Onda: Onda se suma a la lluita del sector agrcola contra la plaga del Cotonet de Les Valls i exigeix al Govern soluciones i ajudes


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2020/7/195922_121595/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Onda | General | 05-07-2020
Onda se suma a la lluita del sector agrcola contra la plaga del Cotonet de Les Valls i exigeix al Govern soluciones i ajudes

Onda se suma a la lluita del sector agrcola contra la plaga del *Cotonet de Les Valls, originria de Sud-frica, i exigir al Govern d'Espanya que oferisca solucions urgents i convoque ajudes per als agricultors. Aix ho defensaran en el prxim Ple del dimecres 8 de juny el grup municipal popular i el socialista, en una moci conjunta.

El text presentat proposa adherir a l'Ajuntament d'Onda a la declaraci institucional de la Plataforma per la Dignitat del Llaurador i, en segon lloc, dirigeix una srie de propostes al Ministeri d'Agricultura perqu actue de manera immediata.

Aix, Onda insta al Govern que impulse, dins del marc normatiu de la Uni Europea, l'augment del perode de grcia que apareix en la normativa que impedeix l's de clorpirifos o metil-pirifos fins que es desenvolupen tractaments alternatius efectius contra el Delottococcus Aberiae. I tamb li demana en el document que autoritze amb carcter urgent i extraordinari l's de clorpirifos o els metil-clorpirifos per a lluitar contra la plaga del Cotonet de Les Valls, aix com que accelere al mxim els trmits per a autoritzar i permetre el desenvolupament dels tractaments alternatius a aquests.

Finalment, la moci proposa al Govern que aprove mesures d'ajuda econmica als productors de ctrics afectats per aquesta plaga per a palliar els efectes econmics que la falta de tractament suposar en les collites.

L'edil de Promoci Econmica, Maria *Baila, ha defensat que el govern municipal d'Onda vol estar al costat dels nostres agricultors i ajudar-los a alar la veu en les seues reivindicacions, perqu la citricultura s senyal d'identitat de la nostra ciutat i font d'oportunitats per a centenars de famlies.

Una plaga devastadora
Cal recordar que el Delottococcus aberia, conegut com *Cotonet de Les Valls, ha sigut una amenaa per als nostres ctrics des que es va detectar per primera vegada en 2008, per l's de plaguicides l'havia combatut eficament fins enguany.

Actualment s'ha convertit en una plaga devastadora per als ctrics de manera que per a la prxima campanya 2020-2021 inutilitzar la prctica totalitat de la collita en la major part del territori de la Comunitat Valenciana, especialment al Nord de la provncia de Valncia i el Sud de la de Castell.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana