis" i "molt illusionant" en l'objectiu de convertir-se en un dels principals atractius turstics del municipi, "el que va en concordana amb el nou model de turisme que vol impulsar la Diputaci, el de les experincies". Aix mateix, el primer edil ha posat en valor l' "excellent" relaci personal i institucional que el president de la Diputaci mant amb l'Alcora, "sempre prxim i sensible a les necessitats, requeriments i projectes beneficiosos per als alcorins i alcorines".

Precursora
La Reial Fbrica del Comte d'Aranda s la precursora de l'actual indstria espanyola del paviment i revestiment cermic. D'aquell edifici fundacional resten dues parts perfectament delimitades. s en la part dels forns, utilitzats fins a la dcada dels 70, on s'han iniciat les primeres obres de recuperaci d'aquest emblema local amb les aportacions de la Diputaci de Castell, l'Ajuntament i altres institucions pbliques i privades. Est previst que aquesta zona, una vegada finalitzen les obres actuals, es convertisca en un nou centre d'acollida i informaci de visitants. El pla de recuperaci de la Real Fbrica es va iniciar en 2017 per a donar-li una nova vida i dignificar les installacions, situades en ple centre urb i abandonades des de fa dcades.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana