La Vall d'Uixó: La Guàrdia Civil deté a 7 persones i investiga a altres 4 per la venda il·lícita de 23.000 quilos de garrofa i la falsificació de 103 documents DATA en Vall D´Uixó


 
La Plana al Dia | La Vall d'Uixó | General | 20-10-2020
 

La Guàrdia Civil ha detingut entre els mesos de setembre i octubre, a set persones i investigat a altres quatre, com a suposats autors d'un delicte d'apropiació indeguda de 23.000 quilograms de garrofa i la falsificació de 103 documents DATA, realitzat en una empresa de compravenda de garrofa situada en la localitat de Vall D´*Uixó.
L'actuació de la Guàrdia Civil s'inicia en el marc d'una Operació denominada *CERATONIA contra la compra-venda il·legal de garrofes en la qual s'intensificaven les inspeccions administratives en les empreses dedicades exclusivament a aquesta activitat. En aquestes inspeccions, es posava l'accent principalment en els documents d'acompanyament i traçabilitat agrària (DATA), el qual és d'obligat el seu compliment des de l'any 2013. Aquests documents permeten registrar la traçabilitat del producte agrari, en aquest cas de la garrofa, des d'origen fins a la seua primera comercialització.
històric de les etapes per la qual ha passat el producte des del seu recol·lecta fins a la seua comercialització i processament.
A causa de la campanya de recollida de garrofa i a l'alt preu de la mateixa en el present any, en els mesos d'agost i setembre es van realitzar una sèrie d'inspeccions en els establiments de magatzematge, aprehenent en aquestes actuacions els citats que van resultar fraudulents, recollint un total de més 22.970 kg de garrofa obtinguda de manera il·lícita, ja siga mitjançant Furt o Apropiació indeguda, obtenint de tot això els autors un benefici de més de 12.700 euros.
Fruit de les investigacions i anàlisi exhaustiva dels documents, juntament amb la declaració dels presumptes perjudicats, es desprén que els detinguts i investigats utilitzaven dades personals de persones físiques reals sense el seu consentiment amb la finalitat de simular una venda “legal” del producte.
En la majoria dels casos, els perjudicats posseeixen parcel·les i camps dels quals se simulava documentalment per part dels detinguts haver obtingut la garrofa de manera “lícita”, però s'ha pogut demostrar que aquesta garrofa no s'ha aconseguit de les parcel·les que s'indiquen en els documents, ja siga perquè no existeix garrofa o perquè la seua existència era tan escassa que impossibilita obtindre les quantitats que es documenten.
També s'ha pogut comprovar que l'obtenció de les dades personals dels perjudicats, s'ha realitzat en la majoria de casos mitjançant engany o descuit.
Per aquest motiu es va procedir a la detenció de 7 persones i investigat a altres 4 d'entre 21 i 65 anys d'edat, com a suposat autors de falsificació de documents, apropiació indeguda i estafa, aquesta operació es troba en el marc de les actuacions de l'Equip ROCA contra el mercat il·lícit en la venda de garrofa.
Les diligències instruïdes han sigut entregades en els Jutjats de Nules.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana