Onda: LA UNIO rebutja la instal·lació de gran planta fotovoltaica a Onda i l'Alcora


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2024/5/227383_144159/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Onda | General | 10-05-2024
LA UNIO rebutja la instal·lació de gran planta fotovoltaica a Onda i l'Alcora

La Unio Llauradora i Ramadera mostra el seu rotund rebuig a la construcció d'una gran planta fotovoltaica i la seua infraestructura d'evacuació que afectarà a més de 600 hectàrees de cultiu, moltes d'elles en sòl útil de regadiu amb gran valor agroecològic, en les localitats d'Onda i l'Alcora (Plana Baixa).

L'organització assenyala que es tracta d'un projecte de la filial de la firma d'EnerHi (Harbour Maestrat 4) anomenat PSF Valentia Edetanotum FV4 de 300 MW i que actualment es troba en fase d'informació pública l'estudi d'impacte ambiental i la documentació referent a la sol·licitud d'autorització administrativa prèvia.

Preveu la instal·lació de 751.632 plaques solars en una zona cítrica totalment productiva i on hi ha més de 150 finques familiars i professionals de petit i mitjà tamany en ple rendiment que es veurien afectades total o parcialment per la seua construcció o en el millor dels casos totalment devaluades.

Es tracta la major part de terres molt fèrtils, amb baix contingut en calci, modernitzades amb el pas del temps i amb fertirrigació localitzada. En cas de dur-se a terme aquest macroprojecte es perdria una important zona de conreu agrícola i en conseqüència es veurien afectades en gran mesura les entitats de regadiu que subministren l'aigua a la zona plantejada, i donada la gran extensió en la qual es pretén actuar, pot arribar a provocar la inviabilitat de l'activitat que desenvolupen i la seua desaparició com a col·lectiu de regadiu.

Aquesta planta solar destruiria també camps d'assaig en els quals s'han investigat fins a 24.000 línies varietals diferents durant els últims anys.

Davant de l'impacte evident, LA UNIO manifesta la seua oposició davant la greu pèrdua de superfície agrària i el dany que es li provoca a uns agricultors que han fet juntament amb les Administracions una important inversió en els seus camps, també amb modernització de regadius, i que ara veuran com aquest esforç queda en entredit.

LA UNIO insisteix que està a favor de les energies renovables, però implantades d'una forma racional, sostenible, aprofitant zones no productives, polígons, etc. Reitera que es prioritze l'autoconsum energètic en lloc de construir grans plantes fotovoltaiques que destrossen el territori rural i que posen en perill una important superfície de terres agrícoles en plena producció, a més d'aniquilar la forma de vida de les persones que tenen el seu projecte vital en aquestes zones.

L'organització aposta per potenciar l'autoconsum en els teulats de les zones urbanes, en els polígons industrials, en zones degradades i en infraestructures o edificis de propietat pública en les zones demandants d'energia per no destruir el territori rural.

La concentració d'instal·lacions fotovoltaiques en grans plantes situades en sòl agrícola o forestal és una clara agressió al món rural. 'És la mateixa cantarella de sempre. Ens volen imposar grans projectes fotovoltaiques sense cap mena de racionalitat quan hauria d'apropar-se la producció energètica a les grans àrees urbanes i industrials de consum, amb l'objectiu d'evitar les pèrdues i l'impacte del transport de l'energia a grans distàncies a través de les vies d'evacuació que també afecten durant quilòmetres a zones d'activitats rurals d'interès', assegura Carles Peris, secretari general de LA UNIO.


 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana