Moncofa: Compromís alerta sobre la situació econòmica i qüestiona la gestió del PP al front de l’Ajuntament.


 
La Plana al Dia | Moncofa | General | 05-05-2020
 


• L’Ajuntament incompleix la regla de despesa per segon any consecutiu la qual cosa deixa no disponibles 347.862€ del pressupost i un complicat any 2020.
• Es revela l’existència de presumptes prevaricacions al realitzar-se pagaments de diners públics al marge de la llei, així com múltiples fraccionaments de contractes.
Compromís per Moncofa va posar de manifest durant la part de control de l’activitat municipal al passat ple ordinari d’abril que la situació econòmica està molt lluny de resultar satisfactòria en opinió de la coalició valencianista.
En la segona part del ple i dins de l’activitat de control es va tractar la liquidació del pressupost del 2019, així com la dació en compte dels Decrets dels darrers dos mesos. Raül Borràs, portaveu del grup municipal de Compromís, va posar en valor les 40 subvencions rebudes per altres administracions, així com va alertar de les 76 objeccions legals efectuades a les resolucions d’Alcaldia. En este punt, Borràs assenyalava que “existeixen nombrosos fraccionaments de contractes i presumptes prevaricacions on es paguen diners públics en contra dels criteris dels tècnics que els consideren contraris a la llei. És obligació nostra el denunciar públicament el que està passant a l’Ajuntament.”
Així mateix, en el punt de la liquidació del pressupost de 2019 es donava compte de l’incompliment de la regla de despesa per segon any consecutiu per un total de 785.227€. Borràs assegurava que “aquest nou incompliment implica el fracàs del Pla Econòmic Financer començat l’any passat i que pot comportar mesures econòmiques greus si no es recondueix la situació en aquest any 2020. De fet, enguany ja tenim no disponibles 347.862€ que poden afectar a les inversions en la reparació de la xarxa de clavegueram.”
Respecte al superàvit de l’any anterior, i que resulta de 628.382€, el portaveu de Compromís assenyalava que “disposarem d’un 20% d’este superàvit, uns 106.500 euros, per a fer front a mesures socials enfront de la COVID-19. Ara caldrà esperar que l’equip de govern del PP siga capaç de planificar les ajudes per a autònoms, xicotetes i mitjanes empreses i ciutadans en general en la situació de crisi que ens trobem.”
A més, Raül Borràs remarcava que “cal afegir la situació legal del PAI Belcaire Sud, on s’estan retornant 400.000€ des de la Diputació de Castelló dels diners que aquesta entitat està recaptant per a l’Ajuntament i que per tant s’hauran de restar de la recaptació total d’enguany”.
En mig de tota esta situació, Compromís s’ha assabentat que “el Partit Popular no ha pagat fins ara l’ajuda social a la natalitat anomenada “ xec-bebé” i s’ha arribat a plantejar inclús la seua eliminació, encara que els últims informes de secretaria municipal avalaran la continuïtat d’esta ajuda en plena crisi pel COVID-19. A més, s’ha hagut de pagar 43.000€ per danys patrimonials a una persona perquè un jutge ha considerat que s’havien col•locat de manera defectuosa unes tanques de protecció d’una obra per part de l’Ajuntament”.
Segons l’informe d’intervenció sobre la liquidació del pressupost, s’espera alleugerir la situació econòmica amb l’augment de diners que aportarà la Diputació de Castelló mitjançant un Fons de Cooperació Municipal i la pujada d’impostos realitzada enguany en l’IBI urbà o l’impost de circulació que ja s’ha cobrat. En opinió de Raül Borràs “s’han de pujar els impostos i esperar ajudes externes per a poder fer-ne front a la situació econòmica, mentre que el Partit Popular es puja 80.000€ a l’any el sou. Sincerament creiem que no és la millor manera de portar l’Ajuntament de Moncofa.”

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana