Nules: Nules exigeix messures davant la plaga del 'cotonet'


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2020/6/195861_121544/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Nules | General | 29-06-2020
Nules exigeix messures davant la plaga del 'cotonet'

El ple de lAjuntament de Nules va aprovar dijous passat una declaraci institucional sollicitant a les autoritats competents solucions davant els danys que est ocasionant la plaga del cotonet en el camp valenci.

En aquest sentit, sinsta al Ministeri dAgricultura a que autoritze amb carcter urgent i extraordinari ls de clorpirifos o metil-clorpirifos per a lluitar contra la plaga del cotonet; a que accelere al mxim els trmits per a autoritzar i permetre el desenvolupament dels tractaments alternatius a aquests fitosanitaris eliminats per la Uni Europea per a lluitar contra aquesta plaga; i a aprovar mesures dajudes econmiques per als productors de ctrics afectats per la plaga per a palliar els efectes econmics que la falta de tractament suposar en les seues collites.

Aix mateix, sexigeix a la Conselleria dAgricultura una soluci immediata per al sector citrcola que com a conseqncia daquesta plaga va a perdre la collita daquesta temporada; i els mitjans necessaris per contenir aquesta plaga que sest propagant per tot el territori valenci i que causar un gran perjudici als llauradors.

A ms, sinsta al Consell a reclamar al Govern dEspanya les mesures sollicitades al Ministeri dAgricultura i a aprovar ajudes complementries a les que pogus establir el Govern per a palliar els danys causat per aquesta plaga als citricultors que no han pogut tindre mitjans per a tracta-la.

Davant a el regidor dAgricultura, Csar Estaol, explica que s un document que arreplega les propostes presentades tant per lAssociaci Local de Llauradors com dels grups municipals amb el que es vol recolzar al sector citrcola demanant mesures i solucions davant la plaga del cotonet, una plaga importada de Sudfrica per la laxitud de les mesures exigides per Europa en els tractaments en el transport de les importacions procedents de tercers pasos

i per la falta de controls eficaos tant en lorigen com en lentrada als nostres territoris. I a ms, aquest any hi ha que afegir la prohibici dels tractaments eficaos existents, que segueixen estan permesos en els pasos que ens varen portar la plaga.

Cal assenyalar que el cotonet s una plaga que produeix danys molt greus al fruit. Laparici de lanomenat Cotonet de Sudfrica o Cotonet de les Valls, per ser aquesta la primera poblaci dEspanya en la que es va detectar, sha ests per tot el territori valenci i es preveu, si no es controla, que puga ocasionar la prdua de la totalitat de la collita.

A ms, el problema sagreuja des de que la Uni Europea va eliminar els tractaments fitosanitaris amb clorpirifos i metil-clorpirifos que havien combatut eficament aquesta plaga.

Per tant, aquest acord es notificar a la Comissi Europea dAgricultura; al Parlament Europeu; als portaveus dels grups parlamentaris del Parlament Europeu; al Ministeri dAgricultura del Govern dEspanya; als portaveus dels grups parlamentaris del Congrs i del Senat; a la presidncia de la Generalitat Valenciana; a la Conselleria dAgricultura; i als portaveus dels grups parlamentaris de les Corts Valencianes.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana