Moncofa: Moncofa insta al govern dEspanya a pagar les plantes dessaladores


 
La Plana al Dia | Moncofa | General | 29-02-2020
 

Va ocrrer al ple ordinari de febrer de lAjuntament de Moncofa, i mitjanant una proposta de Comproms. La majoria de grups poltics, a excepci de Podemos, va donar suport a una iniciativa que demana el pagament del cnon de construcci de les plantes dessaladores de Moncofa, Orpesa-Cabanes i Sagunt. A ms, dins dels punts aprovats en esta moci tamb sinsta a lEstat Espanyol a modificar els convenis inicials, aix com estudiar nous transitoris per a adaptar-los a les realitats dels pobles i a les necessitats del territori. Tamb sinclou la necessitat imperant de donar-li nous usos i incloure de manera efectiva les dessaladores dins del Pla Hidrolgic Nacional.
Des de Comproms per Moncofa, el portaveu del grup municipal Ral Borrs assenyalava que s de justcia que lEstat rescate a les poblacions afectades pels convenis amb Acuamed, ja que est abocant-nos a un futur molt negre. Aix implica que ha de fer-se crrec de pagar les dessaladores, de la mateixa manera que paga els transvasaments o altres dessaladores dEspanya. Tanmateix, els convenis signats inicialment sn inassumibles i irreals, aix com els transitoris no resolen definitivament el conflicte i ens aboquen en 4 anys al punt de partida. Ara mateix, Acuamed ens t ostatges amb els convenis transitoris a conseqncia del drets daigua tan reduts dels que disposem al poble de Moncofa.
En esta mateixa lnia, al ple de febrer tamb es va votar la proposta dalcaldia perqu lAjuntament de Moncofa continue pagant laigua que ve de la dessaladora ja que legalment no se li pot repercutir als usuaris finals. En paraules de Ral Borrs estos 3835 shan de sumar als 40.000 que ja pagrem lany passat i que venien de regal enverinat en lacord del conveni transitori i sn mostra que lAdministraci de lEstat ens ofega quan hauria dajudar-nos.
Finalment, des de Comproms per Moncofa, la seua Secretria Local Vero Navarro manifestava que estem duent endavant accions conjuntament amb els pobles afectats, els senadors, diputats autonmics i nacionals de la Coalici i des de la Diputaci de Castell sestan fent reunions amb Acuamed per a avanar en les solucions.
Moncofa ha estat el primer Ajuntament en demanar a lEstat el pagament de les plantes dessaladores, per sespera que al mes prxim vagen sumant-se ms consistoris a la petici.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana