l'Alcora: Comena el projecte 'Real Fbrica i territori'


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2021/2/197403_122870/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2021/2/197403_122870/2_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2021/2/197403_122870/3_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2021/2/197403_122870/4_M1.jpg
La Plana al Dia | l'Alcora | General | 16-02-2021
Comena el projecte 'Real Fbrica i territori'

Aquest dilluns va tindre lloc la primera reuni del projecte Real Fbrica i Territori, una reuni a nivell comarcal i de localitats d'al voltant de l'Alcalatn que va haver de ser virtual a causa de les actuals circumstncies.

Desprs d'haver signat un conveni entre l'Ajuntament de l'Alcora i la Universitat Jaume I per a establir una collaboraci dins del projecte *ENCLAU_UJI, s'ha iniciat un gran projecte participatiu per a poder vincular la histria, el patrimoni i la cultura de les localitats que han tingut algun vincle amb la Real Fbrica de la capital de l'Alcalatn.

A aquesta primera reuni van assistir representants de les localitats de l'Alcora, Llucena, Ribesalbes, Xodos, Costur i Figueroles (sent 23 assistents a la reuni), i tamb van assistir representants de l'UJI. A tots els participants se'ls explique l'inici d'aquest gran projecte que vol unir el territori per a crear un eix com que ajude a incentivar poltiques culturals, socials i econmiques.

Desprs de la presentaci del projecte i dels participants, se'ls va preguntar pels vincles o relaci que ha tingut la seua localitat amb la Real Fbrica.

Cal recordar que la Real Fbrica del Comte d'Aranda es va proveir de matries primeres, m d'obra i biocombustible de tots els pobles de la *Tinena de l'Alcalatn. Aix mateix, s bvia la importncia de l'aigua, sent la seua relaci amb l'eix cultural i artstic el riu de Llucena, la Ruta Natural del *Patrimoni Industrial, la Ruta de l'Aigua de Figueroles, aix com el Cam Natural dels Molins de Llucena, Xodos i *Penyagolosa. Sense oblidar-nos per descomptat de L'Alcora- Costur- les Useres: amb la Rambla, les fonts i els pous de pedra en sec.

Ressenyar tamb els Camins de la Metallrgia de la comarca de l'Alcalatn: de l'edat de Bronze al segle XVIII quan es va instaurar la Real Fbrica a l'Alcora, sent d'importncia redescobrir els antics camins de les mines de plom i ferro.

Un altre eix a tindre en compte s la posada en valor de la ruta Ribesalbes- *Araia- l'Alcora- Llucena, amb la interpretaci d'elements comuns: cermica i paleontologia.

En a l'mbit educatiu on participen centres de tota la comarca ressenyar que ja estan treballant en els projectes: "La *Reial *Fbrica al 2027. *Recuperem el *nostre *patrimoni, *sumem *competncies i *restem *desigualtats", i "*Projecte d*innovaci educativa territorial: La *Reial *Fbrica: 300 *anys d*innovaci, *memria i *territori".

OBJECTIUS

En definitiva es tracta de la primera de moltes reunions, perqu s un procs participatiu en el qual es vol treballar per a crear un projecte com, on tots els participants aniran coneixent totes les localitats i els seus patrimonis, localitats que estan vinculades amb la Real Fbrica, sent els objectius *prinicpales: donar suport als projectes culturals de la Tinena de l'Alcalatn, iniciar accions basades en la participaci de la ciutadania,
promoure el coneixement dels patrimonis dels diferents pobles i nuclis habitats (pedanies i masies), facilitar les trobades entre els diferents agents culturals de les localitats i les visites a altres llocs on s'actua amb patrimonis semblants, convertir les installacions de la Real Fbrica en espai vertebrador dels productes i valors dels pobles de l'al voltant, repensar els patrimonis a travs dels habitants de les diferents localitats, i ajudar en els treballs per a la preservaci del patrimoni material i immaterial dels pobles,
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana