La Llosa: Acci Ecologista-Agr despliega una pancarta gigante contra el aerdromo de la Llosa


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2024/5/228611_145022/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2024/5/228611_145022/2_M1.jpg
La Plana al Dia | La Llosa | General | 31-05-2024
Acci Ecologista-Agr despliega una pancarta gigante contra el aerdromo de la Llosa

Dimecres passat, 29 de maig, un grup d'activistes y voluntries d'Acci Ecologista-Agr va desplegar una pancarta gegant en la tanca publicitria de l'aerdrom de la Llosa (la Plana Baixa, Castell). Sota el lema `Volar i viure sense avionetes' amb esta acci directa no violenta, que va transcrrer de manera pacfica, els ecologistes pretenien denunciar la permanncia del camp d'aviaci i les afeccions a la biodiversitat que en plena poca de cria i reproducci est provocant en ple cor de la Marjal d'Almenara.

Desprs de la concentraci que AE-Agr va protagonitzar el passat mes d'abril a l'aerdrom de la Llosa (Plana Baixa, Castell), d'una banda, per a exigir a la Conselleria de Medi Ambient el trasllat de la installaci tal com estableix la normativa autonmica, i d'altra, per denunciar la destrucci de la planta protegida ruda de mallada (Thalictrum maritimum), les activistes han tornat a la zona d'aviaci en acte de protesta.

Concretament, amb motiu dels freqents vols reportats per Agr en zona d'especial protecci, un grup de voluntries i activistes es van desplaar ahir dimecres 29 de maig al mat al que ara han anomenat escola de pilots per desplegar una pancarta gegant enfront del cartell publicitari de l'empresa de la qual s principal accionista el propietari de l'aerdrom i que irnicament representa la figura espectacular d'un flamenc, evidenciant el valor de la marjal. Aix, des de l'entrada es podia llegir, alhora que les aus feien l'itinerari de cada dia, 'Volar i viure sense avionetes'.

Amb esta acci, el grup comarcal d'Acci Ecologista-Agr Plana Baixa reivindica de nou que es faa efectiu el canvi d'emplaament de l'espai de vols d'ultralleugers, fora de l'mbit de protecci de la zona d'especial conservaci ZEC Marjal d'Almenara (ES5223007) i la zona d'especial protecci per als ocells ZEPA Marjal i Estanys d'Almenara (ES0000450). Conforme els acords encetats fa tretze anys amb l'Ajuntament de la Llosa i els antics propietaris, aix com el que dicta el Decret 132/2021, d'1 d'octubre, que preveu la designaci de la parcella afectada com a zona sensible per a les aus i que prohibeix la realitzaci de vols de 0 a 304,8 metres 'a fi de protegir i disminuir les pertorbacions a les espcies d'ocells presents en l'mbit d'estes normes'.

Ja que, tot i aix, les installacions continuen ubicades en la zona A de mxima protecci i sent escenari de nombrosos vols setmanals que obstaculitzen les habituals rutes de l'avifauna caracterstica de la zona humida Ramsar. Molestant durant perode de cria a rossetes, camallongues, fotges, collverds i siverts. Per sobretot a les colnies d'ardeids desprs dels aterratges, ja que en el moment en qu els ultralleugers tornen a enlairar-se ocupen l'espai que la poblaci d'esta espcie que viu a la squia del bra utilitza de pas cap als arrossars on busquen menjar abans de tornar als nius.

Per estos motius, des d'Acci Ecologista-Agr insisteixen en la urgncia d'encetar una conversa amb l'administraci i els actuals propietaris per tal de resoldre el conflicte provocat per la permanncia de l'aerdrom i poder protegir i respectar la biodiversitat d'este aiguamoll declarat d'importncia internacional. En este sentit, els ecologistes recorden que el passat 16 d'abril ja van demanar una reuni amb la Direcci General de Medi Natural a fi d'assolir que es prohibisquen els vols de forma permanent en esta rea sensible per a l'avifauna.


 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana